Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Основно Училище "Христо Ботев"

28 ноември 2008, Петък | 14:10

ekaterina-alexandrova   Днес, 28 ноември 2008, в тихия есенен следобед посетихме ОУ "Христо Ботев", квартал Каменица. Иззвъня последният звънец и след веселата глъчка на учениците, които се разотидоха по къщите си, влезнахме в кабинета на г-жа Екатерина Александрова, директор на училището. Със сърдечна усмивка тя ни прие в своя кабинет и се съгласи да поговорим за нея и училището. Ето какво сподели тя с нас:

   Работя в ОУ "Христо Ботев" град Велинград от 1989/90 година. Първите ми три години като учител по математика, след това като помощник директор по административната дейност и в момента четвърта година съм временно изпълняващ длъжността директор по чл. 68 ал. 1, т. 4 от КТ - за работа на длъжност, която се заема с конкурс. Честно и отговорно мога да кажа, че в тези времена никак не е лесно и мисля даже, че е най-трудно да се ръководи училище.

   Директор съм на най-старото училище в Чепинското корито - училище, което вече 185 години е огнище на знание и родолюбие. Според статистиката на училищата на княжество България от 1895/96 год., годината на създаване на училището е 1823 год., но съществуват факти, че на четмо и писмо в село Каменица се е учило и по-рано. По предание първият запомнен учител около 1846 год. е Илин Ждраков /Дракчията/, който обучавал 5-6 деца в къщата си. След това училището се помещавало в къщите на стари каменски родове и в църковния двор с учители: Паун Гугалов, поп Христо от с. Долно Драглище, даскал /поп/ Топорчо, Гьоро Шуманов, Иван Боянов. През 1869/70 даскал Саев от с. Белица въвежда обучението по "Рибния буквар" на д-р Петър Берон, а Георги Иванов Чолаков поставя основите на класното училище. Първото модерно осемкласно училище в Западните Родопи, построено по образец на Румелийското "Жълто училище" в Пловдив е построено през 1880/81 год. по инициатива на Стою Масларов и поп Топорчо и с помощта на дарения. През 1900 година наименованието на училището е Чепинско трикласно училище "Св. св. Кирил и Методий" с изтъкнати учители по това време - Филип Главеев, Мойсей Праматаров, Олга Рашкова, Васил Дечев, Невена Дюлгерова, Юрдана Попвасилева, Иван Попниколов и много други.

   Разрастването на селото и увеличения брой на децата налага необходимоста от изграждане на нова сграда. През 1931 год. започва изграждането на днешното училище. През учебната 1932/33 година училището тържествено отваря врати и приема за свой патрон името на Христо Ботев. Училището е наградено през 1957 год. с орден "Кирил и Методий" ІІ степен, а на 3 март 1986 година му е присъдено званието "Образцово училище" по решение на Министерството на Народната просвета.

   С всяка година броят на децата във всички училища намалява поради намаляване на раждаемостта. Не прави изключение и ОУ "Христо Ботев". В момента тук се учат 424 ученика, разпределени в 21 паралелки от 42 учители. Специализирани паралелки за последната учебна година са двата осми класа, които се обучават по план за ранно чуждоезиково обучение, влязъл в сила в училището от 1995 год.

   От март тази година училищата сме на делегиран бюджет и още не знаем да го изразходваме, затова извънкласните форми не са много - само за допълване на нормативи. Имаме свободно избираеми подготовки по Екология, Краезнание, Дърворезба, Изобразително изкуство, Музика, Баскетбол - момичета и момчета.

   Имали сме чуждестранни учители два пъти по за две години, но сега нямаме. Мисля, че има разлика в техния подход и начин на преподаване.

   Има ученици, които постоянно отсъстват от училище, нарушават дисциплината в часовете и междучасията, имат слаби оценки. С такива ученици и родителите им се работи най-трудно. С тях работим индивидуално, с педагогически съветник, с родителите и с настоятелството.

  Най-наболелият проблем в момента е искането на басейнова дирекция да заплащаме и то по най-високата тарифа - 1.50 лева за кубик топла вода, с която се отоплява училището. Обществената вода, която си изтича на произвол не се заплаща, а кой друг ако не децата ни са обществото?

   Не сме обмисляли нашите ученици да носят униформи. Мисля, че те трябва да се носят от по-големи ученици - от ІХ клас нагоре. Нямаме и училищен вестник и радио, само кът, в който отразяваме важни за училището събития.

   Контактите с родителите ни не са чести и са само на учитело-родителски срещи. Правим такива по класове и общи. Чести контакти имаме само с родителите на проблемните ученици, с които се срещаме като ги викаме в училище или педагогическият съветник и класният ръководител ходят в дома им.

Екатерина Александрова

Снимки от училището

Още снимки тук

Коментари

varha si e tva nashto daskalo :y :D :D :D :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y

#6 dimitar malinov в Събота, 17 март 2012 20:33

Uchileishteto si e varha i 6te si ostane takova dokato prodaljava da pe4eli sastezaniqta

#5 VasI в Неделя, 14 февруари 2010 18:10

Tova e nai-gotinoto daskalo be hora koito ne e uchil tuk e propusnal mnogo!Az se radvam che sam vaspotanichka na tova uchilishte i na tezi uchiteli.

#4 Ioancheto в Вторник, 01 декември 2009 16:09

hristo botev 4everrrrr ;)

#3 в Понеделник, 02 ноември 2009 18:09

Az s6m u4ila v tova u4ili6te predi mnogo vreme ,no nes6m sre6tala takiva prekasni u4iteli.Nai-xubavite mi godini bqxa tam.

#2 petia в Вторник, 28 юли 2009 12:36

na6to daskalo e nai we hora

#1 mimi4y в Събота, 18 април 2009 10:35

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени