Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Основно училище "Неофит Рилски"

28 ноември 2008, Петък | 15:44

neofit-rilski  За училището бяхме чули, че проявява интерес към хубавите български традиции, празници и обичаи. В това се убедихме сами, когато вечерта на 20 ноември присъствахме на празника, организиран от училището по случай деня на Християнското семейство, познат още като Въведение Богородично. Празник, който се отбелязва единствено само в това училище и години наред вече това е традиция в училището.

neofit-rilski-kat  Още при влизането в училището ни направи впечатление чистотата, украсата и топлия уют, който са създали училищното ръководство и учителите. Специално приготвен кът по случай празника ни изненада приятно. Децата сами бяха изработили табло, което показва ценостите на този празник. Старанието на детските пръстчета се усещаше във всяко едно нещо, създадено от тях.

  Топла и задушевна атмосфера се усещаше в залата, където се проведе тържеството. Стените бяха украсени с детски рисунки, масата отрупана с лакомства, столчетата подредени. С тишина, лампи загасени и звънлив детски глас... започна програмата. Ученици и техните ръководители се бяха постарали да подготвят едно истинско запознаване с историята на този празник и традциите, които се спазват. За целта нагледно на фона на подходяща музика бяха прожектирани различни информационни материали. neofit-rilski-decaПетя Палигорова - бивша ученичка на училището - прочете есето си "Човек се ражда, за да даде другиму любов". Славка Петрова с усмивка и любов сподели впечатленията си от семейния празник и посъветва децата да бъдат добри, да уважават родителите си и да съхранят в себе си християнските добродетели. Гост на тържеството беше Отец Иван, който след топлите си думи към учениците им направи хубав подарък - детски библии, които те веднага разгърнаха.

  Седмица по-късно потърсихме директорката на училището - Дамяна Кандева. Тя любезно ни покани в своя кабинет, където проведохме едно кратко интервю с нея:

От колко години сте директор на училището?
15 години.

Лесно ли се ръководи училище?
Цената на успеха е висока. Като се постави на първо място училището, семейството отива на второ, а здравето на трето.

neofit-rilski-damyana-kandevaМоже ли да разкажете накратко историята на училището?
Чепинското училище се открива на 1 февруари 1889 год. Пръв учител е Иван Ищев от село Кресна. Родолюбивият българин дядо Никола Грънчаров предоставя на училището най-голямата стая от своята къща. От 1903 до 1910 цялото население на Чепино се включва в строителството на основно училище, днешната сграда на СПТУ по дървообработване. Сред плеядата учители, изпълнили мисията да просвещават Чепинското население, се откроява личността на Филип Главеев - учител и общесвтеник по призвание, чието име носи по-късно и училището.
През 1930 година отваря врати днешната сграда на училището, което през 1949 година е именувано ІІ-ро народно основно училище "Неофит Рилски".
Директори, ръководили образователното дело в Чепино са Иван Дивизиев, Лука Шопов, Христо Топузов, Любка Ихтиманска, Давид Асьов, Димитрина Лачева и Дамяна Кандева.

Колко ученици учат в момента в училището?
475 ученика.

Училището провежда ли извънкласни занимания?
Да, разбира се. Такива са:
- ансамбъл за народни песни и танци "Чепинче" с ръководител Лазарина Джамбазова
- клуб "Традиции и ритуали" и плувна школа с ръководител Цвета Гергова, републикански шампион по плуване
- танцова формация с ръководител В. Гушевилова
- секция по баскетбол с ръководител Р. Паланова
- участници в клуб "Импулс", духова музика, театрална школа.

Какви са най-честите затруднения, които срещате в работата си?
Академичният стил нан учебниците е пропаст между ученика и учителя. Ромите не владеят български език, отсъстват и отпадат. Спортните площадки трябва да се ремонтират.

Обмисляли ли сте възможността учениците да носят униформи?
Невъзможно е при 300 роми, които нямат вода в Анезица за елементарна хигиена, нито транспорт до училището.

Имате ли проблемни ученици и как се справяте с тях?
Педагогическият съветник Недка Топорчева и класните ръководители провеждат визуализираща терапия и вземат превантивни мерки.

Имате ли начин да стимулирате учениците?
Да! За родословно дърво наградите са флашки; за танци и рецитали - книги и торти; за стихотворение, есе, рисунка - тевтерче, бои; за спорт - топки.

Събитията от училището отразяват ли се в училищна медия?
Да, в табла, кът, вестник.

Правите ли чест контакт с родителите на учениците и под каква форма?
Да, провеждаме тържества, срещи и телефонни разговори.

Подготвени ли сте за зимния сезон?
Има нафта за парното и лопати за снега.

Какви са плановете за бъдещето на училището?
1. Ремонт на спортната база и кабинетите
2. Участие на учителите, които изработват електронни уроци чрез програмата Power Point, в национални педагогически четения, под ръководството на проф. Емилия Василева.
3. Разработване на проекти към Европейските фондове
4. Подготовка за честване на 120 годишен юбилей на училището на 1 ноември 2009 год.

  Разделяме се с Дамянка Кандева с обещание, че това няма да бъде последна среща и всички бъдещи събития в училището могат да бъдат отразени от нашата медия.

Снимки от събитето

Още снимки от училището тук

Коментари

Gospoja kandeva eee vrx1 :L :y

#12 Danka в Неделя, 11 декември 2016 08:50

strahotno u4ili6te az u4eh tam predi dosta godini klasna mi be6e tan4ovska,strahotno u4ili6te

#11 joro в Сряда, 18 февруари 2015 12:07

мн обичам това училище тук всичко е прекрасно и интересно :L :y

#10 най-якото училище в Сряда, 09 март 2011 14:54

oy neofit rilski e nai gotinoto vsi4ki da zimat primer ot nego

#9 lub4eto в Петък, 11 юни 2010 16:11

Това е моето училище в което аз изживях най хубавите си детски години,бяхме страхотен клас под ръковотството на нашия класен ръководител Януш Петров.Няма да забравя и невероятните образователни екскурзии с г-жа Боянова учител по Българси и Литература и г-н Ангелов по изобразително изкуство!Искрено се надявам училището да продължава да се развива и един ден и моята дъщеря да учи в него.

#8 Любка Мишева в Вторник, 10 ноември 2009 19:04

Познавам Цвета от Вашето училище, г-жо Директор. Тя ме "запали" по мултимедийните уроци, за което много и благодаря.Тя е невероятен професионалист и за мен е чест, че я познавам и контактувам с нея. Пожелавам на целия колектив успешна учебна година, както и успех на празничните изяви в чест на 120 годишния юбилей! С уважение : Г. Костуркова,начален учител в ОУ "20 април", гр. Панагюрище

#7 Г. Костуркова в Петък, 02 октомври 2009 22:09

Аз също уча в това училище и за сега съм много доволна от учителите и класа ми там!Вие сте чудесни!Има много добри и дисциплинирани учители,които знаят какво искат!Чудесни сте!

#6 emi в Петък, 11 септември 2009 12:41

Учила съм в това училище-то имаше и има плеада от учители-способни и обичащи децата.Началото бе ДЯДО ФИЛИП ГЛАВЕЕВ.Сега,в навечерието на 120-ят годишен юбилей венец на всички успехи е директорката ДАМЯНКА Грънчарова- добродетел,амбиция и ум съчетани в едно.

#5 ani glaveeva в Вторник, 02 юни 2009 15:06

и аз се радвам че училишето навършва 120 години поздрави на всички учители липсвате ми и скоро ще ви посетя :

#4 tedi в Неделя, 31 май 2009 01:18

Pozdravlenia za vsichki kolegi .Vie umeete da radvate decata i da podgotviate chudesni programi za vseki praznik.

#3 ivanka debelushina в Понеделник, 20 април 2009 19:47

Чудесно! 120 са много години история, писана с труда на много хора! И аз съм учила там преди доста години в класа на г-жа Дивизиева! Честит юбилей!

#2 dani_b72 в Събота, 28 март 2009 14:24

gospoga kandeva e syper

#1 anonimen в Петък, 30 януари 2009 18:46

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени