Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

СИП "Наследството на старите майстори"

07 юни 2009, Неделя | 15:48

СИП "Наследството на старите майстори"   Във Велинград има много талантливи деца, но голяма част от уменията им остават неразкрити и недоразвити. От дълги години градът ни е известен с добри плувци, футболисти, шампиони по спортни танци, но никой до сега не е споменавал за младите таланти от СИП-а по дърворезба в най-старото, основно училище в Чепинския край – ОУ „Христо Ботев”.

   Ръководител на СИП-а е г-н Илия Тупчев, който е преподавател по приложно изкуство и английски език. През 2008 г. той печели проект за дърворезба по програма на Европейския съюз.

   Векове наред балканджиите са развивали дърводелството и дърворезбарството и изработвайки красиви дървени предмети са демонстрирали изящната българска традиция. За съжаление този занаят започва постепенно да замира. С желание да го възроди отново, г-н Тупчев организира извънкласни мероприятия под формата на СИП по дърворезба. За осъществяването му помага разработващият екип – г-н Иван Бандаков - педагогически съветник и г-н Иван Боянов - заместник директор на училището. Господин Бандаков казва: „Децата имат нужда от такава извънкласна дейност. Мероприятията са удачни и поучителни, защото освен, че популяризира уменията на старите майстори, СИП-ът дава възможност децата да покажат своя талант, а по този начин се поддържат традициите живи”. Ръководителят на екипа г-н Тупчев споделя: „Децата се включват в дейността с невероятен интерес, с изключителен ентусиазъм и голям хъс”. Черпейки идеи от старите майстори, вдъхновен от техните модели, той се опитва да предаде на децата някои свои умения и тънкости. Г-н Тупчев още споделя, че първоначално в СИП-а се записват повече деца, но в последствие броят им намалява – „ За съжаление съставът на децата тази година е много по-малък, а те могат и умеят. Миналата година бяха стимулирани с безплатни екскурзии до град Банско с цел да разгледат произведения на дърворезбарското изкуство. Сред най-талантливите се открояват: Лилия Лазарова, Василена Бориславова, Анелия Добрева, Иван Савов, Вергиния Димитрова, Стоян Дамянов, Стоян Димитров – всички те от VІ-ти В клас; Александър Митев от V-ти клас; Басма Харира от VІІ-ми В; и най-малката Йорданка Лазарова от ІІІ-ти А клас.

   За СИП-а децата споделят:

   Вергиния Димитрова: „Харесва ми да бъда тук, защото е интересно и се научих на много неща.”;

   Лилия Лазарова: „Научих се да изработвам дървени предмети, научих много за българските традиции и за наследството на старите майстори, за техните занаяти.”;

   Василена Бориславова: „Обичам да посещавам СИП-а, интересно ми е и ще продължавам и за напред.”.

   Последните изработени от децата модели бяха показвани на различна места във Велинград, а във връзка с честването на патронния празник на ОУ "Христо Ботев" бе заделено малко кътче за изложбата във фоайето на ОНЧ "Васил Левски.

   Вижте снимки на изработени от децата изделия и от техните визити в Банско: СИП "Наследството на старите майстори".

Величка Лазарова

Коментари

Г-н Тупчев преди доста години и на мен ми е преподавал. Радвам се, че ръководи такива кръжоци. Децата проявяват творчество!

#5 Pesho в Вторник, 16 юни 2009 14:29

Браво! Поздравления на децата! Ние едно време в часовете по труд и творчество правехме дъски, а сега колко са се развили нещата!

#4 Spas в Вторник, 09 юни 2009 09:19

много ми харесва да бъда на този СИП!!!

#3 дани в Понеделник, 08 юни 2009 08:59

Браво на децата. Нека да продължават с това хубаво занимание.

#2 Rdlk в Неделя, 07 юни 2009 19:06

Хубаво е, че във Велинград има такъв СИП и дано се разрасне повече, поздравления за г-н Тупчев и малките майсторчета. Успех!

#1 sel в Неделя, 07 юни 2009 16:46

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Да бъдеш „Junior”
03 февруари 2020 | 16:24
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени