Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Летци-пилоти от Велинград

17 март 2013, Неделя | 12:22

МиГ-29 от ВВС на БългарияИсторията на Военновъздушни сили на България започва през края на 19 и началото на 20 век с изграждането на различни структури свързани с въздухоплаването. Първото такова отделение - Въздухоплавателно отделение - е създадено през 1906 година. Несъмнено обаче едно от първите значими събитие в тази история е извършването на първия български полет на 13 август 1912 год. Няколко месеца по-късно, на 16 октомври 1912 год. Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия разузнавателен боен полет в историята на българската авиация.

Днес, 100 години по-късно, послучай тази годишнина ще разкажем за някои летци-пилоти от Велинград, защото без авиация - няма нация:

ПОСВЕЩАВА се на 100-годишнината

на БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОВЪЗДУШНИ СИЛИ

 

БЕЗ АВИАЦИЯ - НЯМА НАЦИЯ ...

Л Е Т Ц И  П И Л О Т И

от

В Е Л И Н Г Р А Д

 

·         БОЙКО ДИМИТРОВ СОДЕВ, роден 1949 г.

·          

·         ИВАН ИЛИЕВ ЖДРАКОВ, роден 1924 г.

·          

·         ИЛИЯ ГЕОРГИЕВ СИНАПОВ, ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, роден 1940 г.

·          

·         ЛАЗАР ИЛИЕВ БЕЛУХОВ, ГЕНЕРАЛ-МАЙОР, роден 1922 г.

·          

·         СТЕФАН ХРИСТОВ ПЕТРОВ, БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ, роден 1957 г.

·          

·         ГЕОРГИ  МИРЧЕВ  КАРАДЖОВ, випуск 1972 г.

·          

·         ГЕОРГИ  ВАСИЛЕВ  БЕЛЕВ, випуск 1998 г.

·          

·         ВЛАДКО НИКОЛОВ КРЪСТЕВ, випуск 1975 г.

·          

·         БОРИС ИЛИЕВ КАРОВ, випуск 1972 г.

·          

·         СПАС ИВАНОВ СОДЕВ, випуск 1948 г.

·          

·         НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ БЕЛЕВ, випуск 1971 г.

·          

  • ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ ДЕЛИЕВ, випуск 1953 г.
  • ХРИСТО АЛЕКСАНДРОВ КАНДЕВ, випуск 1994 г.
  • ИВО ГЕОРГИЕВ ДИМИТРОВ, випуск 1989 г.
  • БОРИС ГЕОРГИЕВ МАСЛАРОВ, випуск 2009 г.

 

ГЕНЕРАЛ–МАЙОР  ЛАЗАР ИЛИЕВ БЕЛУХОВ

РУМЯНА БЕЛУХОВА, дъщеря на Пилота:

„Възпитавана съм с мотото: „Без Авиация – няма Нация !“

Баща ми – генерал Лазар Белухов, е един от създателите на военната и гражданска авиация у нас. Казваше, че човек е създаден, за да създава ! Не можа да преживее съсипването от „великите демократи“ на всичко създадено … Възхищавам се на генерал Румен Радев за железния му дух и възможността да лети на МИГ-29, който гледах на авиошоуто край Крумово …На авиобаза Граф Игнатиево съм живяла два пъти и по другите авиобази. Имам четири деца и съжалявам, че никой от тях не се насочи към летенето … За мене - беше забранено за жени ! Желая успех на всички, широко скроени истински мъже, в авиацията !”

Beluhov.jpg

Генерал–майор  Лазар Илиев Белухов

Генерал - майор Лазар Илиев Белухов роден на 27.12.1922 г. в Чепино - Велинград. Командир на изтрелбителен авиополк, заместник-командир на дивизия, началник на ВНВВУ „Г. Бенковски”, Зам. Командващ ПВО и ВВС по тила, Генерален директор на Авиокомпания  „Балкан” от 1959 до 1966 г. Летял е на Ан-24, Ил-14, Ил-18. Генерален представител на БГА „Балкан” в Москва, Будапеща и Брюксел.

 

ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ИЛИЯ ГЕОРГИЕВ СИНАПОВ

-ИЛИЯ СИНАПОВ.jpg

Генерал–лейтенант  Илия Георгиев Синапов

Генерал-лейтенант от резерва Илия Георгиев СИНАПОВ е роден във Велинград на 01.08.1940 г. Възпитаник е на ОУ „Христо Ботев”.

Завършва ВНВВУ “Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия, през септември 1964 г. Назначен е за „младши пилот” в 19 ИАП – Граф Игнатиево. Тук служи до 1980 г. на длъжностите „Командир на авиозвено”, на авиоескадрила и на авиополк. 
От 1971 до 1974 г. се обучава в Авиационната академия “Ю. Гагарин”, в гр. Монино, Московска област. През 1980 г. е приет в генерал-щабната академия “Кл. Ворошилов”,  в Москва. 
Бил е заместник-командир на корпус и командир на дивизия-ПВО. През септември 1987 г. му е присвоено звание “генерал-майор” и е назначен за Началник на Военновъздушното ни училище. На 16 май 1990 г. става Командващ войските на ПВО и ВВС на Република България, със звание “генерал-лейтенант”.

От август 1993 г. преминава в запаса.

 

БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ  СТЕФАН ХРИСТОВ ПЕТРОВ

 

СТЕФАН ПЕТРОВ.jpg

 

              Бригаден генерал  СТЕФАН ХРИСТОВ ПЕТРОВ е роден през 1957 г. във Велинград. Средното си образование завършва в Михайловград, сега Монтана и постъпва във ВНВВУ „Г. Бенковски”, гр. Долна Митрополия. Випуск „летец-пилот”  1980 г. 
Преминал е обучение в курсове у нас – ВА, в Турция, САЩ, Франция, Канада. Заемал е различни командни длъжности във ВВС.
              Командир е на 24-а авиационна база – Крумово от 2003 до 2010 г., когато формированието получава хеликоптерите „Кугър”. Като пилот има повече от 3100 летателни часа на различни видове самолети и хеликоптери. Женен, има двама синове.

Към днешна дата бригаден генерал Стефан Петров е Заместник-началник на Щаба на Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция. На тази длъжност е от август 2010 г.

 

 

Из интервю, 04.01.2010 г.

„Господин бригаден генерал, ако се върнем години назад, може ли да определите по кое време решихте, че ще изберете професията на военния летец ? 

Това ми беше детска мечта. Моят баща служеше във ВВС и покрай него аз бях близко до авиацията. Той служеше в Габровница, където имаше Военно летище и Аероклуб. През цялото време над градчето летяха самолети – военни или на Аероклуба, и техният шум се чуваше постоянно. Взех решение, че ще кандидатствам за летец може би още на 10-12-годишна възраст. Детската ми мечта

я следвах неотклонно и още в 9-и клас постъпих в Аероклуба, отначало като парашутист, а в последствие като моторен летец. За две години имах 50 часа нальот, който беше изисквания минимум, за да се води, че съм завършил Аероклуба. Във военното училище в Долна Митрополия започнах подготовката си на самолети L-29, МиГ-15, МиГ-17 и т.н.

 

 Кога преминахте да летите на вертолет ? 

Аз преминах на вертолета като офицер, след като имах усложнение от прекаран грип и не му обърнах внимание. Това доведе до необходимостта да се приуча или на вертолет, или на транспортен самолет и аз избрах вертолета. И започнах направо на Ми-24, на който летях много години и продължавам да летя. Пак казвам,това е един прекрасен вертолет не само за ВВС, но и за нашата армия. На него много разчитат формированията на Сухопътни войски, той е единственото средство към момента, който може ефективно да ги прикрива от въздуха и да им оказва непосредствена огнева поддръжка.”

 

ГЕОРГИ  МИРЧЕВ  КАРАДЖОВ

              ГЕОРГИ МИРЧЕВ КАРАДЖОВ – КАРО, е роден на 25.02.1949 г. във Велинград. Летец-пилот, випуск „Шейновски”, 1972 г. на ВНВВУ „Г. Бенковски”, гр. Долна Митрополия. Служи като „Летец-изтребител” на летище Толбухин, където лети на МиГ-15, МиГ-15 БИС и МиГ-17, в продължение на 17 години.  След това, през 1989 г. е пренасочен към 16 Военно-Транспортен Авиационен Полк, първо в летище Доброславци, а след това на летище Враждебна. Продължава полетите си на витлови самолети Ан-26, Ан-30 и L-410 до 2001 г., когато, като Полковник преминава в резерва. Като равносметка за службата си в авиацията ГЕОРГИ КАРАДЖОВ е извършил около 5000 полета и е „навъртял” над 2500 часа (повечето на реактивни самолети-изтребители) във въздуха. Оказал изключително голямо съдействие за актуализацията на статията в Сайта на Градвелин.

 

ИВАН ИЛИЕВ ЖДРАКОВ

              ИВАН ИЛИЕВ ЖДРАКОВ е роден на 16.01.1924 г. във Велинград. През 1948 г. завършва ВВУ. От 1948 до 1979 г. лети за БГА „Балкан”, на 12 типа самолети. До 1984 г. е Генерален представител на БГА „Балкан” в Москва. Летял е като 2-ри пилот, Командир на самолет, Инструктор, Командир на звено, Командир на отряд, Главен пилот. Заслужил летец на НРБ.

В началото на 70-те години, под ръководството на БГА „Балкан” с Генерален директор Щерю Щерев, Главен пилот Иван Ждраков и Главен щурман Йордан Колев, се разработва Програма за обучение на граждански пилоти по стандартите на ICAO, уникална сред останалите превозвачи от социалистическият лагер. Благодарение на тази Програма, в края на 70-те години, в компанията навлизат висококвалифицирани кадри, които с натрупването на професионален опит поемат управлението. Това допринася за радикално подобряване на безопасността на полетите.

 

25.09.1933 г. – откриване на новото училище с патрон  „Христо Ботев”

 „Чепинското население не останало настрана от Възраждането и национално-освободителните борби на българския народ. През 1818 г. каменчани изградили новата църква "Св. Троица". Тя се превърнала в средище, където се укрепвало българското самосъзнание и се разпространявали знания и просвета. Църквата взела активно участие в създаването на първото килийно училище, което се открива през 1846 г. Първият учител бил Илия Ждраков.”

Семейна традиция:

баща  - Иван Илиев Ждраков (ВВС и БГА)

син - Пламен Иванов Ждраков (БГА)

 

БОЙКО ДИМИТРОВ СОДЕВ

БОЙКО ДИМИТРОВ СОДЕВ е роден във Велинград, на 04.08.1949 г. Възпитаник е на ОУ „Христо Ботев”.

Завършва ВНВВУ „Г. Бенковски”, Долна Митрополия, като „Летец-пилот”, през 1971 г. Боен пилот е във ВВС до 1983 г. – на летищата „Доброславци” и „Габровница”. Летял е на УМиГ-15, МиГ-17, L-29 Делфин, МиГ-19, МиГ-21 и МиГ-23.

Бойко Содев пред МиГ-23МЛД

След това постъпва в Правителственият Авиоотряд 28, като „Инструктор”. Лети на Як-40, Falcon-50, Ту-134 и Ту-154. След това е „Началник летателна инспекция” в А/О 28. Летял е на 10 типа самолети.

Има пролетени над  9000 часа във въздуха.

Като летец в Правителствения А/О 28

БОЙКО СОДЕВ в спомените на своя колега от Правителственият А/О 28, летец-пилот СЛАВЕЙКО ЯНАКИЕВ, полковник от Резерва:

              „Мои колеги - БОЙКО ДИМИТРОВ СОДЕВ (випуск 1971 г.) и ВАЛЬО ВЕСЕЛИНОВ ВАСИЛЕВ (випуск 1972 г.), с Ту-134, изпълняват полет на БГА, по маршрут: София-Виена-Амстердам-Виена-София. До Амстердам всичко е нормално. На връщане, преди кацане на Виена, обаче, ги задържат в зона за изчакване, над Ваграм - VOR. И, както си изпълняват те полета, на височина 800 м нещо, непреодолимо, ги издига на 1600 м. Не кацат във Виена, а се завръщат в София.

              Имал съм и аз случай - върви му на Бойко, заедно бяхме при полет за Тбилиси, с  Ту-134. Празни сме - само екипажа е в самолета. На връщане щяхме да изпълним полет с пътници до Варна. Прелетяхме Черно море нормално, до Сочи. Кротнали сме си ние самолета с включен автопилот. И изведнъж засвяткаха червени лампи за пределна скорост, самолета хукна неудържимо нагоре, отнехме ние ръчките за газ, но той си знае своето. След като набрахме, без да желаем, още около 600 м височина, самолета се успокои. Претоварването стигна 2 единици. Точно на границата. Да, ама преди това бяхме на 10 000 м.”

ГЕОРГИ  ВАСИЛЕВ  БЕЛЕВ

              ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ БЕЛЕВ е роден във Велинград, на 13.10.1974 г. . Началното си образование завършва в ОУ „Христо Ботев”, Велинград. Средното си образование завършва в Механо-Електротехникума, в гр. Пазарджик.

              Кандидатства и е приет за курсант във ВВВУ „Г. Бенковски”, гр. Долна Митрополия, където се дипломира като „Летец-пилот” през 1998 г. Летял е на Як-18, L-29 „Делфин”, L-39ZA „Албатрос”, MиГ-21. Започва службата си като „Летец-пилот” в АБ Граф Игнатиево. Женен, с 2 деца – дъщеря и син.

L-39 ZA „Албатрос”,  Долна Митрополия, 2010 г.

„09.06.2011 г.
ЛЕТЦИ-ИЗТРЕБИТЕЛИ ОТ ВВС ПОВИШАВАТ
КЛАСНАТА СИ СПЕЦИАЛНОСТ
   Комисия от Щаба на ВВС и Авиобаза Граф Игнатиево изпълни контролните проверки по най-сложния вид подготовка на трима пилоти от авиобазата – майор ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ БЕЛЕВ, капитан Атанас Георгиев Сираков и капитан Валентин Димитров Терзиев. Контролните полети се проведоха на 08.06.2011 г., с учебно-боен самолет МиГ-21, нощем, в сложни метеорологични условия. Това е заключителния етап от подготовката им за присвояване на степен за класна специалност “Военен пилот – Първи клас” на самолет МиГ-21.
 

 Ден преди това пилотите положиха успешно теоретичния изпит в Щаба на ВВС, пред изпитна комисия, с председател полковник Анатолий Кръстев – помощник на началника на ВВС по подготовката.
 Нагръдните знаци на тримата пилоти ще бъдат връчени от началника на ВВС пред целия личен състав на Авиобазата.”

(от архива на Сайта на Българските ВВС)

 

СПАС ИВАНОВ СОДЕВ

             „СПАС ИВАНОВ СОДЕВ е роден през 1925 г. в с.  Каменица, днес квартал на Велинград. Произхожда от бедняшко работническо семейство. След гимназията, завършва Военновъздушното училище, през 1948 г. Командир на 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк (ибап) – Чешнегирово, като майор, от 14.11.1952 г. до 13.03.1953 г. Изпратен е с първата група летци и техници за усвояване на реактивният самолет Як-23 в СССР. След успешното изпълнение на задачата е назначен за „Старши пилот” в 25-ти Авиополк в гр. Толбухин, днес Добрич, и не след дълго на тази му длъжност е назначен за  „Командир” на Авиополка.”

Двойка български изтребители Як-23 в полет

              „През 1953 година в полка пристигат голяма група летци от випуск 53-ти – випускът на Касабов, Кушев, Черийски, Станчев, Братанов и др. Дълъг е и летателният ден за инструкторите Апостолов, СОДЕВ, Цветанов, Върбанов, Рашков, Иринкин и Плачков.” (pan.bg)  

              „На 13.03.1953 г., при създадена тревожна обстановка от нарушител на въздушното простронство на България, той изважда от кабината на дежурният изтребител, Як-23, по-слабо подготвен летец и излита срещу нарушителя. Майор Содев намира смъртта си из добруджанските полета, след невъзможност, поради нощните сложни метеорологически условия, да се прибере на летището си. Загива край с. Стефан Караджа, Тутраканско.”

 (из „XX век – Българска авиация. Кой кой е ?” на Цветан Цаков)

              В МУЗЕЯ на АВИАЦИЯТА, на летище Крумово, е изложен бюст-паметник на ПОДПОЛКОВНИК СПАС СОДЕВ, с което се увековечава неговия подвиг - за вечни времена !!!

ВЛАДКО  НИКОЛОВ  КРЪСТЕВ

              ВЛАДКО НИКОЛОВ КРЪСТЕВ, роден през 1952 г. във Велинград, завършва ВНВВУ „Георги Бенковски”, гр. Долна Митрополия, през 1975 г., като „Летец-пилот”. Дълги години обучава курсанти-летци като „Инструктор-летец” във ВНВВУ.  След това преминава на служба във Вертолетния полк в гр. Стара Загора, като Оператор на боен вертолет Ми-24. Починал през 1996 г.

БОРИС  ИЛИЕВ  КАРОВ

              БОРИС ИЛИЕВ КАРОВ завършва ВНВВУ „Георги Бенковски”, гр. Долна Митрополия, през 1972 г. – випуск „Шейновски”, като „Вертолетчик”. Веднага се преквалифицира се в пилот на транспортен самолет. Лети като 2-ри пилот на самолет Ил-14 в 16-ти Военно-Транспортен Авиационен Полк, летище „Доброславци”.

НИКОЛАЙ  ГЕОРГИЕВ  БЕЛЕВ

              НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ БЕЛЕВ е роден през 1949 г. във Велинград. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски”, гр. Долна Митрополия, през 1971 г., като „вертолетчик”. Разпределен е да лети в 44-ти Вертолетен Авиационен Полк в Пловдив. В полка служи до 1986 г., когато преминава в резерва с чин „Подполковник”. Преминава през почти всички длъжности – от редови пилот на Боен вертолет до Ръководител полети. Има нальот около 3600 часа

ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ ДЕЛИЕВ

              ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ ДЕЛИЕВ е роден през 1930 г. в кв. Каменица на Велинград. Завършва ВВУ през 1953 г. като «Летец-пилот», оставен за Инструктор в подразделенията на ВНВВУ. Дългогодишен, авторитетен и уважаван летец-инструктор, дал криле на много летци-курсанти. Полковник от резерва, починал в гр. Пловдив.

ДИМИТЪР ДЕЛИЕВ в спомените на СЛАВЕЙКО ЯНАКИЕВ, летец-пилот, випуск „Шейновски”, 1972 г.:

„Вече съм ти писал няколко пъти за Делиев. Той бе и на мен инструктор. Имам много изпълнени полети с него ! Много опитен и можещ ! Даваше и известна свобода, което помагаше обучаемият да се отпусне и чувствува по-свободно. Като инструктор в Долна се стараех да му подражавам.”

От Спомените на ДИМИТЪР ДЕЛИЕВ: „...Предстояха ми полети и казах на сина си: „Днес имаш рожден ден, да ти е честит, сине. Довечера ще си дойда по-рано и ще отидем да ти купя подарък”. Трепна детската душа и се зарадва. Беше 21.03.1963 г. Тъмни облаци се стелеха ниско над земята и закриваха възвишенията, южно от летище Каменец. Бяхме в СКП-то и очаквахме решението на Командира за полети. След разузнаване на времето и доклада на метеоролога се взе решение за полети при следните метеоусловия:Долна граница - 350 метра, Горна граница - 8500 метра, Видимост – 4000 метра. Бяха ми планирани 3 полета в СМУ. Изпълних двете задачи. В 16:10 ч. излетях със самолет МиГ-15 БИС, борд 114, за последната задача. Към 16:30 ч. бях на разчетния завой, на височина 9000 метра. След изпълнението му, насочвайки се към летището по прибори, спуснах колесника. В този момент почуствах нехарактерно, странично плъзгане на самолета. Време за размисъл нямаше ! Единственият изход беше, през облаците, по прибори, да се снижи самолета. На височина 6000 метра забелязах, че дясната зелена лампа, сигнализираща „Спуснат колесник” не свети. Десният колесник не беше спуснат. Продължих снижението. На 300 метра излязох от облаците и над ДПРС-то спуснах клапите за кацане. В този момент светна червена лампа: „Спусни колесника !”. Имах вече готовност и минах на 100 метра над СКП-то. Ръководителят на полетите, подполковник Сотир Младенов, командир на поделението, се обади по радиото, че Десен колесник не е спуснат. Набрах височина 1000 метра, пикирах над летището, и с претоварване се опитах механично да спусна колесника, но уви... Имах гориво за още 10 минути. Взех решение: ще кацам принудително, „по корем”. Докладвах решението си по радиото. Стегнах здраво коланите. Направих последен кръг над летището. Огледах още веднъж всичко долу и се насочих на грунда – южно от полосата. На височина 100 метра установих двигателя. Турбината изсвири и спря. Каква тишина !!! Подведох самолета до 1 метър височина, опрях с опашката и в следващия момент самолета се плъзна „по корем”... След разстояние около 300-400 метра, от забиването на оръдията в земята, самолета се завъртя и спря. Отворих капака на кабината и скочих с парашута на земята. Горене по самолета нямаше. Направих 2-3 крачки и го прегърнах... Тук и почуствах умората. Отвсякъде идваха приятели, хора, другари, командири.”

(из книгата  „50 години ВВВУ „Георги Бенковски”, 1945-1995 г.”)

ХРИСТО АЛЕКСАНДРОВ КАНДЕВ

              ХРИСТО АЛЕКСАНДРОВ КАНДЕВ е роден във Велинград. Завършва ВВВУ „Георги Бенковски” през 1994 г., като „Летец-пилот”.

БОРИС ГЕОРГИЕВ МАСЛАРОВ

              БОРИС ГЕОРГИЕВ МАСЛАРОВ е роден на 05.11.1984 г. във Велинград. Основното си образование завършва в ОУ „В. Левски”, а средното – в ПГИТ „А. Константинов”. През 2003 и 2004 г. последователно кандидатства за „Летец-пилот” във Факултет „Авиационен” на НВУ „В. Левски”, гр. Велико Търново. Завършва Факултета през 2009 г. и отива на служба в летище Безмер, Ямболска област. Има над 200 часа нальот, но мечтата му е МиГ-29.

19.06.2008 г.

Полковник Анатолий Кръстев, командир на ВВУБ, проведе контролния полет на старши сержант курсант Борис Масларов и му даде допуск за изпълнение на първия самостоятелен полет.

„Във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия, вчера, 21 май, 2012 г. завърши етапът на първоначално летателно обучение на самолет РС-9М на старши лейтенантите Мартин Ветов и Борис Масларов.
        Двамата пилоти от авиобазите в Граф Игнатиево и Безмер успешно положиха теоретичните изпити пред комисия, назначена със заповед на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов, и изпълниха специални и контролни проверки за присвояване на класна специалност.
        Изпитващите инструктори попдолковник Юлиян Радойски и майор Пламен Попов споделиха, че двамата млади летци са показали отлични умения за пилотиране на самолета на сложен пилотаж и въздушен бой, и предлагат на комисията да им бъде присвоена класна специалност „Военен пилот 3-ти клас”.”
 

ИВО ГЕОРГИЕВ ДИМИТРОВ

              ИВО ГЕОРГИЕВ ДИМИТРОВ е роден във Велинград през 1966 г. Завършва ВНВВУ „Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия, като „Летец-пилот” през 1989 г., трупайки опит и часове на L-29, МиГ-15, МиГ-17. Служи като боен пилот на Авиобаза „Чешнегирово”, Пловдивска област, където изпълнява полети на МиГ-23. Понастоящем живее и работи в Канада.

 

 

 

 

 

 

 

Автор: д-р инж. Борислав Борисов

Коментари

ПОПЪЛВАНЕТО НА САЙТА МОГА ДА НАПРАВЯ С ВАША ПОМОЩ...ЗА ВРЪЗКА С МЕН ПОЛЗВАЙТЕ ИМЕЙЛА МИ 0899 17 10 14. ВИНАГИ ГОТОВ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !!!

#34 БОРИСЛАВ БОРИСОВ в Неделя, 25 октомври 2015 20:00

От Велинград има сигурно и авиационни инженери, някои от които са също летателен състав - бордни инженери. Например Венци Банев - авиоинженер той и борден инженер, летял в Стара Загора и в Трапа. Сега лети в гражданската, като борден инженер на Ан-26.

#33 borun в Вторник, 01 септември 2015 21:45

ПЛАМЕН БОРИСОВ КРЪСТЕВ - випуск 1979 г. на ВНВВУ в Долна - До колкото знам сега работи като авио-инструктор. – обучава пилоти

#32 25 Ivan в Сряда, 15 октомври 2014 15:19

НА ВСИЧКИ ВЕЛИНГРАДЧАНИ - ДОБРА И ЗДРАВА 2014 ГОДИНА !!! ОБИЧАМ ГРАДЪТ ВИ И ВАС ... д-р инж. Борислав Борисов

#31 Борислав Борисов в Сряда, 01 януари 2014 18:21

Авторът е потребител тук и не може да внася многократно допълваната и разширена информация от 17 март 2013г. до сега. Статията има нов облик и тези, които се интересуват от всичко събрано и систематизирано за велинградските летци-пилоти биха могли да се възползват от предоставения от него имейл. Между другото той има личен блог за всички фенове на авиацията и там ще откриете още много интересни неща. В коментарите тук не се разрешават линкове.

#30 fen в Сряда, 27 ноември 2013 14:16

До 27 и 28-ми. МОЛЯ ВИ, ДАЙТЕ МИ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ, ЗА ДА БЪДА ПО-ТОЧЕН. ТАЗИ, ЗА ИВО, Е ОТ НЕГОВИ КОЛЕГИ-ВЕЛИНГРАДЧАНИ. А И ТЕ - НЕ МОГАТ ДА ЗНАЯТ КОЙ НА КАКЪВ САМОЛЕТ Е ЛЕТЯЛ. ПРЕДПОЛАГАТ. МОЛЯ ДА БЪДА ИЗВИНЕН !!! ОЧАКВАМ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТ 27-ми и 28-ми. ПОЗДРАВИ на Всички от този Великолепен Град !!! д-р инж. Борислав Борисов

#29 Борислав Борисов в Сряда, 27 ноември 2013 12:32

Само да добавя, че никога не съм летял на МиГ-15 нито на МиГ-17. А 21-то се радвам, че го прескочих. Летях на L-29 Delfin, L-39ZA Albatros, МиГ-23БН и МиГ-23УБ, като на L-39ZA и МиГ23уб бях и инструктор. Поздрави Иво Димитров

#28 Иво Димитров в Вторник, 05 ноември 2013 03:55

Има и други,които не са споменати.? :?

#27 bulgivan в Събота, 02 ноември 2013 01:46

Здравей, Иване - 25. Може би става въпрос за ПЛАМЕН БОРИСОВ КРЪСТЕВ - КЪЦИ, випуск 1979 г. на ВНВВУ в Долна. Ако е роден 1956 г., редно е на 23 години да е завършил ВНВВУ. Що за Пилот е и какво е карал - ??? Ще се постарая да науча още за Пламен и ще ти докладвам. БЪДИ ЗДРАВ !!!

#26 БОРИСЛАВ БОРИСОВ в Сряда, 28 август 2013 07:17

Някой познава ли Пламен Кръстев – пилот набор 1956 преди пилот на МиГ-... сега на гражданска авиация? Какво ви е мнението за него като пилот?

#25 Ivan в Четвъртък, 15 август 2013 09:58

Zabraven e i Anatoli Dimitrov Deliev-sin na Dimityr Vasilev Deliev,roden 1963g, v Pleven,pilot na reaktivni samoleti.

#24 1111 в Понеделник, 13 май 2013 19:38

Интересно..

#23 Ivo Dimitrov в Понеделник, 06 май 2013 03:51

Поздравления! Добрините от делата ви по темата би трябвало да мотивират общественоста ни да помага на днешните авиационни командири. Мога да кажа по няколко думи за няколко достойни Велинградчани, които познаван по- добре..?

#22 Михо Михов в Понеделник, 18 март 2013 19:45

Поздравления за автора! Издирването и събирането на подобен материал, съпричастността към идеята да се гордеем с достойните мъже авиатори,заслужава адмирации! Поздрав и за екипа на gradvelin – винаги актуално поднесени новини, отразени събития и статии, събуждащи читателския интерес и внимание!

#21 aviation fan в Неделя, 17 март 2013 21:37

Спас Содев е един от първите пилоти след 9 септември 44г.Загинал е в боен полет,пресладвайки нарушител.Беше патрон на авиобазата на лет. Садово.Когато го закриха,бюст-паметника на полковник Содев го преместиха в музея на авиацията в лет. Крумово,ако не се лъжа.

#20 asha4o в Вторник, 22 януари 2013 15:30

#19 в Вторник, 22 януари 2013 14:57

ЗДРАВЕЙТЕ - ВСИЧКИ ВЕЛИНГРАДЧАНИ !!! ОСТАНАХА МИ ДА ИЗДИРЯ ДАННИ ЗА ХРИСТО КАНДЕВ, НИКОЛАЙ БЕЛЕВ И ВЛАДКО КРЪСТЕВ. АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕ, НЕКА НАПИШЕ НА borborisov@abv.bg БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!

#18 Борислав Борисов в Вторник, 22 януари 2013 12:42

ДО № 16-ти. ВИЖТЕ № 5 и № 8. НЕ Е ВИНОВЕН ЕКИПА НА ГРАДВЕЛИН. ПО СЛЕДИТЕ СЪМ НА ВЛАДКО НИКОЛОВ КРЪСТЕВ, БОРИС ИЛИЕВ КАРОВ, ХРИСТО АЛЕКСАНДРОВ КАНДЕВ, ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ ДЕЛИЕВ, НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ БЕЛЕВ, СПАС ИВАНОВ СОДЕВ ...ЕКИПЪТ НА ГРАДВЕЛИН НЯМА ВИНА. КАКВОТО ЗНАЕТЕ - АДРЕСИ, ТЕЛЕФОНИ, ИЗПРАТЕТЕ НА borborisov@abv.bg СТАТИЯТА ЩЕ БЪДЕ ДОПЪЛНЕНА С ТЕЗИ ИМЕНА, И ФАКТИ ЗА ТЯХ. ГОРДЕЙТЕ СЕ, ЧЕ ЕДИН ТАКЪВ ХУБАВ ГРАД Е ДАЛ ТОЛКОВА ЗАЩИТНИЦИ НА НЕБЕСНИТЕ НИ ПРОСТОРИ !!!

#17 Борислав Борисов в Петък, 18 януари 2013 12:56

Защо нищо не се казва за полковник ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ ДЕЛИЕВ роден 1930 г.в кв.Каменица.Той е обучил всички по-млади пилоти от града и е бил инструктор на ЧАВДАР ДЖУРОВ. Екипа на ГРАДВЕЛИН не си е сваршил работата докрай. Бойко Содев и Белев са му също ученици.

#16 учител в Петък, 18 януари 2013 11:50

Айде да добавим Ждраков - младчи :y

#15 №№ в Петък, 11 януари 2013 13:07

ЧЕСТИТЯ НОВАТА 2013 ГОДИНА НА ВСИЧКИ ВЕЛИНГРАДЧАНИ !!! ТОЗИ ГРАД, БЕЗ ЛЕТИЩЕ, ИМА ВЕЛИКОЛЕПНИ ЛЕТЦИ-ПИЛОТИ !!! ПОМОГНЕТЕ МИ ДА ГИ ИЗДИРЯ - ИЦО КАНДЕВ СЪМ ЗАБРАВИЛ ... НЕ Е ТАКА. НЯМАМ ДАННИ ЗА ВСИЧКИ. А СТАТИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОПЪЛНЕНА И С ВАШАТА ПОМОЩ !!! МОЛЯ ВИ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ !!!

#14 BORISLAV BORISOV в Сряда, 02 януари 2013 12:30

забравили сте Ицо Кандев

#13 21 в Понеделник, 31 декември 2012 21:17

ИСКАМ ДА СПОДЕЛЯ С АВИОФЕНОВЕТЕ ОТ ВЕЛИНГРАД, ЧЕ РАБОТЯ УПОРИТО ВЪРХУ ОЩЕ 7-8 ИМЕНА НА ВАШИ ЛЕТЦИ-ПИЛОТИ, А ИМЕННО: БОЙКО КАРОВ, ГЕОРГИ БЕЛЕВ, НИКОЛАЙ БЕЛЕВ, ВЛАДКО КРЪСТЕВ, ЕМИЛ ДАРАКЧИЕВ, ГЕОРГИ КАРАДЖОВ, СПАС СОДЕВ ... ТАКА, ЧЕ ЩЕ РАЗШИРИМЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ВЕЛИНГРАДСКИТЕ ЛЕТЦИ-ПИЛОТИ ... АКО НЯКОЙ ЗНАЕ НЕЩО ЗА ТЯХ ИЛИ ИМА ТЕЛЕФОН - НЕКА МИ ПОМОГНЕ ПО МЕЙЛА, ИЗПИСАН ПРИ № 8-ми. ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ ЗА ВСИЧКИ !!!

#12 BORISLAV BORISOV в Вторник, 06 ноември 2012 10:10

БИХ ИСКАЛ ДА ДОПЪЛНЯ ОЩЕ НЕЩО, КОЕТО ЗАСЯГА ВАС, ВЕЛИНГРАДЧАНИ - СИНЪТ НА ГОЛЕМИЯТ ЛЕТЕЦ-ПИЛОТ ИВАН ИЛИЕВ ЖДРАКОВ - ПЛАМЕН ИВАНОВ ЖДРАКОВ, СЪЩО Е ЛЕТЕЦ, ОТ ГРАЖДАНСКАТА АВИАЦИЯ. ТОВА НЕ ПРЕЧИ ДА ГО ПРИЧИСЛИМ, ЗАРАДИ БАЩАТА, В НАШИЯТ СПИСЪК. НЕ ВЪЗРАЗЯВАТЕ, НАЛИ ?

#11 Борислав Борисов в Понеделник, 29 октомври 2012 15:33

Да, след проучване, бих могъл да добавя и следните летци-пилоти: ГЕОРГИ МИРЧЕВ КАРАДЖОВ - ВИПУСК 1972, ВЛАДКО НИКОЛОВ КРЪСТЕВ - ВИПУСК 1975 вертолетчик, БОРИС ИЛИЕВ КАРОВ - ВИПУСК 1972, вертолетчик, служил след това във 16 ТРАП като пилот на Ил 14.

#10 Борислав Борисов в Понеделник, 29 октомври 2012 08:27

Tova e dqdo mi :) :y :)

#9 в Събота, 27 октомври 2012 15:20

ЗДРАВЕЙТЕ, ВСИЧКИ, ОБИЧАЩИ АВИАЦИЯТА ВЕЛИНГРАДЧАНИ !!! borborisov@abv.bg ТОВА Е МОЯТ ИМЕЙЛ. МОЛЯ ВИ, ДАЙТЕ МИ НА НЕГО ОЩЕ ИМЕНА НА ЛЕТЦИ-ПИЛОТИ ОТ ВАШИЯ ГРАД, КОИТО АЗ НЕ СЪМ УСПЯЛ ДА НАМЕРЯ, ЗА ДА АКТУАЛИЗИРАМЕ СТАТИЯТА. ОКАЖЕТЕ МИ СЪДЕЙСТВИЕ И АЗ ЩЕ СЕ ПОСТАРАЯ ДА НАМЕРЯ ИНФОРМАЦИЯ СРЕД ЛЕТЕШКИТЕ СРЕДИ ЗА ВАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ, ПИЛОТИ-ЛЕТЦИ НА БЪЛГАРИЯ !!! В ОЧАКВАНЕ СЪМ, КАТО ВИ ЖЕЛАЯ ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И В ЖИВОТА ВИ БРОЯТ НА КАЦАНИЯТА ДА СА РАВНИ НА БРОЯТ НА ИЗЛИТАНИЯТА ВИ !!!

#8 БОРИСЛАВ БОРИСОВ в Четвъртък, 25 октомври 2012 10:23

Това е най-хубавия сайт за Велинград, с най-интересните статии за обществото и културата на града. Беше ми изключително интересно да прочета за велинградските летци! Поздрави на целия сайт!

#7 D-1 в Сряда, 24 октомври 2012 10:49

Нищо не прочетох за Гошко Белев. Ще има ли продължение или нямате инфо?

#6 Blind man в Понеделник, 22 октомври 2012 15:10

Здравейте, АВИОФЕНОВЕ от град ВЕЛИНГРАД !!! РАДВАМ СЕ, ЧЕ ТАКА ОТКЛИКНАХТЕ НА САЙТА "ГРАДВЕЛИН" ЗА ВЕЛИНГРАДСКИТЕ ЛЕТЦИ, ПОСЛУЧАЙ 100-годишнината на Българските ВВС !!! МОЛЯ ВИ, като автор на Основата на Статията, ИЗПРАТЕТЕ НА МОЯ ИМЕЙЛ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ ЛЕТЦИ, КОИТО НЕ МОЖАХ ДА ОТКРИЯ, МОЛЯ ВИ. ЦЕЛТА МИ Е ДА РАЗШИРИМ СТРАНИЦАТА, ЗА ДА СЕ ЗНАЯТ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ ОРЛИ-ВЕЛИНГРАДЧАНИ !!! КАКТО ПИШЕ aviation fan, ТЕ СА ПРИМЕР И ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, РОДОЛЮБИЕ И ГОРДОСТ ЗА ВАШИЯ ПРЕКРАСЕН ГРАД !!! ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ, А ОТ КЛАСНИТЕ СТАИ И ЧИНОВЕ НА ВАШИТЕ УЧИЛИЩА ДА ИЗЛЯЗАТ НОВИ ВЕЛИНГРАДСКИ ОРЛИ . ЗАЩИТНИЦИ НА СИНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРОСТОРИ !!!

#5 БОРИСЛАВ БОРИСОВ в Четвъртък, 18 октомври 2012 15:36

Малък град, в който никога не е имало летище, а е родно място на велики пилоти... Невероятно усещане за принадлежност, родолюбие, гордост! Имената на тези летци ще се впишат в историята на авиацията и нека да имат достойни наследници велинградчани. Благодарим на екипа на Градвелин за професионално изработения материал в статията и подходящо поднесен в Юбилейното честване на 100 години ВВС в България!

#4 aviation fan в Сряда, 17 октомври 2012 23:04

Днес, 100 години по-късно, послучай тази годишнина ще разкажем за някои летци-пилоти от Велинград - 6te razkajem za nqkoi letci-piloti. ne 4ete6 li be borden

#3 в Вторник, 16 октомври 2012 21:17

Това не са всички. Зная още поне 3-ма добри летци. Двама са от випуска на Бойко . Техен инструктор също е от Каменица. :?

#2 борден т. в Вторник, 16 октомври 2012 20:03

БЛАГОДАРИМ НА ЕКИПА НА'' ГРАДВЕЛИН'' !ОЦЕНЯВАМЕ ВАШАТА РАБОТА !ЖЕЛАЕМ ВИ МНОГО ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ!

#1 ДЕБЕЛУШИНА в Вторник, 16 октомври 2012 17:23

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени