Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Още 5 неща, които да направите във Велинград

12 октомври 2009, Понеделник | 15:12

Център Велинград   Велинград е вече СПА столица и туристически център, който може да се превърне в един от най-големите курорти в България. В последните години бяха построени много хубави хотели, но все още в града ни няма ясно обособена развлекателна индустрия. В една предишна статия се опитахме да покажем 5 неща, които да направите във Велинград. Оказа се, че Велинград може да предложи още нещо. Опитахме се да предложим още пет неща, които може да направите във Велинград. С тях списъкът почти се изчерпва. Надяваме се Община Велинград и местният бизнес да изградят много нови места за развлечение. А до тогава, вижте Още пет неща, които да направите във Велинград:

1. Покарайте колело

Колоездач велинградОколностите на Велинград предлагат чудесни условия за планинско колоездене. От няколко години сдружението “Байкария” създава и мракира маршрути по билата на Чепинската котловина и провежда различни състазания. Големият кръгов маршрут е дълъг цели 150 км, като най-високота му точка това е връх Арапчал (1760 м. надморска височина), а най-ниската – село Драгиново (700 м. надморска височина). Ако сте гости на града може да си наемете велосипеди евтино от няколко места във Велинград. Дневно това ще ви струва не повече от 25 лева, а може да наемете велосипеди и почасово за около 5 лева на час.

2. Изкачете се до крепостта Цепина

ЦепинаКрепостта Цепина, която се намира на 6 км северозападно от село Дорково и на 20-тина километра от Велинград, е била една от най-известните крепости в Западните Родопи през Средновековието. Историците казват, че неин владетел е бил племенникът на цар Калоян – деспот Алексий Слав. Дебелите и високи стени около крепостта са запазени и до днес, както и дълбоките 10 м щерни за вода. Най-лесно до там ще стигнете по асфалтовия път от село Дорково, но ако сте решили да съчетате разглеждането на крепостта с планински преход, можете да се качите на прословутата теснолинейка от Велинград към Септември и да слезете на ж.п. стнация Цепина. Оттам ви предстоят около 3 часа и половина път пеша. Ще стигнете първо хижа Цепина, в която е подредена експозиця с археологически разкопки от крепостта. Непосредствено над хижата, на окло 10 мин. пеша, се намира крепостта, от която се разкрива величествена гледка през всички сезони на годината.

3. Изпишете великденско яйце

Великденски яйцаИзписването с восък на великденските яйца е характерен за района начин за декорация. Велинградчанките се гордеят с колекциите си от яйца и ги представят на различни изложби всяка година. Традиционно, всяка година в Историческия музей във Велинград се провежда уъркшоп (кръжок) за писане на яйца за деца и възрастни и отделно от него и изложба на най-красивите екземпляри. От там може да си купите и комплект за изписване на яйца. Вижте видео, където една от известните велинградски майсторки на писане на яйца, Даниела Цопанова, демонстрира техниката на изписване: Писане на яйца от Даниела Цопанова.

4. Опитайте местната кухня

СофенкаЯстията в Чепинския край не се отличават много от традиционната българска кухня, но все пак има няколко типични за Велинград и околностите гозби. Ако сте при приятели ги помолете да ви сготвят нещо по велинградски, попитайте ги кое е тяхното любимо ястие. Това може да попитате и в местните ресторанти. Ние избрахме три ястия, които заслужават да се споменат:

Суловар – попара от хляб, сирене, заливка с яйца и разтопено масло.

Бурания – стар фасул с кисело зеле

Боб софенка – студена салата от едър смилянски боб, запържен лук и черен пипер

5. Напазарувайте здравословно

Млечни продуктиВсяка неделя пазара във Велинград се оживява и изпърстря с търговци от околните села. Именно тогава е момента да напазарувате еколочично чисти хранителни продукти без консерванти.

Прясното мляко се предлага в пластмасови бутилки от 1,5 литра и е изключително маслено и гъсто. Разбира се, не е минало никакъв контрол и проверка, но велинградчани не се притесняват от този факт и масово го купуват. От него приготвят вкусно и гъсто кисело мляко, което няма “купечки” еквивалент.

Изварата, която българо-мохамеданите продават на пазара във Велинград е безсолна и се предлага в найлонови пликчета. Имайте предвид, че понеже е “истинска”, трябва да я консумирате своевременно, защото се вкисва бързо.

Масло. Истинско домашно краве масло продават от същите хора, които предлагат мляко и извара. Логично нали?

Боровинки. Използвайте лятото да си купите този скъпоценен дар на природата – боровинките. Продават се на килограм или в кофичка. От тях става чудно сладко, а може и да ги замразите във фризера и да гарнирате сладоледените си мелби с тях.

Мед – пчелен и боров. Истинският домашен, пчелен мед, който се предлага на пазара във Велинград, в повечето случаи е захаросан. Но това не ви пречи да си го слагате в чая. Ако все пак държите, разтопете го на водна баня, за да не погубите лечебните му свойства. Боровият мед е с по-тъмен цвят, по рядък е и е изключително полезен при кашлица и бронхит.

Затова, напазарувайте здравословно!

Коментари

bahmamu za ni6to ne stavaaaaa :D:D:D:

#5 в Неделя, 24 април 2011 17:54

Забравили сте да предупредите туристите, че след като си купят прясно мляко и го сварят не са редки случаите млякото да се пресече.

#4 fba в Сряда, 28 октомври 2009 08:43

Супер е статията ! На много хора ще им е интересна и полезна, най вече на туристите. Браво !

#3 Rdlk в Сряда, 14 октомври 2009 00:11

Много интересна статия трябва всички туристи дето идват в Велинград да я прочетат за да разберат колко интерсни неща могат да се направят във велинград а не само да дремат около басейните

#2 svetlana в Вторник, 13 октомври 2009 22:26

Тази статия наистина предава най-традиционното във Велинград!

#1 sel в Вторник, 13 октомври 2009 13:02

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени