Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Зидана гробница край Велинград

06 ноември 2009, Петък | 22:09

Зидана гробница Каменица Велинград Станиловец   Всеки народ трябва да познава и да пази своите културни и исторически ценности. Археологията, науката за древността е един от начините, който ни дава възможност за допълване щрихите на миналото на дадено място или цял народ. Според известния руски археолог Артемий Арциховский археологията е история, въоражена с лопати. Въоражени с лопати и много ентусиазъм Асен Салкин и Димитър Байраков продължават една археологическа експедиция и успяват да научат повече за една зидана гробница край Каменица. Ето какво разказаха те:

Начало на археологическата експедиция

   През изминалата 2008 година започнахме обходна археологическа експедиция с основна цел регистриране и документиране на археологическото културно наследство в община Велинград. Екипът ни археолози попадна на следи от около 10 могили и голямо селище, съществувало в периода между VІ в. Пр. Хр. до V-VІ в. Сл. Хр. Обектът се намира на няколко километра северно от кв. Каменица, в м. Станиловец. За съжаление всички могили са или напълно или частично разрушени от иманяри, което е голям проблем както в региона, така и в цялата страна. В една от могилите се натъкнахме на разграбена от иманяри зидана гробница с правоъгълен план и добре оформен вход.

Археологически проучвания през 2009

Погребална урна фрагмент
Фрагменти от счупен съд (погребална урна)

   Тази година, през месец октомври, 2009 г., бяха реализирани спасителни сондажни проучвания на гробницата, която беше почистена и изследвана от археолозите от Исторически музей-Велинград. Въпреки разрушенията, екипът ни успя да установи какъв е бил цялостният архитектурен план на съоръжението. Разчистен беше входът на гробницата, който е добре запазен. Открити бяха вътрешните стени, които са изградени от ломен камък, споен с кал и бяха фиксирани външните ъгли на съоражението, което за сега е единственото от този тип, регистрирано в този дял на Родопите. За съжаление куполът на гробницата е изцяло разрушен и на този етап не може да се определи как точно е изглеждал той в древността. Проучи се незасегнат от иманярите културен пласт, в който бяха открити множество въглени и фрагменти керамични съдове. От въглените беше взета проба, която ще позволи точното датиране на използване на гробницата, чрез въглеродния метод на датиране С14. Разбира се това ще стане възможно само, ако бъдат набавени необходимите за това 420 евро, толкова, колкото струва подобно изследване в Германия.

Тракийската връзка

Фрагмент украса тип Цепина
Фрагмент с украса тип "Цепина"

   Екипът ни от археолози от Велинград имаше късмет да открие и няколко фрагмента от дебелостенни съдове от тракийска култова керамика от така наречената група „Цепина”. Намирането на тази ранна тракийска керамика и то в гробница, за пореден път показва, че Велинград и районът на Западните Родопи са един от центровете на производство и употреба и разпространение на тракийска култова керамика, използвана изключително при обредни действия и ритуали. Интересно е да се отбележи, че керамика тип Цепина се свързва с тракийския царско-жречески род беси, известен още в древността с това, че е владеел прорицалището на бог Дионис. За бесите се знае също така, че са били изключително свободолюбиви и войнствени и дълго време са оказвали съпротива на римските легиони. Те са и едни от първите траки, приели християнството, като в изворите се споменава, че са имали преведена на техния език Библия, наричана „Библия Бесика”.

Значение на археологическите разкопки

Зидана гробница
Зидана гробница в м. Станиловец, Велинград

   Според нас откриването и проучването на тази гробница, макар и ограбена от иманяри, а също и на други значими археологически обекти в региона, може да направи Община Велинград и нашия град изключително привлекателни за културен туризъм. Време е вече Велинград да започне да привлича туристи освен с красотата на природата си и с минералните води, но и с богатото културно наследство, което несъмнено притежава. За да стане това реалност обаче, е необходима реалната подкрепа на институциите, отговорни за опазване на културното наследство в региона, в лицето на кмета на Общината, на Общинския съвет и на културните институции в града. Крайно необходимо е от Общинския бюджет да се отделят ежегодно целеви средства, с които да се извършват проучвания и всякакви дейности по реставрация и консервация на археологическите обекти в региона. Тук бизнесмените и хотелиерите във Велинград също биха могли да бъдат много полезни и да отделят средства за тези цели. Не на последно място цялата общественост трябва да осъзнае необходимостта от запазване и популяризиране на историята и миналото на региона. По този начин Велинград с богатото си културно наследство ще се превърне в още по-привлекателен и приятен за посещения, а от това ще спечелят всички.

Асен Салкин
Димитър Байраков

Коментари

Древно-тракийската връзка на Цепина и преди вижте в блога на Спароток.блог.бг Геометричните шарки са типични за прототраките, населяващи цяла Гърция и островите,преди още гърците да се домъкнат от Африка...За наше нещастие.

#10 demograph в Сряда, 24 февруари 2010 12:34

До "виждащия" : Няма какво да коментирам подобни простотии, но все пак, ако имаш доказателство за нещо обърни се където трябва!Но съм сигурен, че не ти стиска, защото вероятно се водиш на отчет точно там където трябва да сигнализираш!!!

#9 Байраков в Понеделник, 21 декември 2009 11:19

защо не кажеш г-н археолог как ограбихте монетите от светилището на вр. острец и дадохте само костадинките

#8 виждащия в Сряда, 16 декември 2009 11:22

Мерси за отговора! Да питам още, това, че римляните покоряват бесите как e повлияло на керамиката? За свастиката прочетох преди малко една много интересна теория, че кометите под определен ъгъл като падали образували следи, които приличат на свастика. Между другото тракийският "обект" при цепина там където е крепостта сега ли е бил или някъде по-ниско?

#7 Spas в Вторник, 10 ноември 2009 21:55

Към коментар №5: Относно керамика тип Цепина, мога да кажа, че е открита за пръв път на средновековната крепост Цепина (до Дорково). Малко хора знаят, но там е съществувал и тракийски обект (може би светилище) и през 1976 г., немският археолог Хензел за пръв път публикува тази керамика, като я определя в ранножелязна епоха (9-8 в. пр. Хр.). По-късно се водят спорове и някои смятат, че е използвана през 6 в. пр. Хр. Аз лично съм от тези, които са за една по-късна датировка между 3 в. пр. Хр. до 1 в. сл. Хр., когато бесите са покорени от Рим. Иначе това е украса изпълнена в геометричен стил (характерен за геометричната епоха в Елада), но вероятно в Западни Родопи той се запазва значително по-късно, поради затвореността и непристъпността на този регион. Свастиката е символ използван от много Индоевропейски народи сред които са и траките!

#6 Байраков в Понеделник, 09 ноември 2009 22:12

Много интересно. Всъщност свастиките не са ли възникнали като символ първо в Азия? А какво точно представлява тази керамика тип Цепина? Най-характерна за Цепина ли е? Как се датира?

#5 Spas в Неделя, 08 ноември 2009 18:22

Наистина много интересно е всичко това ! На мене лично ми е най-интересно Транийското време. Браво на музея и на добрите археолози които имаме !

#4 Rdlk в Неделя, 08 ноември 2009 14:38

Относно фрагмента, искам да уточня, че той е от друг обект и съм го дал като много добър и типичен пример за такава керамика тип Цепина. Иначе на обекта се откриха подобни фрагменти, включително със свастики. Тепърва, надявам се, учените ще интерпретират значението на тази керамика, но тя спокойно може да се превърне в един от символите на древната тракийска култура в Чепинско и да бъде запазена марка за културния ни туризъм!

#3 Байраков в Неделя, 08 ноември 2009 10:41

Това са много интересни неща. Да се пренесеш в едно друго време. Малко мистично е. Особено тези, които са живели преди Христа, преди толкова много години, един съвсем друг свят. На фрагмента най-вдясно има нещо като буквата М и по средата w и нещо като човече. Не знам дали не го интерпретирам профански. А това завъртяното в средата си изглежда като свастика :)

#2 Spas в Събота, 07 ноември 2009 20:57

Възхитена съм от труда на археолозите. Нека повече да се популяризира и подкрепя тяхното дело!

#1 Стефка в Събота, 07 ноември 2009 16:56

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени