Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Икони от Родопите- ХVI- XIX век“

10 януари 2014, Петък | 16:54 | култура

Гостуваща изложба в Исторически музей Велинград

Изложба на икони

От 10-ти януари до 10-ти февруари 2014год. Регионален Исторически Музей- Кърджали  традиционно гостува  със своя изложба във Велинград. Това събитие стана възможно по инициатива на двата музея- РИМ-Кърджали и ИМ- Велинград.

РИМ-Кърджали участва с фото принт селекция на представителната изложба  „Икони от Родопите- ХVI- XIXвек “, която бе показана в Националния музей на българското изобразително изкуство в Криптата на храм „Св.Александър Невски“, София, в регионалните музеи на градовете Кърджали , Смолян и Хасково, в град Одрин, Република Турция, в Исторически музей- Батак.

Изложба на икони

Навсякъде тя преминава с голям успех и се посреща с интерес не само от широката публика, но и от страна на научната общественост. Според думите на Павел Петков, директор на РИМ-Кърджали „ ...с тази изложба се откри нова иконописна школа- Одринската школа“. Гражданите, присъствали днес на откриването на изложбата, имаха удоволствието да се насладят на увлекателния разказ на Валерия Сариева- уредник на Кърджалийския музей, по чиято инициатива е извършена събирателската и проучвателна дейност на църквите в Източните Родопи през 80-те години на ХХ-ти век.

Изложба на икони

Основната идея на изложбата е да се популяризира християнското изкуство от планината Родопи, но също и да бъде принос за един цялостен пейзаж, в който намират пресечна точка природа и история. Изложбата е още една възможност за популяризирането на региона като туристическа дестинация.

Не пропускайте да посетите изложбата, за която Снежана Велева- директор на ИМ Велинград, каза: „ Тази изложба е една благословия за Велинград“.

Коментари

:)

#1 sel в Петък, 24 януари 2014 23:35

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени