Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

1-ви ноември в ОУ "Неофит Рилски"

04 ноември 2013, Понеделник | 08:24 | образование

На Първи ноември- диалог с историята или среща със звездите

Мажоретки

Изтрих праха на една стара книга. От нея пред нас се яви събуден добрият дух на Историята:

-Къде да ви пренеса?

-Днес е 1 ноември – ден на народните будители, да се насочим към тъмната епоха на Възраждането.

-Тази епоха е колкото тъмна, толкова и ярка, защото е населена със светлите ликове на просветителите. Те назидателно-мъдро  повеляват: „Болгарино, знай своя род и язик!“

-Това го зная още от ученическата тетрадка – „История славянобългарска“ – Паисий Хилендарски. Помня още за Софроний, Неофит Рилски, Петър Берон …

-А помниш ли защо тези имена са емблема на българския дух и здравите корени, които изпращат животворни сокове към младите сили на нацията?

-Българският народ  е силен, когато е колектив от личности – културни, духовни, работещи „на ползу роду“, даващи мило и драго за просвета и самоусъвършенстване.

-Не си пропуснал часовете на моите уроци. А какво сторихте, за да се гордеят в този ден българските младежи със своя произход?

-Ние, ученици и учители от ОУ „Н. Рилски“, Велинград, проведохме тържествено честване на 1-ви ноември в залата на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. Не оставихме будителите сред листовете на старите книги, а те бяха с нас на празника. В тяхна прослава учениците рецитираха, пяха и танцуваха, а мажоретките с ръководител Оля Билярова, приветстваха публиката, отдаваща почит на народните будители.

-Това е похвално събитие. Ще намеря място в най-новите си страници да отбележа вашето родолюбиво дело.

плиоценски музей

Имаме още една проява – екскурзия, превърнала се в  наше празнично будителско приключение. Тя е подарък от родителите на децата – пътешествие към праисторическите дебри, където да потърсим  сходството си с оня мастодонт, намерен край село Дорково. И той като нас е същество, родено на земята и радващо се на живота и на природата. Впечатленията от видяното са неописуеми. Тук е мястото да събудим мисълта за  цената на живота, подарен ни от съдбата. В света на човеците обаче да оставиш следа в историята се определя не толкова от физическите размери, а  от моралния подвиг и духовната сила. Ако следваме завещаното от възрожденците и си помагаме  всеотдайно, всеки ден ще сме благодарни и горди с произхода си.

-Кое е  третото ваше будителско деяние, посветено на 1-ви ноември?

-Това е истински морален подвиг .

Цвета Гергова

Тя е изящна, изтънчена, приветливо засмяна, тя е и отлична  в професията и затова е отличена с НАГРАДАТА „КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ“  ЗА ИЗЯВЕНИ УЧИТЕЛИ,връчена отминистър Анелия Клисарова,  в категория „Методическа, творческа и иновационна дейност”.  ЦВЕТА  ГЕРГОВА– старши учител в нашето ОУ „Неофит Рилски” – гр. Велинград . Тя днес е щастлива от високото прианание.  „У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите.“ – казва А. П. Чехов. Затова тя е нашата звезда, пример за ученици и колеги. Крайно време е да преосмислим съвременните си представи за „известни личности“, така наречените звезди – нека наистина те са хора, доказали се в общополезна дейност. В това отношение нашият идеал са нашите възрожденци и техните последователи

Ваня Гушевилова -  ОУ „Неофит Рилски”, Велинград             

                                                                                                                                                                    

              

 

Коментари

:y ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ЦВЕТИ!!!

#3 яни в Понеделник, 04 ноември 2013 17:20

:)

#2 в Понеделник, 04 ноември 2013 16:18

Гордея се, че съм учител в това училище! Поздравления за всички мои всеотдайни колеги и невероятните ни деца!

#1 Веселка Аршинкова в Понеделник, 04 ноември 2013 16:05

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени