Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Стефановден

27 декември 2008, Събота | 13:26

Тредият ден на Коледа

Draginovo    Днес е Стефанов ден - църковен празник, почитащ паметта на свети Стефан, първият християнски мъченик. Той е бил архидякон в Йерусалимската община църква, в която имало хора от всички среди. Под негово въздействие вярващите в Йерусалим се увеличили много, което обезпокоило членовете на синедриона и те от своя страна го поканили там. След кратък спор той бил изведен извън града и бил пребит с камъни. Според поверието Дева Мария го гледала от високо и се молела за него. Тялото му било оставено на зверовете, но Гамалиил, който много уважавал свети Стефан, погребал тялото му в своето имение.

    Стефановден е последният празник в годината и се счита, че затваря кръга на така наречените "мръсни дни". Според традицията на трапезата трябва да има свинско месо и кисело зеле.

    На този ден празнуват всички с името Стефан или Стефка и техните производни, като например Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

   Името Стефан произхожда от гръцкото име Στέφανος, което означава "венец, корона".

   Екипът ни поздравява всички именици като им пожелава успешен старт в Новата година, много здраве и късмет!

   Заредени от последния празник за годината нека стъпим със същото настроение към предстоящите празници - Нова Година, Васильовден и всички следващи!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Ревю на книга
29 май 2018 | 11:00
Калина и приятели
31 май 2018 | 15:31
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени