Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Древността проговаря

10 юли 2009, Петък | 15:24

Изложба и филм в Исторически музей - Велинград

Изложба загадката нисово   Мистиката, загадките, посланията на древността винаги будят интерес във всеки човек с богата душевност. Затова и в празниците на културата Велингард, бе отделено място за една уникална изложба - "Скални мистерии в Родопите" на проф. А. Радунчева и ст. н. с. Ст. Иванова. Изложбата бе открита в 11 ч. на 9 юли в Исторически музей - Велинград. След кратките уводни думи на директорката на Исторически музей Снежана Велева, Ана Радунчева разказа за трудната, но значима работа на експедицията, която е правила проучване на скалните светилища в Източните родопи.

Тези светилища са едно истинско доказателство за най-ранното създаване на духовна база в този край. Те са местата, където обитателите на равнината са ходили да поднесат дарове на боговете и да чуят тяхната воля. Разположени са на различни върхове, така че да се виждат отвсякъде. Задължително условие за всяко светилище е да има пещера и вода. Троновете в светилищата са разположени в точките на магнитни аномалии и водата в светилищата се йонизира. Най-голяма част от светилищата са разположени в момчиловградския район.

Изложбата бе официално открита от зам. кмета Бабучи. Гости бяха Весела Златкова - експерт от отдел "Култура", колективът на Исторически музей Батак и др. Веднага след представянето и разглеждането на изложбата, в залата на музея бе прожектиран филмът "Загадката Нисово" - един от филмите, спечелил първа награда във втория национален преглед на археологическите и исторчески филми.

Филмът събуди интерес във всички присъстващи в залата и след прожекцията му се получи един непринуден контакт между хората, разговори и коментари по видяното и разбира се традиционната пита с шарена сол...

   Вижте снимки: Изложба "Загадката Нисово".

 

Коментари

Древните ритуални места определено носят мистичност. Въпреки, че това за магнитните аномалии мааалко ме съмнява.

#2 Spas в Понеделник, 20 юли 2009 19:33

Тази изложба ми се струва доста интересна.

#1 kalispera в Петък, 10 юли 2009 22:56

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени