Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Презентации на Йордан Детев

11 юли 2009, Събота | 17:56

Книга за Атлантида и филм за Филипопол

Йордан Детев   На 11 юли от 11 ч. в Художествената галерия отново се събраха любители на археологията и историята, за да присъстват на представянето на романа "Краят на тракийската Атлантида" на Йордан Детев. За всички бе прожектиран и филмът "История на античния театър на Филипопол", последният награден филм от Третия национален преглед на исторически и археологически филми.

Краят на тракийската Атлантида

Синът на известният праисторик проф. Петър Детев - Йордан Детев, презентира своя исторически роман. След много свои проучвания, резултатите от тях той съпоставя с резултатите от наши и световни експерти и прави един убедителен извод, че е открил потопената в днешно Черно море Атлантида. И още нещо удивително научиха всички присъстващи в залата - че първият европеец е бил жител на Долината на Марица!?

Може би провокирани от интересните и шокиращи факти, плод на огромния научен труд на Йордан Детев, много биха проявили интерес да научат повече подробности. Книгата на Йордан Детев може да бъде закупена от Исторически музей - Велинград.

История на атничния театър на Филипопол

Друг труд, върху който е работил Йордан Детев е неговия филм "История на античния театър на Филипопол". Това е филм за единствения античен театър в България, който е реставриран и е функциониращ. Този театър е бил център на богатия културен живот на Филипопол. Там се провеждали олимпиади по изкуствата, част от състезания и т.н. В него са протичали и заседанията на народното събрание във Филипопол, който тогава бил разделен на 10 фили (района).

Бащата на Йордан Детев, проф. Петър Детев е един от най-големите археолози в България. Той е разкопал повече от 40 праисторически могили, около 30 е проучил сондажно, а повече от 315 селища в поречието на р. Марица е проучил теренно.

Коментари

Винаги има първи път Хубаво е да се мечтае, а да се мисли е най добре и да не се омаловажава труда на другите, само защото са българи

#4 Цветанка в Неделя, 08 януари 2012 13:07

Първите и последните ни връзки бяха като музикант с музикант. Сега намирам нещо много стойностно, което ще следя с интерес и ще коментирам според нивото си.

#3 Plamen Prodanov в Вторник, 22 юни 2010 00:05

Интересно звучат всички тези неща. За Атландита, обаче, малко се съмнявам. Няма наистина добри научни и исторически разработки, които да потвърждават, че е съществувала. Още повече, думите на Платон, по мое мнение, са били просто изказ на един човешки стремеж към утопично общество. Хубаво е да се мечтае...

#2 Spas в Понеделник, 20 юли 2009 19:58

За първи път чувам за проф. Детев, тази новина провокира любопитството ми и ще потърся книгата му.

#1 sel в Неделя, 12 юли 2009 19:10

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени