Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Базар на занаятите

16 юли 2009, Четвъртък | 20:19

Занаятчии показват стоката си на центъра на Велинград

Базар на занаятите   Пешеходната зона пред Община Велинград се оживи от пъстрите масички, на които самобитни занаятчии бяха наредили своите изделия. Те са участници в тазгодишния базар на занаятите, които се организира от Информационен център за малък и среден бизнес и Община Велинград. Базарът бе открит на 15 юли от 17 ч., а закриването му ще бъде на 19 юли. Всеки, решил да разгледа базара, ще се удиви на богатото разнообразие от икони, картини, керамика, накити и сувенири.

   На една от масичките с широка усмивка ни посрещна един истински творец - Любомир Дудев от Казанлък, член на ЗМНХЗ ("Задруга на майсторите на народните художествени занаяти") и на Занаятчийската камара Пловдив. Неговите икони са пълни копия на образци на икони с национална историческа стойност. Идеята на Дудев е да се популяризират най-добрите образци от Национално историческия музей и иконите в другите манастири. На щанда на Дудев могат да се видят и копия на музейни експонати и други.

   Пред Даниела Петрова, член на Регионалната Занаятчийска камара - София, са наредени привличащи с колорита си керамични изделия. До нея са автентичните кукли на Ваня Янкова, изработени от напълно естествени материали.

Терзиеви занаяти   Едно усмихнато семейство - Димитър и Надя Терзиеви от Троян предлагат на ценителите на самобитното творчество своята керамика. На щанда на Румяна Драгомирова (РЗК-София) може да видите чанти, шапки, изплетени от памук, лен коноп и вълна. Бижутата, които са също плетени от естевни материали, са много оригинални.

   Бижутерия от минерали и дърво можете да разгледате на щанда на Венцислав Стефанов и Люси Алексиева от Враца. Пловдивчанката Галина Тодорова ни поднася своите бижута от дърво, камък и кост, рисувани икони върху дърво, дървени изписани яйца.

   За да усетите всичко това, трябва да направите една малка разходка покрай щандовете на занаятчиите, а за да ви остане спомен тази разходка, просто си купете нещо.

Снимки: Базар на занаятите Велинград.

Коментари

:y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y

#2 в Четвъртък, 31 март 2011 19:37

Страхотно базарче, много весело и колоритно!

#1 kalispera в Петък, 17 юли 2009 20:00

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени