Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Полет

17 юли 2009, Петък | 16:39

Поетичен сборник на литературен кръг "Свободна мисъл"

Литературен сборник Полет   Полет на мисли, чувства, емоции, завладя всички присъстващи на представянето на първия сборник на литературен кръг "Свободна мисъл". А то се състоя в Художествената галерия на 15 юли от 18 ч. и бе уважено от зам. кметовете Бабучи и Цветанова, г-жа Недялка Стефанова - директора дирекция „Образование, култура и вероизповедание“, Росица Пашова - ПР на Община Велинград, културни дейци и много граждани от Велинград. Специално за тази вечер от София пристигнаха администраторът и главният редактор на най-известния сайт за поезия и творчество - Откровения.ком.

   Сборникът на литературния кръг бе представен от Мая Попова - главен редактор на Откровения. Мария Табакова разказа накратко за дейността на кръга и за всеки от членовете.

   Литературен кръг "Свободна мисъл" съществува от 5 години и стартира на 1 октомври - празникът на музиката и поезията. В него членуват повече от 20 души, много от които са млади хора и ученици. По-добра представа за стиховете им може да добиете, ако разгърнете тяхната първа стихосбирка.

Грамота Свободна мисъл   В един такъв прекрасен празник на поезията не липсваше нищо - класическа музика в изпълнение на Надя Герова, която звучеше като фон на рецитала на членовете от кръга, приветствия от зам. кмета Цветанова с връчване на грамота, топъл и мил жест на директорката на ОДК Юлияна Ковачева, която връчи поздравителни адреси и букети на Мария Табакова, Стойна Стоянова и Петър Пещерски. Една голяма кошница с цветя изненада за всички бе връчена от хотел "Александрия", а вече известната на всички Карина изпя една песен на Шаная Туейн. Децата на Стойна Стоянова - Севдалина и Гергана потопиха гостите в красотата на народната песен.

   В този много специален за литературния кръг ден, творците не забравиха своите мили приятели, които са загубили завинаги - Ваня Карамфилова и Стоимен Денизов. Творците отдадоха мълчалив почит към тях, а Стойна Стоянова и Петър Пещерски прочетоха по един техен стих.

   Измежду гостите - културни дейци - се отличавше Борислав Дивизиев, който макар и на преклонна възраст и в недобро здравословно състояние, се изправи пред всички и издекламира част от неговата поема "По своя път", получила национална награда преди години. Той истински подкрепи ентусиазма и творчеството на всички членове на литературния кръг.

   И както подобава на такова събитие, вечерта след представянето бе изпълнена с много разговори, поздравления, даже и добри съвети. Литературен кръг "Свободна мисъл" заяви, че това е първата, но не и последната тяхна стихосбирка.

   Творците посветиха тази своя първа стихосбирка на обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите и 60 годишнината от създаването на града.

   Снимки: Представяне на поетичен сборник "Полет", а видео тук:

Get Adobe Flash player

 

Коментари

mnogo be6e krasivo iudivitelnf uspeh

#15 Павлина в Понеделник, 28 май 2012 15:39

Ходила съм на много от тържествата на литературния кръг, даже на първото им, доколкото си спомням беше на първи октомври.Ще ни изненадат ли с нещо на рожденния си ден?

#14 Ваня в Четвъртък, 20 август 2009 10:02

Браво,творци! Браво на най- малките,следвайте пътя си! Браво на Мария и Стойна, че са се преборили срещу толкова трудности! Браво на Боряна,която почти всички във Велинград познаваме, браво на сатирикът с извинение, че не зная името му, но той повдигна настроението в залата, браво на всички други! Успех в следващите ви начинания!

#13 Надя в Сряда, 22 юли 2009 17:20

Поздравявам всички от литературния кръг!Браво на ентусиазма на Стойна и Мария, създателките му.Познавам Стойна като един прекрасен и много стойностен човек!

#12 sel в Вторник, 21 юли 2009 20:06

Благодаря на Spas, за превода на песента, защото не всеки знае английски, пък и не е задължително...Браво на Карина за изпълнението! Някой може да ме обвини във пристрастост, но дори и така да е браво на Севдалина и Гергана Комитски, за изпълнението на чудесните народни песни, които са толкова БЪЛГАРСКИ, както е БЪЛГАРСКА и поезията, която пишем!

#11 Стойна Стоянова в Вторник, 21 юли 2009 14:10

Здравейте, искам специално да поздравя целия литературен кръг "Свободна мисъл" и най-вече и преди всичко моята майка - Мария Табакова, която е негова основателка и благодарение, на която, най-после след пет години ходене по мъките, успя да намери финансиране за обща стихосбирка на всички творци. Пожелавам на всички поети повече творческо вдъхновение и повече красота в мислите, действията и постъпките им, защото поезията е красива само тогава, когато е красива и душата!

#10 Боряна в Вторник, 21 юли 2009 12:54

Поздравления на всички от литературния кръг! Браво! Чува се за вас от доста години, а вече имате и стихосбирка. Дерзайте! Аз не съм много по стихотворенията, но палитрата от творци, която сте събрали е за уважение. Всъщност от поезията ми харесва само хумористичната, затова поздрави за това стихотворение, не се разбира от клипчето, кой е човека, който го чете - "с евтино кебапче се почерби, през Бонжура транзит премини". Трябва да има повече хора, които пишат такива стихотворения във Велингад. Не знам, защо чак сега се издава стихосбирка на този "кръг", след петгодишна история. Искам обаче да кажа, че песента на Карина е много подходящо избрана - случайно или не. Въпреки, че в оригинала става въпрос за друго, все пак голяма част от песента пасва на събитието - постижение след петгодишно съществуване. В нея се пее looks like we made it, look how far we've come... we might've took the long way, we knew we'd get there someday... they said - i bet they'll never make it, but just look at us... и ще преведа: изглежда го постигнахме, вижте колко далече стигнахме... може да хванахме дългия път, но знаехме, че ще стихнем един ден... а казваха - обзалагам се, че няма да успеят, но просто ни вижте сега.... Поздравления още веднъж и браво на Карина за изпълнението и за избора на песента!

#9 Spas в Понеделник, 20 юли 2009 20:16

Поздравления за стихосбирката.Всички от тези хора , участващи в нея със стиховете си са прекрасни , хора с големи сърца и дълбока чувственост.Искам от сърце да им благодаря ,че отдадоха значимата почит на милата ми майчица,защото тя ги обичаше.Защото едно от съкровенните и желания бе да се издадат стиховете им.Не позволявайте на малките човешки душички да омърсят прекрасните Ви идеи,следвайте мечтите си иВи благодаря!

#8 Юлиана в Понеделник, 20 юли 2009 15:33

Не познавам иванбор, но чрез gradvelin, му благодаря за високата оценка дано наистина съм я заслужила На всички приятели съавтори на сборника желая нови творчески успехи! Не забравяйте трудностите през които преминахме! За нови успехи, за нас,за полета, бъдете!!!На Мария Табакова специално честитя рожденния ден, с най-добри пожелания и с много обич!!!

#7 Стойна Стоянова в Понеделник, 20 юли 2009 14:03

Присъствах на тази промоция на поетичния сборник.Да им е честито! Ходила съм на почти всички техни изяви. Много са оригинални!

#6 Стефка в Неделя, 19 юли 2009 22:49

Гост съм на вашия град. Присъствах на представянето на поетичния сборник и като цяло съм очарован.Бивш преподавател съм по български език и литература. В рамките на компетентността ми мога да кажа, че някои имена определено се отличават от останалите - Стойна Стоянова много силна и нежна поетеса, Мария Табакова, Петър Пещерски, Виолета Златарева, Галина Матева, Цветана Спасова ми направиха силно впечатление. Пожелавам на всички автори много здраве и творчески успехи!

#5 иванбор в Неделя, 19 юли 2009 16:28

Пишете свободно и разгаряйте пламъчето на поезията в тия странни и смутни времена,когато ценностите тотално са подменени!!! БРАВО и на младите - Цвети Бояджиева, Ваня Юргакиева , двете Пети - Петя Палигорова и Петя Норова! А на основателите на кръга - ДЪЛБОК ПОКЛОН!Продължавайте все така, защото перото е по- силно от меча! Не го оставяйте да ръждяса!!!

#4 Ели Пали в Събота, 18 юли 2009 14:17

Само свободните духом летят!

#3 PITBARBA в Събота, 18 юли 2009 13:50

Поздравления,продължавайте все така :

#2 Карина в Петък, 17 юли 2009 23:34

Честит първи сборник на поетите от Свободна мисъл! Поздравления за основателката и председателката му!

#1 kalispera в Петък, 17 юли 2009 20:00

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени