Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Песента на Балкана

18 юли 2009, Събота | 21:49

Филм на Петър Стойчев

Цветка Щерянова Велинград   В последния ден - 18 юли - на Велинградските празници на културата, в 11 ч. сутринта, в малката зала на Община Велинград бе прожектиран филма "Песента на Балкана". Исторически музей Велинград съвместно с Щеряновия род и съдействието на Български национален филм предостави възможността много хора да гледат филма. Той е заснет през 1934 год. и чрез проследяването на съдбана на едно малко момче - Велин, ни връща към онези трудни години, в които фолклорът, песента са онези ценности, които са държали жив духа на българина. Във филма има кадри от Лъджене и Света Петка. Заснета е и фолклорна група от с. Лъджене.

В кратките си уводни думи, преди започване на филма, Цветка Щерянова сподели: "Много сили ни костваще докато открием този филм, който ме връща в моето детство, когато бях на шест години".

Цветка Щерянова каза, че във филма могат да се видят брат й и главния редактор на вестник камбана. С умиление добави, че единственият жив от фолклорната група е бай Киро Петричев.

"Този филм заслужава да бъде видян от Велинградчани. От тук започва пътят на Борис Цовен на големите световни сцени", завърши г-жа Щерянова.

 

Коментари

Хубава инициатива, но качеството на филма беше толкова лошо, че разваляше нагласата да гледаш този филм!

#1 sel в Вторник, 21 юли 2009 20:03

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени