Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Фолклорен фестивал в Дорково

05 август 2009, Сряда | 17:34

Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково - Мост между поколенията

Събор в Дорково  Уникален международен фестивал се проведе в с. Дорково на 31 юли., 1-ви и 2-ри август. Проектът се осъществи с подкрепата на Министерството на културата на Р. България. Домакин на фестивала бе ансамбъл „Овчарска песен” при читалище „Св. Св. Кирил и Методий”- с. Дорково. Целите на този фестивал са съхраняване, подпомагане и развитие и културно-историческите традиции, приемственост от младото поколение, обединение на различните етноси в Дорково и района, като им се предоставя възможност за изява на фестивала.

  Участниците от България, Чехия, Турция, Гърция, Албания, Русия и др. имаха възможността да покажат своите невероятни певчески умения, танцови изпълнения и народни носии. Всяка държава представи танцово съчетание или друга изява, характерна за определения за нея район. Изпълнителите са били предварително оценени от компетентно жури и допуснати за участие. След изпълнението на всяка танцова група ръководителите бяха удостоявани с дървена статуетка, диплом и грамота за участие. Всяка група имаше по 15 минути, през които да покаже своето изпълнение. Домакините на този фестивал - ансамбъл „Овчарска песен”, основан през 1927 г., поставиха обичай, който е характерен за селото – Сирни Заговезни. Паленето на огън – гаро, игри и песни, деца с почернени лица, за да се плашат злите духове.

Събор в Дорково 2009   През трите дни на фестивала групите от различни краища на страната и близки страни имаха възможността да покажат на сцена не само своите умения, характерни песни, танци, обреди и обичаи, но и красотата и изяществото на на пищни народни носии, багри и съчетания на ръчни бродерии. Повечето от носиите (сукмани, забрадки, престилки, потури, навуща, елеци и др.) бяха с автентичен характер, шити и бродирани от прабаби и баби, предавани от ръка на ръка и запазени до ден днешен.

   Многобройните сергии, претъпкани с дрехи, бижута, лакомства и сувенири от двете страни на централната улица, грабваха окото не само на българи, но и на всички чужденци. Тези, които искаха да си купят нещо за спомен от фестивала и България, можеха да си избират дървени сувенири,глинени съдове, ръчно тъкани черги и покривки, бродирани носии.

   През 1996 г.настоятелството на читалище „Св. Св. Кирил и Методий” с. Дорково поема инициативата за провеждане на фестивал за автентичен фолклор, който да се състои по време на традиционния селски празник в чест на св. Илия. Заедно с подкрепата на Кметство Дорково, Община Ракитово, Министерство на културата, фондации и местни фирми, фестивалът се провежда успешно и до днес, като всяка година той се усъвършенства и развива, популярността му се увеличава. Този мост между поколенията събира и приобщава всички, които обичат песента и танца.

Величка Лазарова

 

Коментари

tolkova mnogo mi haresa,4e iskam da si go svalia.dali bihte mi dali niakakav sait otkadeto da go svalia?2011g

#5 natalia в Неделя, 20 ноември 2011 23:12

be6e neveroqtno.Nikoga ne sam presastvala na takav mejdunaroden festival!!!!!!!!

#4 yayaia в Вторник, 01 септември 2009 00:28

be6e interesno.az tam se zapoznah s edni mom4eta ot pol6a =]

#3 ivanina avramova в Четвъртък, 27 август 2009 23:10

Похвално

#2 Rdlk в Сряда, 05 август 2009 23:41

Хубава е тази традиция, а пък и местният ни фолклор е супер!

#1 sel в Сряда, 05 август 2009 21:11

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени