Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Каменни загадки

09 август 2009, Неделя | 20:25

Фотоизложба на Любомир Цонев

мегалити   Мегалити, долмени, кромлехи, менхири – понятия, с които не се сблъскваме всеки ден. Понятия, които ни водят до размисъл и ни потапят в света на загадъчното. Ст.н.с. Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло представи своя поглед за света на неразгаданото и древното, отразен в неговата фото-изложба. Уникалните фотоси на скалните паметници от Родопите, Странджа и Сакар събраха граждани и гости на Велинград в Историческия музей на 7-ми август.

   Кратко, но увлекателно г-н Цонев представи своя труд, след което посетителите разгледаха изложбата, състояща се от четири дяла: 1 дял - увод, дефиниции, примери; 2 дял - долмени в България днес - снимки и коментари; дял 3 - недолменни мегалити, квази-мегалити, пара-мегалити, скално-изсечени мегалито-подобни обекти; дял 4 - обобщения, изводи, проблеми.

   Мегалит на гръцки език означава голям камък. През новокаменната, медно-каменната и бронзовата епоха хората обработвали грубо големи, скални отломъци и ги закрепяли върху земята във вид на строеж. Забулени в тайнственост и загадки, за мегалитите се вярва, че притежават лечебна сила и трябва да бъдат ценени както заради нея, така и заради научната си стойност. Мегалитите биват два вида: менхири и долмени.

Любомир Цонев   Менхирът е голям каменен блок, който е забит вертикално на равно място. Той има вретеновидна или колоновидна форма. Предполага се, че създателите на менхирите са тракийски племена.

   Долмените са сглобени от минимален брой монолитни плочи. Идеята при тях е да се издигне груба, плоска плоча над земята, като се прикрепи хоризонтално върху четири колонни блока. На древен език долмен означава каменна маса. У нас мегалитите, които са разпространени в Източните Родопи, Сакар планина и Странджа по-скоро приличат на камери, тъй като повдигната плоча се подпира не на четири крака, а на няколко вертикални плочи, които играят ролята на стени. Учените смятат, че създателите на долмените са тракийските племена одриси.

  Изложбата ще гостува във Велинград до края на месеца. Всеки, който иска може да я посети в Исторически музей - Велинград.

Коментари

Провокирам г-н Цонев - мегалити/менхири/долмени/камери има в Рила планина,с.Скрино и с.Каменик,Дупнишко.Елате в Дупница,ще Ви отведа.

#2 евгени в Неделя, 17 октомври 2010 16:59

Това е страшно интересно, когато го виждаш на живо в природата!

#1 Надя в Вторник, 22 септември 2009 06:58

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Пролетно хоро 2019
21 март 2019 | 07:38
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени