Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Уникално светилище на Острец

09 август 2009, Неделя | 10:21

Презентация на ръководителя на археологическите разкопки - Диана Гергова

Диана Гергова  Едно уникално светилище на бесите, една страхотна идея за културно-исторически център на връх Острец – интерес, вълнения и очаквания събраха много любители на археологията в художествената галерия във Велинград на 6-ти август. Двадесет дни ползотворен труд на ентусиазирана експедиция от полски студенти, българи, които учат в Америка и българи – доброволци. И тази експедиция под умелото ръководство на ст.н. с. Диана Гергова от НАИМ (Национален археологически институт с музей при БАН) извърши наистина чудеса. До нея неотлъчно с вещите си познания и много труд са били специалистите от Велинград – Асен Салкин и младият и способен Димитър Байраков. Дори и Анета Шопова, бивш директор на Историческия музей в града, която отишла да ги види, не устояла на изкушението и хванала инструмента.

   Диана Гергова разказа за тези изключителни двадесет дни, за работния ден, започващ рано сутрин, за трудностите в началото. А те не били малко – безкрайни нарушения от иманяри, изхвърляне на огромно количество камъни и пръст, за да разкрият една голяма, култова сграда. Изненадали се, че стените й са били с различна ширина. Сградата е дълга 9 м и широка 6 м; ориентирана югозапад, североизток; с един вход. Тя е централна сграда в едно пространство, оградено отвсякъде с каменни стени.

С разкриването на тази сграда стана ясно, че за първи пъти в Западните Родопи се открива такава култова постройка, която говори за монументално, храмово строителство от страна на бесите”, каза Диана Гергова.

   Продължавайки разкопките, експедицията открива втори участък, свързан с полагане на дарове в земята. Намерени са множество глинени съдове. Голяма радост и гордост за всички е откриването на два реда камъни, които ограждат едно пространство. В него са били натрупани различни, керамични изделия, дъна, дръжки, бронзови накити.

   “Това е една находка, която е уникална за България, не ми е известно да е намирано друго такова нещо” не скри възхищението си Д. Гергова.

Железен жезъл тракийски Острец   А това, за което говори с нескрита гордост, е железен жезъл, който завършва с две змийски глави.

   “Това е една загадка, защото по принцип такъв жезъл се свързва с Хермес, един Бог, който е почитан само от тракийските царе.”

   Други интересни находки, намерени от експедицията са: ключ към вратата на храма, преносим олтар до самия храм, птичка глава – похлупак на ритуален съд и други. Всичко това показва наличието на един инвентар, който дава основание да се мисли, че експедицията работи на територията на едно много голямо и сериозно светилище. Изключително важна придобивка е също така горната част на една безопасна игла от 8-7 в. пр. Хр. По това време безопасната игла е била много популярна в Западните Родопи. Археолозите смятат, че вероятно на територията на светилището е имало работилница за изработване на метални предмети.

Силата на Острец е, че има приемственост между всички епохи – тракийска, римска, раннотракийска и до наши дни.

   На това свещено място са намерени остантки от църкав, която сега се доизгражда. Тъй като около църквата има следи от други средновековни постройки, идеята е да се превърне връх Острец в едно сакрално място. Да има има едно място, което да се вижда от Велинград, че свети с високата си камбанария и да се знае, че е действително свято.

   На още една презентация бяха свидетели посетителите на галерията – “Непознатият потенциал на българското археологическо наследство”. По думите на Диана Гергова в България имаме много археологически паметници и разкрития, но за съжаление малка част от тях действиетлно са консервирани, опазени, социализирани. Диана Гергова подчерта, че българските земи са кръстопът на цивилизации. Траките в края на 2 хил. от Хр. от територията на Балканите се разселват на Изток, стигат до Кавказ – едните по Черно Море, други – по суша, а много голяма част емигрират към западна Мала Азия, където всички провинции носят тракийски имена. Траките проникват далече на юг към Сирия и Палестина и на запад – към южна Италия и Сардиния. Според Херодот траките са най-големият народ след индийския от края на 2- то хилядолетие.

   Диана Гергова показа снимки от неолитни жилища в Стара Загора; Селищните могили – Юнаците, Стара Загора, Караново; Археологчески парк “Дядово”; Подземен храм на водата в с. Гърло, Пренишко; Свещарската гробница; Текето на Демир Баба; Светилище на бесите над язовир Батак.

   Интересно е това, което Диана Гергова разказа да тракиеца Орфей, създал мистериите, наречени “Треская терперек”. Орфей е направил една реформа, в която е обединил култа към слънцето и към земята. Благодарение на археологически изследвания през последните 30 години се доказва, че тази реформа на Орфей по някакъв начин е е осъществила, защото не само Родопите, а и всички най-прекрасни места в българската земя изведнъж биват осеяни от тракийски светилища. Това означава, че в края на 2-то хилядолетие траките наистина възприемат една нова религия. Затова и проучванията на Острец са толкова важни.

Коментари

Поздравявам Диана Гергова за свободната научна мисъл! Най-после български археолог да се осмели да покаже траките /за мен и много други траките са са българите/ като колонизатори на древния свят до Индия и Иран, а не като дошляци от там, и като носители не само на висока духовна , но и на спецефична материална култура,с което Тракия добива облика на цивилизация! Нещо ожесточено оспорвано от робуващи на чужди исторически теории български историци.! Мисля, че тя бе тази която се осмели открито да заяви, че траките не са били безписмен народ - мега етнос, а по-скоро гърците са били безписмените, които са получили писменост пак от тракийците Кадъм, Орфей и Лин , сиреч от българите. Те и до днес на могат да се научат да пишат правилно с буквите, които не са създавани за езика им.. Браво! Желая ви здраве и успех Диана! Вече съм ваш фен.

#6 demograph в Четвъртък, 17 май 2012 01:26

Никой не споменава факта, че светилището е ''двуглаво''. Едното, където сега е манастира е за живите(ориентирано на исток), другото за мъртвите(ориентирано на запад). Най-интересна е обаче гората, която на север е бук, на юг е дъб - без да се смесват!Това ме води на мисълта, че в южната страна са извършвани погребения.

#5 Вологез в Събота, 11 декември 2010 15:50

Ами как да го отразят медиите, това велико откритие, като е забранено да се правят снимки на обекта и на находките. Не виждате ли че единствената снимка е пръст с някакви лопати и подобни. Ако някой изпрати красиви снимки, с подреден обект, медиите ще го отразят. Да не говорим, че Д-р Гергова е права - трябва да има инфраструктура, за да се превърне в обект на културен и поклоннически туризъм.

#4 Росица Охридска-Олсон в Неделя, 16 август 2009 21:56

"радост и гордост за всички е откриването на два реда камъни, които ограждат едно пространство. В него са били натрупани различни, керамични изделия, дъна, дръжки, бронзови накити." - когато прочетох това, си представих как би поднесъл нещо подобно Н. Овчаров :-! Браво на експедицията и на уважаваната от мен ръководителка на разкопките!

#3 mitka в Неделя, 16 август 2009 20:30

Не мога да разбера едно: как този акт от изключително значение не бива отразен в медиите както подобава!? Нима това не е грандиозно откритие за страната като се има в предвид колко спорове между историци и любители буквално експлоадираха в последните години поради намеренията на проф. Овчаров да окупира темата за "светилището на бесите" - имам в предвид дислоцирането на цяло племе в района на Кърджали, където спокойно биха могли да живеят асти, но не беси или сатри? Надявам се най-после пъзелът от тракийска история да бъде нареден правилно! Искренни поздравления за Диана Гергова!

#2 Съмишленик в Вторник, 11 август 2009 19:58

Това е много добра новина. Ако държавата и общината успеят да запазят това светилище от иманияри и го превърнат в дестинация за исторически туризъм, ще бъде наистина много голям плюс за Велинград.

#1 kalispera в Неделя, 09 август 2009 19:33

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени