Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

1 януари 2009 - Васильовден

01 януари 2009, Четвъртък | 11:25

Сурва, сурва, весела година

nova godina    Първият ден от Новата година - зимен празник, познат на всички българи. Покровител на този празник е свети Василий Велики, който е бил архиепископ на Кесария Кападокийска. Роден е около 330 год и посвещава живота си на изучаване на божиите повели. Той е първият миротворец, който споделя идеята за милосърдие и добродетелност като израз на божиите закони.

   Трапезата на Васильовден е богата, пълна с блажни ястия: свинско месо, месо от петел, торта с мед, орехи, жито, ошав и най-вече баница с късмети, като късмети се заричат дори за тези, които отсъстват. Не се пренебрегват и домашните животни - за тях се заричат дрянови клонки. Характерно за празника са сурвакарите, които вървят от къща в къща с дрянови сурвачки и преметнати през рамо торбички.

   На този ден празнуват всички с името Васил и неговите производни - Василка, Веселин, Весела и др.

   Името Васил произлиза от гръцкото име Βασίλειος или Βασίλης, които означават "царски, царствен". От същата гръцка дума призлизат и думите "базилика" и намименованието на растението "босилек".

   Екипът ни поздравява всички именици като им пожелава успешен старт в Новата година, много здраве и късмет!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Ревю на книга
29 май 2018 | 11:00
Калина и приятели
31 май 2018 | 15:31
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени