Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Богоявление - Йордановден

06 януари 2009, Вторник | 12:36

Трети по значимост християнски празник

nova godina    На 6 януари празнуваме Богоявление. Този празник, познат още като Йордановден е последният от периода на т.нар. "мръсни дни" - около 12 дни от Коледа до Йордановден. На този ден Христос е покръстен от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Има поверие, че небето в нощта срещу Йордановден се отваря и всеки, който има късмет да види това ще се радва на сбъднато желание.

   Друго поверие говори, че водата в този ден е много силна, лековита и пречиства. Хората вярват, че през нощта преди празника всички реки спират да текат и водата им придобива лечебни свойства. Най-известният ритуал на този празник е освещаването и хвърлянето на кръст във вода - обикновено малка местна река. Във водата скачат желаещи да открият и извадят кръста. Който успее да направи това ще бъде здрав. На много места в България се дават и парични или материални награди.

    През този ден празнуват всички, които носят името Йордан и неговите производно: Йорданка, Данчо, Дана, Богдан, Богомил, Богдана, Боян, Найден, Божидар, Бистра, Доротея.

    Пожелаваме на всички празнуващи да бъдат здрави, силни и чисти като днешната свещена вода.

Коментари

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА

#1 Н в Понеделник, 08 март 2010 14:27

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени