Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ивановден

07 януари 2009, Сряда | 09:07

Един от хубавите зимни празници

nova godina    Днес е денят на Св. Йон Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Свети Йоан се нарича още Предтеча, защото предсказва идването на Христос и по-късно го посочва като пратеник на Бога. Много често Св. Йоан бива изобразяван с ангелски крила, тъй като го смятали за изключително праведен и с ангелска душа, поради високата му нравственост и добродетели.

   Тясно свързан с вчерашния празник - Йордановден, в днешния празник водата също има голямо значение. Жените къпят децата в ранни зори за здраве. Къпят се и всички, които имат имен ден на този празник - Иван и производните му - Иванка, Ивана, Ваня, Ваньо, Ивайло, Иво, Ива, Ивона, Ивелин, Ивелина, Жана, Яна.

    Вярва се, че св. Йоан Кръстител е покровител на приятелството и кумството. Ето защо се ходи на гости на кума.

    Името Иван произлиза от староеврейска дума "Йоханнан", която означава "Бог е благодатен".

    Да са живи и здрави всички именици!

   Да е жив и здрав кметът на града ни - Иван Лебанов. Желаем му здраве, спорна работа и много успехи през Новата година.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени