Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Антонов и Атанасовден

18 януари 2009, Неделя | 09:07

Още два януарски празника

sveti-antonii   Сред поредицата от празници, посветени на различни светци през месец Януари, ето че дойде реда на двамата братя близнаци - Андон и Атанас, който първи изобретяват ковашките клещи. Ето защо през тези два дни 17 и 18 януари честват ковачите, ножарите, налбантите.

    Да са живи и здрави всички, които носят имената на двамата светци: Антон, Антоанета, Антонина, Тончо, Тонка, Тони и Атанас, Атанаска, Наско, Траян, Траяна, Трайко и др.

    Антоновден носи името на преподобни Антоний Велики, роден 240 год. сл. Хр. Той остава сирак още на 12 годишна възраст се усамотява в пустинята. Година преди смъртта си влизва в диспут с привържениците на арианското движение. След като умира, той е бил погребан на тайно място, но по-късно мощите му биват намерени и пренесени във Виена.

    Антоновден се празнува за предпазване от болести. Наричат го още Лелинден от наименованието, което хората преди са ползвали да нарекат чумата. През този ден жените не работят нищо, не плетат, не предат, не варят леща и боб, за да не разсърдят "лелята".

sveti-atanasii    На Атанасовден почитаме паметта на Св. Атанасий Велики (293/298 - 373), архиепископ на град Александрия, познат още като господар на снеговете и ледовете. Празникът се нарича и "Среди зима", което показва, че от зимата започва да си отива. На този ден стопанките берат кокичета и кукуряк по изгрев. След това пекат питки, които мажат с мед и тези питки се раздават по комшиите за здраве на децата. Също така се коли черна кокошка като кръвна жертва за чумата. Перата на кокошката се запазвали за лекуване на децата от уроки и незнайни болести.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени