Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

90 години организиран туризъм във Велинград

30 януари 2009, Петък | 19:00

Млади и възрастни любители на природата почетоха празника

neofit rilski klub ekologiq   На 30 януари 2009, в 16 часа в рамките на "Алековите дни" в залата на Исторически музей Велинград, се събраха туристи и почитатели на туризма, за да почетат множества събития, между които 90 години от организиран туризъм във Велинград, 15 години от учредяване на клуб "Турист ветерани Острец", 50 години издаване на ежемесечника на БТС в-к "Темпо" и 43 години от издаването на книжката "100 национални исторически обекта".

   С вълнуващи думи Любка Зинкова откри срещата и подкани всички присъстващи: "Днес повече от всякога ни е необходимо да си припомним думите на Щастливеца - Има бъдеще в нашата хубава България".

   След това тя даде думата на г-н Гаджанов, председател на Велинградското Есперантско общество, който изнесе кратко слово за житейския път на Алеко, като завърши с думите "Алеко Константинов поставя началото на нещо, което нито човешката ръка нито времето, могат да заличат - Българският Туризъм".

deca ekologiq   На сцената се изкачиха малките природолюбители от клуб "Екология и любители на природата" към ОУ "Неофит Рилски" с ръководител г-жа Катерина Владимирова. Сабрина Саид, Гергана Девизиева, Спасимира Кузманова, Радослава Райчева, Стефан Николов, Стоян Петров, Йорданка Савова, Стефани Петрова, Радка Попова, Емилия Хаджиева, Димитър Норов, Атанас Карпачев, Димитринка Маргова са децата, без чието присъствие и артистичност атмосферата нямаше да бъде същата. Те започнаха с анекдот за един от героите на Алеко Константинов:

"Бай Ганьо, американецът и французинът пътували в един самолет. По едно време французинът си изкарал ръката през прозореца и казал
- Ние сме във Франция!
- Как разбра?
- Пипнах Айфеловата кула.
Минали 15 минути, американецът си изкарал ръката през прозореца и казал:
- Ние сме в Америка!
- Как разбра?
- Пипнах върха на статуята на свободата.
Минали 15 минути, бай Ганьо си изкарал ръката през прозореца и казал:
- Ние сме в България!
- Как разбра?
- Ами някой ми откраднаха часовника.
"

   Децата продължиха разказа за живота и дейността на Алеко, онагледено с проектор и на фона на хубава музика, за която се грижеше г-жа Иванка Гушевилова, учителка по български език и литература. За финал прозвучаха думите: "Алеко е поклонник на природата, запален пътешественик и откривател на нови идеи и светове. Как да не го наречем човек-щастливец? Щастливи сме и ние, които споделяме идеите му за любов към природата. Честита годишнина и бъдете здрави!"

turisti velingrad   Младите любители на природата поискаха техните възрастни съмишленици да изпеят някоя туристическа песен. И ето в залата прозвуча химна на Велинградските туристи:

   Любка Зинкова поднесе на децата и малък подарък: пакет туристически карти, карта на България с всички хижи и кутия бонбони за почерпка.

 

Още снимки от събитието намерете тук: 90 години туризъм Велинград

 

Коментари

Интересно изглежда е било. Децата са се забавлявали! Ние сме туристи, весели засмяни.. хаха! Успех! Браво!

#7 Spas в Сряда, 18 февруари 2009 21:41

Tfa bEsHe nAii-gOlEmAtA ilAgAcIa na RaDka,eMa,sAbrInA.pAcA i bOiKyYy... :D ! Am sToQn i MiTkO i SlipknoT bEhA nAii_iaKitE su6to taKa i gospojite bqha mn qki :

#6 SlipknoT в Понеделник, 02 февруари 2009 18:38

Щастлива съм че участвах в почитта на Алеко Константинов! Мерси!

#5 paci в Понеделник, 02 февруари 2009 17:28

Присъствах на тази среща. Трогнаха ме младите природолюбители с хубаво поднесената композиция , трогна ме словото на Любка Зинкова .

#4 Надя в Събота, 31 януари 2009 16:12

Щастлива съм,че мога да участвам в това хубаво събитие! Ние-учениците от ОУ "Неофит Рилски "сме училището, което винаги ще се изявява на такива събития!

#3 radoslava в Събота, 31 януари 2009 14:21

mn sme krasivi! Radvam se, 4e imah vazmojnostta da u4astavam v po4itta na Aleko Konstantinov!Blagodarq!

#2 emi в Събота, 31 януари 2009 12:18

Велинград е най-готиния град! OУ "Неофит Рилски" и учителите му са най-готините.

#1 anonimen в Събота, 31 януари 2009 11:14

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Ревю на книга
29 май 2018 | 11:00
Калина и приятели
31 май 2018 | 15:31
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени