Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Настроение, вкусотии и награди в "Алеко Константинов"

19 февруари 2009, Четвъртък | 18:42

Първи демонстрационен конкурс по готварство и сладкарство

">pgit aleko konstantinov velingrad   На 18 февруари в Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" се състоя първият по рода си демонстрационен конкурс по готварство и сладкарство. Участие взеха бивши и настоящи ученици, учители и любители на кулинарията. Цялото усърдие на участниците бе увенчано с награди и веселие.

    Организатори на събитието бяха: екип от учители от гимназията, представители на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и професионалисти от "Евро-ток" - България. Журито бе съставено от високо квалифицирани личности. Председател на журито бе Жоро Иванов, главен готвач в хотел "Гранд Хотел - София" и президент на "Евро-ток - България". Членове на журито бяха Борислав Паунов, председател на "Ред Девил Кетъринг"; Ради Стамболов, собственик на сладкишница "Гаврош"; Цанка Батачка, собственик на сладкарница "Мая"; Ангел Манолов, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград. Специален гост бе г-жа Златка Арнауткина, старши асистент по професионално обучение в РИО Пловдив.

    Програмата започна с приветствие на помощник директорката Тодорка Ланджова: "Добре дошли на всички в Професионална гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" - Велинград. Ние сме едно младо училище, обаче сме с установени традиции. Ние имаме големи амбиции да творим, да се развиваме и да намерим своето достойно място в света на гурме културата!". След нея думата взеха екип от четири ученика - Симеон Луков, Теодора Тодорова, Елеонора Парекьова и Петър Коев, които на фона на хубава музика, за която се грижеха други техни съученици, изказаха мислите си за училището и за днешното събитие. "Това е първият по рода си демонстрационен конкурс по готварство и сладкарство. Подложени на изпитания ще са майсторските умения и вдъхновения на групи участници - учители, бивши и настоящи ученици и любители кулинари... Във времето на конкуренция, високи скорости и неограничени възможности, ние сме длъжни да бъдем адекватни с новите тенденции", продължиха водещите.

pgit aleko konstantinov velingrad    Събитието бе открито от директора на гимназията г-н Александър Табаков с думите "Уважаеми гости, скъпи колеги и ученици! Чест е за мен да открия днес провеждането на първия демонстрационен конкурс по готварство и сладкарство на ученици от различни випуски от учебното заведение, между участници професионалисти и непрофесионалисти. Мотото на гимназията ни е "Професионализъм в действие". За пореден път ние ще го докажем днес на практика. Във времето на конкуренция и иновации, всеки трябва да се бори за позицията си, да твори и да се развива, да изненадва и привлича. Всички ние работим училището ни да стане още по-желана територия. Много и различни специалисти са излезли от тук. И независимо, че всички не са се реализирали в съответната си професия, те са придобили и усвоили знания и умения, които ще им бъдат винаги в полза. А има достатъчно имена, които дават повод да се гордеем с тях. Добрият учител е този, които е помогнал на учениците си да го надминат. В практиката най-добре проличават знанията и уменията, които притежаваме. Нека не е просто съревнование, а демонстрация на най-доброто, на което сте способни вие, скъпи участници. Вие, най-достойните последователи на нашето учебно заведение. Работете с въодушевление и с мисълта, че има какво да покажете като професионалисти. На добър път днес!"

    След това двама от водещите - Елеонора и Петър, зададоха няколко въпроса, за да видят какво е настроението и нагласата на участниците и гостите. Г-жа Арнауткова оцени високо днешното събитие и заяви, че за пръв път присъства на такъв тип събитие, което утвърждава реномето на училището, което е едно сред първите и най-креативни в областта. Тя пожела успех на всички участници. На въпрос към учител от отбора на учителите беше получен отговор, че това е предизвикателство и своего рода сравнение на уменията между учител и ученик. Познатият в града ни Блажко, бивш ученик на гимназията, сподели с типичното за него чувство за хумор, че "Учителят си остава учител, а ученикът става професор". След още няколко въпроса дойде време да се даде старт на конкурса. Последни напътствия отправи г-жа Ланджова и пожела успех и спорна работа на всички.

pgit aleko konstantinov velingrad    Втората част на събитието продължи в 12:30 часа с интересно салатшоу. На две маси бяха разположени различни видове зеленчуци, подправки и пособия. За 20 минути участниците от 9, 11 и 12 клас, трябваше до приготвят салати. Преди награждаването в конкурса нагледно чрез проектор беше проследена историята на кулинарията от древни времена до днешно време.

    Някои от отборите имаха мото. Мотото на отбора на любителите бе "Фабрика за щастие", отборът на преподавателите "Red and Black" ("Червено и черно"), отборът на настоящите ученици - "The Chefs". След като настъпи момента за награждаване, г-н Ради Стамболов, представител на "Евро-ток" и сладкишница "Гаврош" оповести наградените. Награди имаше в различни категории. Наградата за спазване пропорциите на петифурите бе дадена на отбора на учителите, които получиха три форми за кекс, предоставени от асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите. Награда за вкус получиха завършилите бивши ученици. Наградата за креативност и арт декорация пък получиха настоящите ученици на гимназията.

    След като бяха раздадени наградите за сладкарство дойде ред и за награждаване на участниците по готварство. Награда за баланс и вкус беше дадена на отбора на настоящите ученици от гимназията. Отборът на учителите "Red and black" получи награда за "технология и организация". Награда за професионализъм взеха бившите ученици.

pgit aleko konstantinov velingrad    За отдъхване до раздаване на последните награди имаше интересна презентация за виното. След това беше дадена парична награда за готварски умения, връчена от Ангел Манолов, на отбора по готварство на учениците. Беше връчена още една парична награда за отбора по сладкарство на учениците. Поредните награди раздаде г-жа Цанка Батачка. Тя даде награди за участниците в салат-шоуто, победителите бяха в следния ред: 9Б клас, следван от 11В клас, 11Г клас, 11Д клас, 12Г клас, 12Д клас, 9Д клас. Последните награди раздаде г-н Табаков, който благодари на всички за постигнатото днес и пожела много здраве. Лично от негово име той поднесе скромни подаръци на колегите сладкари.

    Събитието приключи с благодарности, отправени от г-жа Ланджова към Ели Гергова, сценаристката на кулинарното шоуто, Радослав Райчев, който е изготвил презентацията, на Мирослав Атанасов, подготвил музиката. Тя също благодари на всички ученици, участвали в презентацията и на нейната колежка Похлупкова за неуморният й труд и на всички колеги, подкрепили екипа.

Още снимки от събитието тук: Демонстрационен конкурс ПГИТ.

Коментари

Тия ОХ-та са супер кулинари и Икономисти

#4 в Петък, 02 юли 2010 23:48

Брех........ тея ОХ-исти са били много добри! Успехи за напред и ако имате проблем с изяждането на ястията направени от вас свирнете!

#3 Пепо в Петък, 20 февруари 2009 19:25

Тези салати и ястия изглеждат много вкусни! Чак ми се прияде! Така или иначе се готви при такива мероприятия, защо не направите това благотворително. Предполагам, че има хора в града ни, които може да се нахранят с храни, които са върхови постижения в кулинарията. Има много бедни хора, които може би биха имали само една възможност да вкусят такава храна в живота си.

#2 Spas в Петък, 20 февруари 2009 18:33

Ммммммм, вкусно.....какви красоти има на снимките в галерията! Ако в опциите на коментара имаше емот иконки с облизване, щях да сложа две-три-четири. Браво на младежите и техните учители!

#1 kalispera в Петък, 20 февруари 2009 09:53

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени