Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Откриване на националното състезание по физика

28 февруари 2009, Събота | 11:11

Физиката в магията на словото, музиката и танците

nacionalno sustezanie po fizika velingrad 2009   "Скъпи гости, добре дошли на пролетното национално състезание по физика Велинград 2009!" бяха думите, с които ни приветства водещата на събието в петък, 27 февруари, в препълнената зала на ОНЧ "Отец Паисий". Тази година Велинград беше избран за домакин на едно от най-престижните научни състезания, провеждани в България. Състезанието ще се проведе в събота, а награждаването в неделя.

    В притихналата вече зала, зам. кметът г-н Янчев приветства всички присъстващи и добави: "Искам да благодаря на организаторите на Националното пролетно състезание по физика - Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат на образованието - Пазарджик, за това, че избраха нашия красив родопски град за домакин на този сериозен форум. Аз съм сигурен, че тези три дни във Велинград си дават среща най-добрите преподаватели и ученици по физика от цялата страна."

    Бойка Маринска, началник РИО Пазарджик, изнесе прочувствено слово, откривайки състезанието: "Имам честта и удоволствието да открия това поредно, важно събитие и да ви поздравя за участието в този значим и престижен за нашето образование форум, който тази година по инициатива на Министерството на образованието и науката ще премине под знака на използването на иновационите форми и интерактивните методи на работа." Тя добави "Днес тук ни събра именно любовта към знанието и към физиката, наука безспорно утвърдила се не само като водеща през последните столетия, но и с доказани перспективи за развитие. Физиката, такава каквато е сега - могъща и пронизваща целия ни живот, която е продукт на дълго и сложно развитие, дело на хиляди дръзновени творци и гениални умове."

fizika sustezanie marinska    Г-жа Маринска пожела на всички да обединят своите сили, знания и умения и да постигнат успеха, за който упорито и неуморно са се трудили години наред. Завършвайки словото, тя изрази своите благодарности: "От името на Регионален инспекторат по образование Пазарджик брагодаря на г-н Лебанов, кмет на ОБщина Велинград, под чийто патронаж се оказва състезанието. Благодаря за оказаното гостоприемство и съдействието при организацията на мероприятието. Изразявам своята благодарност и към нашите домакини - педагогическия персонал на СОУ "Васил Левски" и неговия директор г-н Моллов. Искрено благодаря на всички спонсори, направили възможно осъществяването на днешното събитие. Искрени благодарности и към всички, удостоили с присъствието си днешната инициатива."

    Валентина Иванова, главен експерт по физика и астрономия в МОН, беше по-кратка и след като приветства всички в залата, тя поучително се обърна към състезателите: "Всяко едно състезание е един различен урок за всеки един от вас. То ви помага да опознаете себе си и своите силни и слаби страни. То подкрепя самочуствието и увереността в себе си - две силни части от характера. Надявам се състезанието да ви достави удоволствие. Пожелавам на всички от вас много, много успехи."

    Доцент Мирослав Абрашев, който е председател на националната комисия по оценяване, в типичен за него непринуден стил, обясни приликите между детските приказки и така сериозната физика, като завърши "Добре дошли в приказния свят на физиката!".

fizika sustezanie otkrivane    След стих на Иван Коев за нашия роден град, дойде ред на артистичната част на вечерта, която започна с изпълнение на детския хор... "Поезията и музиката ни зарежда с чувства. Те ни вдъхновяват, а задавали ли сте си въпросът какво представлява танцът? Нека се потопим в танца на Георги Ганев и Вероника Гаджева" оповести водещата, давайки ред на прекрасната танцувална двойка от клуб "Импулс".
От магията на танца се пренесохме в едно ученическо междучасие, пресъздадено умело от певческия хор и театралната група към училището. Много смях, интересни реплики и артистизъм имаше в цялото тяхно изпълнение. "Физик е онзи тип с образование, а може и да няма възпитание, но прави опити безбройни и да си кажем - много е достойно." обясниха учениците, "Физиката трудно се разбира, затова не се котира. Но при нас Папанов преподава и седмица заслужава. Директорът ни е физик - весел, тъжен, а бе.. прозаик. Но в музея на Тусо звездите вижда на едно и решението взима до Айнщайн да се снима." не бе подминат и директорът, с леко чувство за хумор.

    С още много танци и песни продължи вечерта, за която трябва да благодарим на организаторите от СОУ "Васил Левиски", Общината и най-вече на г-жа Жана Биджерано и г-жа Виолета Крантева. Екипът ни беше силно впечатлен от цялостната постановка. Радваме се, че популярността на Велинград расте чрез такива събития и умеещи хора, които представят града ни като една смесица от природни дадености, умения и таланти.

 

Коментари

:D :L :n :n :n :y :y :O :o :o :O :? :)

#7 в Неделя, 01 април 2012 21:42

Tozi koncert beshe strahoten no nqma6e da stane takav bez organizaciqta na tova prekrasno u4ilishte i nai ve4e na gospoja VIOLETA KRANTEVA.

#6 Mariq в Понеделник, 30 март 2009 16:05

Po - qk koncert ne sme pravili :P Mnogo zabavno mi be6e :P A na vas haresa li vi?

#5 Betty в Вторник, 10 март 2009 15:52

haha i az samna toq koncert i me ima na snimkata mnogo be6e hubav i iskam da pozdrava gospoja Violeta Kranteva

#4 jani в Понеделник, 09 март 2009 20:40

Tva e nai qkiq koncert az peq v toq hor imame i na snimkata az daje peeh na edna ot pesnite sama ako iskate skype mi e barbielina2

#3 Mariq в Понеделник, 09 март 2009 19:54

Браво! Велинград домакит на национална олимпиада по физика! Супер! Физиката ми беше един от любимите предмети в училище. Успех на всички!

#2 Spas в Събота, 28 февруари 2009 22:06

Присъствах на откриването, останах изумена от единството на организация , изпълнение и сценарий ! Дано хубавият старт донесе хубави оценки в състезанието !

#1 надя в Събота, 28 февруари 2009 21:19

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Ревю на книга
29 май 2018 | 11:00
Калина и приятели
31 май 2018 | 15:31
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени