Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Честита Баба Марта

01 март 2009, Неделя | 08:42

Баба Марта бързала, мартенички вързала!

pijo i penda пижо и пенда   Според съхранените народни традиции и представи, пролетта идва с пристигането на баба Марта. След като нейните двама братя Голям и Малък Сечко са се налудуваха, ето че дойде и тя, тяхната сестра. Баба Марта - и сърдита, и весела, и непостоянна, утвърждава женското начало. Месец март е месецът на зачатието на пролетта, месецът на зачатието на Земята, която по-късно ще роди и ще даде плодовете си.

   Един от най-известните обичаи в този месец е закичването с мартеници, които пазят човек от болести и уроки. Белият цвят в мартеницата символизира мъжкото начало и предвещава дълъг живот, а червеният - женското начало и е символ на здраве и сила. Според народното поверие мартениците се носят докато видим първия щъркел или лястовица. Тогава се свалят и се завързват на плодно дръвче или се поставят под камък.

    Ден преди настъпването на баба Марта се срещнах с две интересни жени, производителки на мартеци, които продават на центъра на града ни.

parashkeva duraliiska    Парашкева Дуралийска е скромно и нежно създание. В първия момент, когато я видях до красиво изработените от нея мартеници, я помислих за ученичка. Така изглеждаше сгушена в студения ден в сивото си яке и шапка. Оказа се, че е на 34 години. Изработва и продава мартеници от 10 години. Подтикнала я е безработницата, но умението, фантазията, сръчните ръце проявява още като ученичка, когато е правила едни от най-красивите мартеници. Има мартеници, които са стандартни, но изработени от нея, изглеждат различно. В повечето случаи в мартениците, които прави, е вложила своята фантазия: "Когато ми дойде някоя идея, аз я обмислям, фантазирам си, доразвивам я. Една мартеница, за да стане хубава, трябва да бъде изработена със сърце и любов".

    С Цветанка Църцарова водя непринуден разговор на площад "Николай Гяуров", където заедно със своя съпруг продава собственоръчно изготвени от нея мартеници. Г-жа Църцарова, като бивша учителка по физика и математика, е съчетала любовта към точните науки с изяществото и красотата на творчеството. "От 11 години правя мартеници. В началото започнах някак импровизирано, не смятах, че това ще се превърне в мое хоби и ще продължи. Тогава имах и финансови затруднения. Това беше начин малко да си помогна. Сега вече не е така, но продължавам да правя мартеници. Когато работя, изпитвам удоволствие. Стремя се да бъде българското - Пижо и Пенда, пискюли..., но се ръководя и от търсенето".

cvetanka curcarova    Г-жа Църцарова малко с болка сподели, че много често се търси кича, натруфеното "затуй и аз понякога се увличам в това, защото все пак трябва да си в крак с тенденцията, а пък и трябва да се направи някакъв оборот". За нея основното е белият и червеният конец. От там нататък тя си измисля модели. "Специално за гривните, ходя в бижутерски магазини, гледам златните и сребърни гривни как са изработени, а после се опитвам вкъщи мога ли с конец това нещо да го направя". Разглеждам мартениците на г-жа Църцарова, а тя продължава разказа си "Сега тук имах една мартеница, но тя свърши. Беше красиво изработена брошка - на огъващо телче се увива бял и червен конец и така докато се оформи. Знаете ли, понякога ми се случва с любов и голямо старание да създам някакъв модел и очаквам да бъде харесван от хората, но се получава някакво разминаване. Разминаване в художествените възприятия."

    Г-жа Църцарова има своите редовни клиенти от години - "даже тази година позакъснях с мартениците, но те си ме чакат." На довиждане г-жа Църцарова ми подари мартеница с пожелания за здраве.

    Екипът на Градвелин отправя своите поздрави към всички за здраве, сила и успехи.

 

Коментари

:L

#3 :)... в Четвъртък, 11 ноември 2010 18:36

Честита Баба Марта! На целия творчески екип, пожелания за ЗДРАВЕ, много нови и оригинални идеи и успешното им реализиране!

#2 Echo_56 в Вторник, 03 март 2009 17:28

Честита Баба Марта на екипа на този прекрасен сайт! Да сте живи и здрави и да пишете все такива ведри и интересни статии!

#1 kalispera в Понеделник, 02 март 2009 21:36

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени