Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Гаганица по Велинградски

02 март 2009, Понеделник | 12:41

Настроение и огън

gaganica po velingradski   В първия ден на месец март баба Марта пристигна при нас с мартеници и опрощение - два празника в едно. Явно вчера настроение не липсваше и на баба Марта, защото денят бе топъл и слънчев, а вечерта събра много граждани на паркинга пред ресторант "Чинарите". Една огромна купа от хвойна бе запалена точно в 7 часа вечерта.

   Искри прехвърчаха и озаряваха лицата на всички. Най-радостни бяха децата, които от близо наблюдаваха пращящия огън. Не липсваше и импровизирана трапеза, на която няколко съгрждани отбелязаха празника с настроение. Кулминацията на вечерта бе, когато огънят угасна, много от присъстващите, повечето деца хвърляха хвойнови клонки в догарящия огън. След като той почти угасна, по стар обичай, деца и възрастни почерниха лицата си за здраве.

gaganica cherni lica    Емоциите за тази вечер още не бяха приключили, защото много от присъстващите може би се прибираха вкъщи, за да продължат традиционното честване на празника Сирни Заговезни - прошки. Това е празник, който тази години съвпадна с 1 март, тъй като е променлив и се чества седем седмици преди Великден, подготвяйки хората за предстоящия пост. Един от обичаите на Сирни Заговезни е "хамкането". На червен конец се завързва и се спуска от тавана бяла халва или варено яйце. Най-старият мъж върти конеца в кръг, а всички други се опитват да го захапят с уста. Който успее ще бъде жив и здрав през цялата година. На празничната трапеза не липсват домашно приготвена баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На този ден по-младите искат прошка от по-старите. Обичайната реплика при прощаване е "Просто да ти е, Господ да прощава".

Още снимки от това събитие в галерията тук: Гаганица Велинград 2009.

За тези, които не са успели да присъстват, предоставяме и кратък видеоклип:

 

Коментари

събора е най хубавото нещо

#4 дани в Неделя, 17 юни 2012 14:50

Много хубава и колоритна традиция, дано я запазим за винаги.

#3 Дани в Неделя, 15 март 2009 16:54

сега аз водя дъщеря си на гаганиците и тези традиции трябва да останат живи.

#2 sara_sl в Петък, 06 март 2009 21:48

ех, спомени, спомени, навремето и аз ходех на гаганиците и беше невероятно вълнуващо преживяване!

#1 kalispera в Понеделник, 02 март 2009 21:39

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени