Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

131 години от един паметен ден

02 март 2009, Понеделник | 20:10

Венци на свято място

2 mart podnasqne na cvetq   По традиция всяка година на 2 март, ден преди Националния празник на България, в Каменица на чешмата срещу Сярна баня, се поднасят венци в чест на руските освободители. На това място през 1878 год. каменчани са посрещнали руските освободители от ІІ дивизия на 9 хусарски полк. Днешното поднасяне се състоя в 17 часа, след танци на мажоретките в съпровод на духовия оркестър.

    След прочуствените стихове на Вазов от "Опълченците на Шипка", рецитирани от Иван Гергев, той се обърна към всички с думите: "Уважаеми съграждани, госпожи и господа, скъпи ученици и гости... Преди 131 години, на 8 януари 1878 година, в Чепинско пристигат войниците от ІІ дивизион на 9 хусарски киевски полк. Нашите предци ги посрещат тук, в тази местност, а камбанен звън възвестява ден първи, свободен, след дългото петвековно робство. Българио, свали шапка и падни благоговейно на колене на това свещено място. Така започва надписът на паметника на свободата на връх Столетов. Свещените места в България са стотици, хиляди. Признателността на България към нейните освободители, тя е всеобхватна и неизразима, каквито са вековната вяра и любов на България към Русия. Героичните подвизи на повече от 200 000 руски воини, на стотици хиляди български мъченици, пролели кръвта си в петвековната борба срещу османските поробители, винаги ще красят отечествения ни пантеон и ще бъдат мерило за патриотизма и нравствеността на всеки българин...".

    Мария Гончева, ученичка от СОУ "Кирил и Методий", прочете историческа справка-есе за Освобождението на България. След нея водещият на събитието подкани за дълбок поклон и поднасяне на венци. На фона на изпълнение на духовия оркестър бяха поднеснени цветя от Общински съвет Велинград, от всички партийно представени групи в него, от дейци на читалищата, от запасните офицери и от граждани и гости.
   Още снимки от това събитие в галерията тук: 2 март 2009, Поднасяне на венци и цветя, Велинград.

   Видео материал на поднесените венци и цветя може да видите тук:

 

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени