Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Честване на националния празник

03 март 2009, Вторник | 20:12

Трети март - чакан празник, свята дата, ден рожден на свободата

3 mart Velingrad   Топъл и слънчев предиобед на 3 март 2009 пред Община Велинград за пореден път бе изпълнена тържествената церемония по издигане на националното знаме. Под съпровод от изпълнение на духов оркестър "Димитър Мечев" с ръководител Димитър Лазаров и красивия танц на мажоретен състав с ръководител Биляна Масларова, българският трибагреник се развя в чистото, синьо небе.

   Цялото шествие се запъти към площад "Николай Гяуров", където цареше празнично оживление. Мъже и жени, ученици и дечица, очакваха с нетърпение празничната програма. Отново се любувахме на изпълненията на духовия оркестър, на възрожденските песни "Вятър ечи", "Пустите клисурци", "Боят настана", съчетани с изкусната игра на нашите мажоретки.

Водещият, Иван Гергев, се обърна с прочувствени думи към всички: "Уважаеми съграждани, скъпи гости, госпожи и господа. Трети март е дата свещена, славна, преломна в новата българска история. На тази дата с победата на руската освободителна армия бе сложен край на най-тежкото и най-трагично изпитание... На тази дата бе сложено и едно ново начало - на нашето ново национално самочувствие, на възраждане на българската държава. Трети март е ден на нашата признателност към хилядите руски, украински, белоруски, румънски войски, пред саможертвата на именити и безименни воини, наши сънародници, които със своя подвиг в борбата срещу робството съградиха основите на съвремената българска държава. Трети март - чакан празник, свята дата, ден рожден на свободата... Да празнуваме с искреност, доброта и благост, за да пребъде България през вековете!"

3 mart horo velingrad kmet    След него, приветствено слово произнесе кмета Иван Лебанов: "Да сведем глави пред паметта на героите, задгърбвайки политическите си пристрастия и разногласия и да се обединим в името на нашето бъдеще и бъдеще на България, която равностойно и с достойнство присъства в Европа. Честит празник, да живее България!".

    За нашето добро настроение и веселие пяха и играха участниците от фолклорния ансамбъл при читалище "Методи Драгинов", село Драгиново, с ръководител Грета Кадьова и хореограф Александър Пеев. След игривите им песни и танци, водещият отново взе думата: "България - това е животът ни, вярата ни, бъдещето ни. България - това сме ние. За тази България ще пее Николай Славеев". Народният певец поздрави всички присъстващи, благодари за гостоприемството и запя. Веднага се заформи хоро, в което се хванаха присъстващите, както и кметът Лебанов, г-жа Каферинова, зам. кметовете Янчев и Цветанова, участниците от фолклорния ансамбъл Драгиново и много деца.
Екипът на Gradvelin поздравява всички велинградчани със светлия празник и пожелава всеки да запази българското в себе си и да обича родината си!

   Още снимки от това събитие в галерията тук: Велинград, 3 март 2009.

 

Коментари

ужас

#2 в Четвъртък, 11 април 2013 11:14

Хубаво е да се почитат такива празници , но много хора ходят на тях не от родолюбие , а просто от разнообразие.

#1 надя в Неделя, 08 март 2009 19:36

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени