Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Пътят на писаните яйца

05 март 2009, Четвъртък | 16:40

Изложба в Исторически музей, Велинград

3 mart Velingrad   Вчера, 4 март, в Историческия музей бе открита една интересна изложба, в която е проследен пътят на писаните яйца в държави, където също същесвтува този обичай. Около 45 дни преди големия християнски празник Великден може да научите малко повече за писаните яйца. Разгледахме я с голямо желание, а ето какво ни каза етнологът Георги Куманов:

   "Изложбата я направихме с Петър Русев - давмата сме съавтори и избрахме този условен мотив "Пътят на писаните яйца". Това наистина отразява нашето пътешествие от България през Румъния, в Украина, минахме няколко стари области - Влахия, Трансилвания, Молдова... Беше много любопитно, много интересно. Навсякъде сме се спирали в тези центрове - музеи, в които е съхранена традицията за изписване с восък и от там закупихме доста яйца и писалки. Разбира се, колегите ни дадоха много техни рекламни брошури и предмети. По време на това пътуване изминахме около 1500 км. извън България, направихме много снимки. Това са интересни градове, исторически музеи и много възторжени колеги. Те съхраняват с любов тази традиция, имат всички колекции от писани яйца, но нямаха от България. Във всички музеи, които посетихме, оставихме по една кошничка писани яйца от Велинград. Сега вече навсякъде в тези места могат да се видят нашите писани яйца."

   Всеки заинтересуван може да посети изложбата и да научи повече до 10 април.

   Още снимки от това събитие в галерията тук: Пътя на яйцата.

 

Коментари

Bravo, krasivi sa!

#4 ! в Вторник, 10 март 2009 23:18

ami hora s talant tova e

#3 lili в Вторник, 10 март 2009 21:44

Mnogo krasoti ! Bravo !

#2 Ceco в Петък, 06 март 2009 10:53

Излключително интересно..аз мислех, че само при нас я има тази красива традиция, а се оказа, че далеч не е така:

#1 kalispera в Четвъртък, 05 март 2009 17:12

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени