Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Тодоровден

07 март 2009, Събота | 22:00

На кошията

todorovden velingrad   Днес е Тодоров ден, първият ден от Тодоровата неделя, денят, в който в цяла България се провеждат конни състезания, неречени по нардному кошии. Преданията казват, че в този ден св. Тодор сваля своите девет кожуха, за да измоли топло време от господа. И наистина, в днешния слънчев ден се проведе кошия във Велинград в местността "Тодора" край Каменица.

   От векове тази местност е свързана с конете. Някога там е съществувала църква - християнски православен храм "Св. Тодор", от където местността приема неговото име. Черквата е разрушена по време на насилственото помохамеданчване през 1666 год. Празникът на тази църква е бил на Тодоровден, почитан от народа като "Конски великден".

   Името Тодор произлиза от гръцкото Θεόδωρος (теодорос), което означава "дар от бога".

   Да е честит празника на всички именници!

Коментари

Явно ромите само вече тачат този празник!

#2 Spas в Сряда, 11 март 2009 08:44

Хубав празник, обаче ромите им е се тая, няма зиме , няма лете усмивката е 100 процентова!

#1 :) в Вторник, 10 март 2009 22:18

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Пролетно хоро 2019
21 март 2019 | 07:38
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени