Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ателие за писане на яйца в Исторически музей

12 март 2009, Четвъртък | 13:44

Желание, умение и труд в сътворяването на писано яйце

Цветанка Грозева - Cvetanka Grozeva   От 4 март, за пета поредна година в Историческия музей отвори врати ателие за писани яйца, което ще работи до Великден. Няма възрастова граница и ограничения за тези, които са решили да отидат там и да изучат традиционната техника на Чепинския край. Децата, които посещават ателието са разделени на две групи - понеделник и сряда идват от 15:30 до 17:00 часа.

   Най-активни са тези от ОУ "Христо Ботев", СОУ "Васил Левски" и децата от село Драгиново. Тази година са се включили деца от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", а от ОУ "Неофит Рилски" за съжаление са много малко, може би поради отдалечеността.

   Късният следобед в ателието бе необикновено тихо. На няколко масички се бяха наредили дечица и вглъбено рисуваха върху бели кухи яйца. На всяка масичка гореше свещ, в чийто пламък нагряваха писеца на писалките и след като восъкът в тях се разтопи, започваха да рисуват върху яйцата. Много често се допитваха до тяхната учителка - г-жа Цветанка Грозева от СОУ "Васил Левски", която с голямо търпение ги въвеждаше в техниката на изписване на яйцата. "Децата тук се обучават на традиционната техника за Чепинския край. Показваме им различни орнаменти, начини на изписване, как да разграфят яйцето на равни части, така че да няма проблеми с изписването", сподели Цветанка Грозева. "Има дечица за трета, четвърта, пета година. Тяхната ръка е вече свикнала, те сами си измислят модели", добави тя. Някои деца са в ателието за първи път. Тях г-жа Грозева започва да ги учи от най-обикновените модели.

atelie muzei velingrad    Миналата година ателието е било посетено от много хора, които не са от града - София, Варна, Бургас, Пловдив. Посещават го деца, но и възрастни хора, на които им е интересно не само да видят начина на изписване на яйцето, но и самото боядисване.

    Трогателно е когато се докоснеш до едно такова изкуство, когато ръцете ти сътворяват красота. Като награда за усилията, които са положили децата, най-красиво изписаните и боядисани техни яйца ще намерят място във Великденската изложба за писани яйца в музея, а на 14 април в Общински Детски Комплекс ще има конкурс за изписване на великденско яйце под надслов "Традиционната техника за Чепинския край", в който ще се състезават ученици от всички училища в града.

    До тогава екипът на сайта пожелава на малките творци да вложат целия си талант, умения и знания, за да докажат, че традицията за изписване на яйца във Велинград достойно се предава от поколение на поколение.

Още малко снимки тук: Ателие за писани яйца.

 

Коментари

tova ne6o mn hubavo ama gospojata si q biva pi4ka ot vsqkade e izleznala

#5 eli в Вторник, 21 април 2009 19:55

Аз не мога да повярвам, че такива традиции все още съществуват и по-скоро, че към тях има интерес. Аз си мислех, че повечето деца се интересуват от компютри, а се оказва, че има такива, за които е по-интересно да пишат яйца. Браво!

#4 Spas в Петък, 13 март 2009 22:38

Дано успеем да запазим традициите си дълго като ги предаваме на децата си ! Успех !

#3 Гери в Петък, 13 март 2009 21:59

Нека се учат децата. Браво!

#2 Мишо в Четвъртък, 12 март 2009 15:56

Страхотно! Ето така могат да се съхранят нашите традиции и децата да се възпитават да ги пазят и уважават!

#1 kalispera в Четвъртък, 12 март 2009 13:51

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Пролетно хоро 2019
21 март 2019 | 07:38
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени