Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Форум за бъбречни заболявания във Велинград

16 март 2009, Понеделник | 10:45

Втори форум на Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели

Форум АПБЗ   На 14 и 15 март в лечебно-възстановителната база на Народното събрание се проведе на АПБЗ. Той бе осъществен с любезното съдействие на Община Велинград и спонсори. На форума присъстваха представители на лекарски сдружения в областта на нефрологията, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари, специалисти по дентална медицина и вирусология, приятели на сдружението и други.

   Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели (АПБЗ) е сдружение, създадено в интерес на хората с бъбречни заболявания и като такова, то представляла юридическо лице с нестопанска цел. АПБЗ е член на "Международния алианс на пациентската организация". Основна цел на асоциацията е всячески да помага в подобряване живота на хората с бъбречни заболявания, на трансплантираните и тези на диализа. Асоциацията търси възможно най-добри начини за повишаване качеството на диализата, проследява състоянието на пациентите след трансплантация и помага при решаване на техни проблеми. Една от основните задачи на АПБЗ е да достигне нивото на останалите държави в Европейския съюз.

   В 10:00 на 14 март форумът бе открит от Диана Абрашева от радио "Стара Загора": "Щастливи сме, че сме в този чудесен български град, където ще имаме удоволствието с подкрепата на Община Велинград да проведем този втори форум на пациентите с бъбречни заболявания и приятели. Всички, които присъстваха на първия форум през миналата година в Казанлък, надявам се, да продължат точно с тази активност, тази добра делова работа, с полезните срещи и контакти с нашите гости, от които винаги научаваме много - за новостите за развитието на диализата, на нефрологията и на трансплантацията в България. Много ми е приятно, че вече имаме и международно участие от Литва и Латвия, за което им благодарим, че от толкова далече са дошли".

Росица Маврова Rosica Mavrova    Президентът на Асоциацията г-жа Росица Маврова се обърна към всички с кратко приветствено слово: "Благодаря, че се отзовахте на нашата покана, знаем на някои какво е коствало и първо искам да благодаря на нашия член от Велинград - Заварин Балтаджиев, който направи невероятни неща, за да се извърши това мероприятие". Г-жа Маврова също така изрази благодарност към всички приятели на асоциацията, спонсорите и всеки, който е помогнал. На форума присъстваха зам. кметовете Ангел Даскалов и Валя Цветанова, която поднесе поздрави от името на кмета. От името на управителния съвет на БЛС се изказа главният секретар на УС на съюза д-р Димитър Ленков. Той каза, че този начин на провеждане на форума дава възможност за по-голямо и ефективно въздействие за властите в страна - законодателна и административна и на всякакво ниво и изрази възмущение, че не се прави достатъчно за гражданите на Република България, така както трябва да е по конституция: "Определено смятам, че трябва да им въздействаме заедно, да ги накараме тези хора да си изпълнят задълженията... Нека да издигнем хемодиализата на едно ниво както във всички европейски страни, защото у нас трансплантологията е на едно от последните места в Европа, което не ни прави чест". Разпаленото си слово г-н Ленков завърши с пожелания за ползотворна работа и здраве.

   Д-р Пламен Георгиев от Националното Сдружение на Общопрактикуващите Лекари в България (НСОЛБ) призова "Да обединим усилията си заедно, за да постигнем реални резултати за по-добро лечение, за по-добър живот, за по-добра перспектива. Поздравявам ви, че продължавате да се борите и искам да ви уверя, че ще помагам с каквото мога."

Мария Денчева Maria Dencheva   Поздравления поднесе д-р Мария Денчева: "Уважаеми гости и прятели, имам честта да ви поздравя от името на декана на Факултета по дентална медицина София. Ние за пореден път се включваме в така подетата инициатива в Асоциацията и намираме своето място тук. Искам да ви кажа, че приветстваме всяка ваша инициатива, така че и в бъдеще може да разчитате на нас. Пожелавам на всички една ползотворна среща. Нека да ви е интересно и ще ви призова да се възползвате по-късно от това, което сме подготвили за вас".

   Форумът бе почетен от гости от чужбина. Нина Балечева, председател на съвета на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания в Литва и г-жа Лигита Лиепина от Асоциацията на бъбречноболни в Латвия. И двете поздравиха гостите и разказаха накратко за опита в техните страни. С това делова част бе поставена и започна дискусията на тема "Състоянието на диализата и трансплантацията в Република България".

   Иван Димитров, когото водещата определи като "локомотив на цялата Асоциация", призова всички да се включат в тази дискусия, да изкажат проблемите си: "Това, което съумяхме да направим като организация е да създадем един сериозен контакт с лекарските сдружения, които страшно много ни помагат в борбата с администрацията в тази държава, защото всички знаете, че диализата в България е в много критично състояние. Трансплантирането, за съжаление, всяка година спада все повече и повече и ние вече сме на последно място в Европа по извършени трансплантации. Това, което успяхме да направим миналата година, е да принудим Министерството на здравеопазването и министъра да направи една среща с нас". Г-н Димитров още добави, че всички проблеми, които до сега не са били решени от държавните институции, ще бъдат отнесени до Европейските институции. АПБЗ е единствената в България, която е поканена от Европейската комисия в Брюксел, за да разкаже за проблемите на хората с бъбречни заболявания в България и за нейната дейност, добави още той.

Иван Димитров Ivan Dimitrov   В дискусията взеха участие и пациенти и лекари. Повдигнаха се много въпроси. Изказаха се възмущения, че на форума няма представители нито на Министерството на здравеопазването, нито на НЗОК, което показва отношенито на държавните органи към бъбречно болните. "Каква вода пием" бе лекция, изнесена от Михаела Пеева - маркетинг мениджър на "Девин". Последва обедна почивка, след която по програма форумът продължи с интересни лекции на тема "Полета на смущение в лицево-челюстната област при пациенти на диализа и бъбречно трансплантирани" с лектор д-р Мария Денчева; "Човешки полимеонен вирус (BKV) и бъбречната трансплантация" с лектор проф. Златко Кълвачев от Националния център по паразитни и заразни болести; "Остеопороза - профилактика и лечение" с лектор д-р Йовка Първанова. И трите лекции бяха много интересни, онагледени чрез проектор.

   След кафе пауза, някои от гостите разгледаха интересни места във Велинград, а други си направиха дентални прегледи при д-р Денчева. Тези прегледи продължиха и на следващия ден (15 март).

   За всички гости и присъстващи това бе един успешен форум, който дано да доведе до реални резултати и да вдъхне нови надежди на всички, лекуващи се от бъбречни заболявания.

   Още малко снимки тук: Форум бъбречни заболявания.

   Сайт на асоциацията: Асоциация на Пациентите с Бъбречни Заболявания и приятели.

 

Коментари

:y

#1 в Петък, 11 февруари 2011 18:01

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени