Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ученици от Окстед във Велинград

20 март 2009, Петък | 08:32

Проект P.E.O.P.L.E

uchenici oxted   СОУ "Васил Левски" от месец септември 2006 си партнира с училището в Окстед. Това партньорство е осъществено със съдействието на Британската нестопанска организация "Фонд за самоподпомагане на Ракитово". Една от основните му цели е да се създаде такава програма за обмен, която оптимално да даде възможност на учениците от СОУ "Васил Левски" да се запознаят с английските традиции на място, да усъвършенстват своя английски език, да намерят приликите и разликите между двете култури.

    В проекта P.E.O.P.L.E е включено изпращането на 20 ученика и 5 преподавателя на разменно посещение в партньорското училище и приемането на 20 техни ученици и 5 преподаватели като гости на училище "Васил Левски". Ученици и учители от Велинград вече са били на посещение в Окстед, Лондон и други места в Англия. На 18 март пък ученици и преподаватели от Окстед пристигнаха във Велинград.

    Вчера, 19 март, отново мултимедийната зала бе оживена. Гостуващите от Окстедското училище, разчупили граници и бариери, свободно общуваха със своите български приятели от СОУ "Васил Левски". Една изключително интересна презентация показа прекрасното 14 дневно гостуване на учениците и учители от Велинград в Окстед. Гостоприемството на англичаните, миговете прекарани заедно, богатата програма от традиционни български песни, хора, обичаи. Сега е ред на учениците от "Васил Левски" да покажат своето топло българско гостоприемство. След презентацията, английските ученици разгледаха училището, влезнаха в класни стаи и посетиха барчето на училището.

uchenici oxted    Въпреки студеното време децата успяха да почувстват атмосферата на малкия ни, но красив град. Човек, който е решил да опознае историята, традициите и живота на едно населено място, не може да подмине историческия музей, който дава най-добра представа за това. До музея учениците предпочетоха да дойдат пеша и сигурно за тях е било много интересно от римтъма на английското ежедневие да попаднат в една доста по-различна и по-спокойна среда. Историческият музей отвори гостоприемно врати. Етнологът г-н Куманов ги разведе из различните зали на музея и с присъщото си красноречие разказа за местната ни героиня Вела, за обичаите и традициите в града ни.

    Най-интересната част от гостуването на учениците в музея бе запознаването им с техниката за изписване на яйца, която им бе показана от г-жа Цветанка Грозева, учителка в СОУ "Васил Левски".

   На учениците от Окстед им предстоят още интересни изживявания в други градове от България и исторически местности в нашата страна, но със сигурност ще отнесат със себе си спомена за малкото градче Велинград.

 

Коментари

Покажете как се изрисуват яйцата! :?

#2 ПРС в Неделя, 17 април 2011 19:03

Хубаво е да има cultural exchange.

#1 Spas в Четвъртък, 26 март 2009 08:55

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени