Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Световен ден на водата

22 март 2009, Неделя | 13:47

22 март

voda reka   Този ден е предложен на Конференцията за околната среда и развитие (UNCED), проведена през 1992 год. в Рио де Жанейро, Бразилия. През април 1993 год. той е обявен от общото събрание на ООН за Световен ден на водата и от тогава до сега се организират различни прояви в цял свят, посветени на водата и опазването на водните ресурси.

   Този празник трябва да се почита и във Велинград в различни форми, защото градът ни е Спа столица на Балканите именно заради богатството ни на минерални води. Водата, която лекува и която дава живота на всеки организъм трябва да опазваме чиста и да не я разхищаваме. Водата в народната традиция се използва в редица ритуали и обичаи по различни поводи, но малко хора знаят, че именно днес е нейният международен празник.

   Не сме се и замисляли, колко ценна е за нас водата, защото сме свикнали с нейната ежедневна употреба. При раждането си всеки от нас е съставен от 80% вода, като този процент постепенно намалява през годините до към 60-70%. Смята се, че за да поддържаме жизнените си функции нормално, трябва да пием по 8 чаши вода на ден (около 2 литра), но е задължително да е в чиста форма, а може да е чрез сокове, супи, бульони и т.н. Не трябва обаче и да прекаляваме с водата, тъй като може да се стигне до състояние, наречено водно натравяне, когато водата в организма ни е толкова много, че се стига до дисбаланс в нивата на натрий в кръвта ни.

voda ruce   Други интересни факти за водата са например, че тя може да разтвори най-много на брой вещества от която и да е друга течност. Водата под формата на лед e 9% по-лека от течната й форма. Странно, но факт, дори костите ни съдържат 25% вода, кръвта 84%, а белите дробове цели 90%. След изпиването на вода, тя абсорбира от тялото и напуска стомаха в рамките на 5 минути.

   Повече от 1.2 млрд. души по света нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Във Велинград, където имаме изобилие от планинска и минерална вода, нека да я пазим чиста и да не я разхищаваме излишно.

Коментари

Да не забравяме, че почти всички представители на организмовия свят се нуждаят от вода. Физичните и химични свойства на водата имат биологично значение. Тя е не само съставка на телата на организмите, а и среда на живот. Тя е разтворител, топлинен буфер, притежава капилярни свойства и заради особения строеж на молекулата си способства транспорта на вещества. Има защитна функция- влиза в състава на сълзите, кръвта и слузта например, участва във фотосинтезата и транспирацията, обуславя тургура, прорастването на семената и хидростатичния скелет. Водата е пряко свързана със зараждането на живота и с неговата еволюция, тя е лимитиращ фактор и важен регулатор на биохимичните реакции в клетката. Тя е не само необходимост за живота, а самия живот!

#4 dani_b72 в Събота, 28 март 2009 13:58

Не само я пилеем ами я и замърсяваме.

#3 Пепо в Вторник, 24 март 2009 13:44

за съжаление само пилеем това богатство, с което сме благословени

#2 kalispera в Понеделник, 23 март 2009 11:44

Хубаво е , ако в този ден се измисли някаква проява , която ще бъде в полза на всички в града ни !

#1 Надя в Неделя, 22 март 2009 17:09

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени