Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Junior Achievement

25 март 2009, Сряда | 14:07

Среща дискусия в СОУ "В. Левски"

Junior Achievement   Вчера, 24-ти март, от 15.30 ч. по покана на ръководството на СОУ "В. Левски" и Ученическите компании "JA-WOW" и "GREEN Team" в мултимедийната зала се проведе среща дискусия на тема "Осъществяване на съгласувани политики в образованието – инициативност и предприемчивост".

   На срещата с учениците, работещи по програмата присъстваха: Мита Георгиева – директор на образователните програми в "Junior Achievement", Цветанка Арапова – представител на Регионалния Инспекториат по Образование – Пазарджик, Вера Петканчин, мениджър развитие по програмите на "Junior Achievement", представители на местния бизнес в лицето на Мария Батачка, Моника Писарева, които подпомагат програмата, представители на училището за млади политици от Нов Български Университет, представители на Общината – г-н Янчев и г-жа Стефанова; Васил Аврамов - преподавател по география и икономика, който заедно с Людмила Кьосова са учителите от СОУ "В. Левски", които отговарят за учебните програми.

   След приветствието на директора на училището г-н Моллов, Людмила Кьосова чрез презентация разказа за работата на "Junior Achievement" по години. Мита Георгиева, след краткото си слово, поднесе букет цветя на Л. Кьосова като благодари за нейната отлична работа, заради която е удостоена с грамота за развитие на Програмата "Junior Achievement" в България. Г-жа Георгивева показа също и зелени шапки със знака на програмата, представляващ триъгълник, който символизира стълбицата за изкачване към успеха.

   Последваха изказвания и пожелания от Цветанка Арапова, г-н Янчев, след което Вера Петканчин поднесе много хубава презентация за това какво е "Junior Achievement", какви цели си поставя, какво работи. За образователните програми и тяхното приложение говори Мита Георгиева. Тя съобщи и за инициативата "Мениджър за един ден", която ще се проведе на 31-ви март.

   Изключително интересни и стойностни изказвания направиха учениците от СОУ "В. Левски", работещи по програмата – Виктория Зотова (взела първо място в Европа от конкурс за бизнес идедя), Денис Хърльов, Ани Кьосова. Отношения по различни въпроси, свързани с програмата, взеха гостуващите студенти - младите политици, представители на неправителствени организации, местните бизнесмени и т.н.

Неджат Кехайов   На финала на вчерашната среща, г-н Неджат Кехайов обобщи: "Успехите се градят в партньорство. Ако не бяха нашите партньори, ако не бяха бизнесмените отсреща, ако не беше Общината, естествено, че резултати нямаше да има. Радвам се, че успяхме. Ключът на успеха, освен партньорството, е среща на върха с основата на пирамидата. Действително проблемът не може да се реши само с върха на пирамидата. Той трябва да тръгне отдолу. И за тази цел, тук, с директора на училището, се стараем да направим подходящата среда, инициативата да тръгне отдолу, за да се срещнат в двете посоки. Тогава действително заработва системата. Реформа не се прави с административни разпоредби. Тя се прави с инициатива отдолу. Инициатива, която тръгва отгоре, но не среща разбиране отдолу, трудно се реализира. Нашият подход е ориентиран към ученика - ние написахме стратегия за развитие на училището и казахме така – нашата основна цел е личностно-центрираният подход, ориентация към ученика, към неговата личност, максимално осигуряване условия тази личност да се развива.

   Трябва да се обърне внимание на ученика и тук вече работим учителите, учителският колектив върху тези проблеми. Не можем вече да работим по стария калъп отпреди 20 години, да развиваме образование, когато си мислихме, че всичко свършва до завършването на дванайсти клас - завършена личност, която хващаме и слагаме в живота. Смятахме, че сме завършили изцяло модела на ученическото развитие, но това не е така. Този модел трябва да е отворен – ученикът да има способността да се развива през целия си живот и това е нашата цел. В общи линии това е ключето на нашите успехи."

   Малко снимки от събитието тук: Дискусия Джуниър Ачийвмънт, СОУ "Васил Левски"!

   Запис на по-голяма част от срещата, вижте тук:

 

Коментари

Щом Мита Георгиева е участвала и допринесла за цялостната организация, то успеха е гарантиран. Няма втора като тази жена. Най-добрата.

#2 Пади в Четвъртък, 26 ноември 2009 11:46

Надявам се от тези ученици да излезат честни бизнесмени, които да помагат на града за разлика от някои други местни такива неприсъствали на срещата

#1 Spas в Четвъртък, 26 март 2009 08:50

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени