Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Национално състезание по готварство

29 март 2009, Неделя | 15:56

Гостоприемство и готварско творчество в ПГИТ "Алеко Константинов"

Национално състезание по готварство   Вчера, 28-ми март, ПГИТ "Алеко Константинов" бе домакин на Национално кулинарно състезание "Най-добър млад готвач – 2009 г.". Участие в него взеха отбори от 19 професионални гимназии по готварство в страната – Велинград, Червен бряг, Смолян, Хасково, София, Силистра, Своге, Русе, Поморие, Пловдив, Петрич, Павел баня, Кюстендил, Добрич, Враца, Велико Търново, Варна, Бургас, Банкя.

   Гости на събитието бяха: Магдалена Станулова от МОН, Славка Арнауткина – старши експерт от Регионалния Инспекториат по Образованието-Пловдив; Мария Деянска и Цветелина Агова – старши експерти от РИО–Пазарджик; кметът на Велинград г-н Лебанов и неговите заместници г-жа Валя Цветанова, г-н Ангел Даскалов, г-н Георги Янчев, Председателят на Общинския съвет във Велинград г-н Мустафа Джамбаз.

   Всички гости, участници и посетители на входа на гимназията бяха посрещнати от учениците от 9-ти клас – Иван Кръстев и Николина Арсенова по стар български обичай – пита с чубрица и мед.

   Екип от ученици – Петър Коев, Елеонора Парекьова, Симеон Луков – всички от 11-ти клас и Теодора Тодорова от 12-ти клас, направиха встъпление към предстоящото състезание. "Съвременната кухня е авангардна, креативна и почти съвършена", обобщи Теодора Тодорова.

Национално Състезание по Готварство Откриване   Последваха две интересни презентации: за историята на кулинарното изкуство от древността до наши дни и представяне на участниците чрез техните родни места. Гости на тържеството поднесоха своите поздравления. Г-жаСтанулова пожела здраве, сила на духа, вдъхновение и воля за успех на всички участници. Г-н Лебанов откри националното състезание, като завърши с думите "…нека всички почувстват нашето типично, велинградско, родопско гостоприемство”.

   Преди същинската част на състезанието, помощник директорката на ПГИТ "Алеко Константинов" даде последни указания към участниците. Много родители, учители, гости от далече изпратиха състезателите до готварските работилници с пожелания за късмет. Във фоайето всички чакащи имаха възможност да се запознаят с восъчната техника за изписване на яйца и изкуството карвинг - украса, изработена от плодове и зеленчуци чрез изрязване и издълбаване в различни форми. Всички бяха изненадани от умението на Веселина Славчева и Таня Барбанакова.

   Докато участниците в състезанието усърдно приготвяха ястията си, всички имаха възможност да разгледат ПГИТ, да влезнат в учебния кабинет по сервиране, да пийнат кафе в учебния кабинет по барманство.

   В 13:30 ч. всички се наслаждаваха на кулинарните творения на участниците - на масите във фоайето бяха наредени техните вкусотии с указващи табели за името на града, който представляват. Оценяването на ястията бе извършено от жури в състав: Жоро Иванов – президент на "Евро–Ток" България и Шеф готвач в петзвездния хотел "Гранд хотел София"; Ради Стамболов - вицепрезидент на "Евро-ток" и собственик на сладкишница „Гаврош”, Иван Звездев – водещ на предаването "Бон апети" по bTV; Славейко Кънчев – шеф-готвач на "Евро–Ток" и Благой Нонев – главен готвач във велинградския хотел "Лайт".

   Още снимки от първата част на състезанието тук: Национално състезание по готварство 2009.

Национално състезание по готварство награждаване   Награждаването бе вечерта, от 19 ч., в хотел "Аура". Наградите бяха връчени от г-н Ради Стамболов, както следва: Първо място получи Ангел Валериев от София; второто място бе за Борислав Стоянов от Силистра, а третото – за Коста Калчев от Павел Баня. Награда за "Традиционно добро представяне" бе осигурена от кмета Иван Лебанов и връчена на Делян Велчев от Хасково. Грамота и парична награда за "Най-креативен млад готвач", осигурена от кмета на с. Драгиново, бе връчена на Снежана Бошнакова от Смолян. Мая Милева от Велинград бе наградена от "Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите" във Велинград.

   На всички участници бяха раздадени грамоти за участие. Не по-малко значими бяха и наградите: Възможност на всички състезатели да заснемат свои рецепти, които ще бъдат излъчени в кулинарното предаване на Иван Звездев по bTV; Участниците могат да посетят безплатно всички събития, които организира в "Джуниър клас" в рамките на една година; Всички състезатели могат да се подготвят в София с ръководители от най-добрите ресторанти и хотели за бъдещото им участие в новия формат на това състезание - "Chef Idol", което ще се проведе в гр. Добрич през ноември; Всички участници от състезанието получават като подарък двуседмичен стаж в "Гранд Хотел София".

Още снимки от празничната вечер и награждаването: Национално състезание по готварство, награждаване.

Цялостен поглед върху кулинарното състезание и награждаване вижте тук:

 

Коментари

tva ne e nikav pgit molq zakriite hranitelno vkusovite specialnosti te ru6at imidja na u4ili6teto

#5 007 в Сряда, 01 септември 2010 01:35

tuk u4i moqta 1 bratov4etka jalko 4e neq q nqma

#4 rumi в Сряда, 05 май 2010 21:50

наистина хубаво училище за подготвяне на бъдещи лица работеши в сферата на туризма

#3 софия в Събота, 20 февруари 2010 15:51

Супер. Още един повод градът ни да стане по-популярен. Не е и случайно, че конкурс за готварство се провежда именно тук и в "Алеко Константинов". Явно славата им на добро училище се носи. Това е Велинград, с най-големи перспективи в туризма. Дерзайте!

#2 Spas в Понеделник, 30 март 2009 15:19

Изключително подробна и интересна статия за събитието, и изключително вкусно-изглеждащи снимки: Гледах клипчето, в което има интервю с Иван Звездев и малко се очудих като каза, че ястията били по-скоро красиви, отколкото вкусни. Сигурно е прав, все пак е професионалист, но за нас по-обикновените хора със сигурност ще са изключително вкусни. Звездев също е прав като казва, че това е начина да привлечем и богати клиенти и туристи - с изискана кухня, която по-скоро отсъства при нас, където на почит са кюфтета, шкембета и пържени картофи. А има изтънчени и богати хора, които могат да си позволят да платят скъпо за добра храна, и готвачите трябва да са готови да им я предложат. Пожелавам успех на всички ученици, участвали в конкурса и нека не спират да се усъвършенстват!

#1 kalispera в Неделя, 29 март 2009 16:51

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени