Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

ПГИТ "Алеко Константинов" откри 2 нови кабинета

01 април 2009, Сряда | 09:54

Придобивки на съвременно ниво

Todorka Landjova Тодорка Ланджова   На 28 март, събота, в деня на провеждането на Националното състезание за най-добър готвач ПГИТ имаше още един повод за празнуване. Г-жа Тодорка Ланджова, пом. директор в гимназията откри "Кабинет по теория на специалността". Кабинетът е с мултимедия, за да могат да се преподават електронните уроци по теория на специалността.

   Тодорка Ланджова сподели желанието си да направят обстановката в кабинета такава, че да може да предразположи ученика, да се научи на хубаво. Тя каза, че в тази зала ще влизат да преподават уроците си колегите й по готварство, сервитьорство, туризъм. Г-жа Ланджова не скри радостта, че на откриването на кабинета са присъствали експертите от МОН - Милена Станулова, Илияна Такова, г-жа Арнауткина - експерт, отговарящ за Южна България от РИО Пловдив и кметът на града със заместниците си.

   Дни преди това бе открит много добре оборудван компютърен кабинет. За него ни разказаха учители от ПГИТ. Снежана Похлупкова сподели "Училището разполага с три компютърни кабинета, с много добра техника, на съвременно ниво, като един от тях е мултимедийна зала. Главно се използва за обучение по компютри - информационни технологии, информатика, СИП-ове, ЗИП-ове и т.н. От няколко години се борим чуждоезиковото обучение да включи своето преподаване в такива кабинети, което е трудно, защото техниката не достига, часовете се дублират и целта на новия кабинет е точно такава. Той да подпомогне интегрирането на компютрите и чуждия език. Опитваме се даже и в други кабинети да сложим компютри. В такъв кабинет, като този, ефектът се получава най-добър, защото всеки ученик е седнал пред компютър и отделно преподавателят преподава с мултимедия. Останалите кабинети са обзаведени по проекти в сферата на туризма. Този тук е в резултат на проект "Парафлоу" - по развитие на човешките ресурси, съвместно с Европейския съюз. Това са пет професионални училища, между тях е и нашето.

компютърен кабинет   Обзавеждането в новия кабинет е пълна конфигурация - със слушалка, с видео камера, с мултимедия, с екран, принтери, скенери. Техниката е от проекта, но пък самото обзавеждане от кабинета е с участието на много хора - с дарение от Атанас Рангелов, с личен труд и средства на училителите от ПГИТ: Ланджова, Похлупкова, Гергова, Кандева, Гечева и др. 12Г клас взе участие в освежаването с латекс и окабеляването. В момента Методичното обединение по чужди езици с председател Елена Гергова разполага с квалифицирани и с добър ценз учители. Всички те са с добри специализации. Продължават да се специализират в чужбина и в България и участват в много семинари, организирани от ЕС, МОН, от Австрийското канцлерство. Екипът от преподаватели по чужди езици вече няколко години е стабилен - няма текучество, просто се работи много добре. В нашето училище професията е на преден план, но вече няколко години усилено се работи, защото професия без чужд език не може."

   А ето какво разказа Мирослав Атанасов, учител по английски език: "Този кабинет е крачка в бъдещето. Когато ученици и учители ще идват с лаптоп в училище. Търсим онлайн учебници, онлайн речници. В случая конкретно ние използвахме три вида речници: речник, който превежда от английски на български и обратно. Речник, който говори (говорящ) и речник, който е съпроводен с различни игри, упражнения, дейности (интерактивен речник). Използваме учебници, също интерактивни, в които всичко е под формата на игра. В случая в нашия кабинет всеки компютър има слушалка - това значи, че всеки ученик може да работи самостоятелно без да пречи на другите, още повече, когато говорим за различни нива на владеене на английския. Може да се работи с всеки ученик по отделно. Самостоятелно се задава програма на всеки ученик, а не в една обща група, определяща едно общо ниво. Някои от програмите в този кабинет изискват всеки ученик индивидуално да направи собствена регистрация. Учебникът или програмата води неговите точки и накрая може да се види кой ученик колко точки е събрал. компютърен кабинет ученициНяма да е далеч времето, когато в училището ще се идва с лаптоп и учебниците, тестовете ще бъдат публикувани на някой сайт на нашето учебно министерство. Оттам ще се дърпа всеки тест, точките ще бъдат обявени, онлайн ще се гледа всичко в интернет. Така че, това за нас е една крачка напред. Имаме звук и картина едновременно в кабинета, нещо, което е много хубаво с мултимедията".

   Елена Гергова допълни "Ние гледаме да разнообразим работата, да предизвикаме повече интерес в децата, да ги мотивираме, нещата вече да са в по-съвременен аспект. Учениците обичат точно този вид работа - с компютри. Обичат да правят презентации, да се занимават с по-нестандартни, а не с традиционни форми на обучение и надяваме се това да доведе добър резултат".

   Новите кабинети със сигурност ще дадат още по-добра възможност на учениците да съчетаят изучаването на професията със съвременните технологии.

Коментари

Super ste G_ja Landjova :)

#5 katetyyy в Четвъртък, 08 септември 2011 17:34

:D :D :D Миро Атанасов и от компютри ли взе да разбира!!!

#4 в Четвъртък, 09 декември 2010 13:09

G_JA Landjova e nai qkata v na6etu daskalo

#3 van4etyyy в Събота, 31 октомври 2009 16:55

Супер. Компютърният кабинет изглежда доста добре оборудван. Много от учениците не могат да си позволят комтютър вкъщи.

#2 Spas в Вторник, 07 април 2009 15:47

Екипът от учители в гимназията и чудесен ! Това са не само знаещи хора , но и много слънчеви и любезни ! Успех на всички , а и на учениците , а дано и повече неща да научаваме за тях !

#1 Таня в Четвъртък, 02 април 2009 10:09

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени