Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Как да озеленяваме?

10 април 2009, Петък | 21:51

Информация от отдел "ИСИ" на Община Велинград

прессъобщение   За да се избегне нарушаването на разпоредбите при засаждане на нова растителност, както и във връзка с многобройните междусъседски спорове, главният експерт от отдел ИСИ Невена Фендрина на Община Велинград информира обществеността за възможностите за законно залесяване на територията общината.

   Според Наредба № 1 от 30.03.1993г. при новоизграждащите се обекти се спазва нормативно определение за разстоянията от стъблата на дърветета и храстите до проводи, съоражения и регулационни на съседни парцели, както следва: за ниска растителност – 1,20 м.; за средновисоки дървета – 1,80м; за високи дървета – 3,00 м. Във връзка със строителство, при реконструкция или в случаи на изсъхнали дървета и храсти, се разрешава премахването на декоративна растителност единствено след писмено разрешение от кмета на общината.

   Наредба № 7 от 22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони гласи, че най-малките разстояния на декоративните и овощните насаждения до границите на съседните имоти са следните: за ниски дървета (до 2,5 м) – на 1,0 м от границата; за средно високи дървета (до 5,0 м) - на 1,5 м от границата; за високи дървета (над 5,0 м) - на 3,0 м от границата.

   Законът за собствеността не позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 м - за високи дървета, 2 м - за средновисоки дървета и от 1 м - за ниски дървета. Всеки гражданин може да иска разрешение от кмета на общината да бъдат отсечени клони, които се простират над неговия имот и корени, които преминават в негов имот. По същия ред той е в правото си да поиска преместването на дървета, които са са посадени на по-блисзко разстояние от посоченото.

   Наредбата за управелние на зелената система на община Велинград, от своя страна, забранява засаждането на плодни дървета по улиците.

Коментари

Ами за такива трябва глоби и да възстановяват тротоара

#3 Пепо в Събота, 11 април 2009 14:55

Разбира се, че не е редно. Все пак пешаходците се нуждаят от тротоари, по които да се придвижват.

#2 kalispera в Събота, 11 април 2009 00:17

Не знам дали тук е мястото да го напиша , но знаете ли колко тротоарни места са превърнати в градинки ? Редно ли е ? Собствениците си направили извън двора си градина , а пешеходецът да му мисли.

#1 Стефка в Петък, 10 април 2009 22:00

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени