Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Цветница - Връбница

12 април 2009, Неделя | 15:17

Един хубав български празник

Цветница Връбница   Цветница се празнува една седмица преди Великден, винаги в неделя. Тази година се падна на 12 април. С този празник българската православна църква припомня тържественото посрещане и влизане на Исус Христос в Йерусалим. Шест дни преди това той възкресил мъртвия Лазар. На другия ден Исус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора, които постилали дрехите си по пътя му, под нозете му те подлагали свежи клонки с бели цветове, палмови вейки.

   На този ден, повече от 2000 години след историята, която разказва Библията, вместо палмови клонки, вярващите берат върбови клонки. Ето защо този празник е познат в народната традиция още като Връбница. След тържествената литургия на празника, свещениците раздават осветените върбови клонки, които хората отнасят след това в къщи и оставят пред икона.

   Да е честит празникът на всички, носещи имена на цветя – Цветан, Цветанка, Цветелина, Маргарита, Върбан, Връбка, Теменужка, Виолета, Роза, Дафина, Лилия и др.

   Дворовете на черквите, в такъв ден като днешния, са като разцъфнали градини - много цветя, върбови клонки, смях и любезни подканящи думи.

vela petrova cvetnica   Открихме Вела Петрова, енергична и усмихната жена, в двора на Лъдженската църква. Беше застанала зад красиво подредена с различни цветя масичка, а на главата си бе сложила венец от върбови клонки. "Обичам много този празник, това е най-хубавият за мен празник на цветята, на радостта. Тук съм специално за празника. Вчера съм раздала много букети с лалета и всички цветя, които ми остават, когато не мога да продам, аз просто ги раздавам на хората. Това ми прави удоволствие. У нас имам 2-3 лехи теменужки, лалета, ириси... Толкова са много. Продавам, но и много подарявам. Хубаво е да зарадваш хората, хубаво е да им създадеш радост", сподели Вела. И наистна с усмивка и пожелания за днешния празник тя подаваше цветя на всеки, който се спираше на нейната маса.

baba cveta cvetnica   Именничката баба Цвета от Каменица пък открихме в тамошната църква. Останала още на 23 години вдовица, вече 87 годишна тя не губи своя дух. "Аз съм благодарна на Бога, че ме е запазил до сега и се ме тегли да идвам в черква. Питат ме как съм стигнала старините, а аз им викам. Старините ми стигнете, но животът ми не взимайте. Пожелавам на всички именници да стигнат годините ми, да са живи и здрави, от това по-хубаво няма какво да им желая".

Коментари

Хубав празник ! Честито на всички !

#2 Надя в Неделя, 12 април 2009 16:35

Честит Имен Ден на всички цветя! А на баба Цвета от Каменица й желая още много цветници! Много хубава снимка:

#1 kalispera в Неделя, 12 април 2009 15:31

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени