Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Поздрав за Великден

20 април 2009, Понеделник | 13:09

Христос возкресе!

ОУ "Христо Ботев" Великденско тържество   Великден е! Това е един от най-значимите християнски празници през годината. Тази година великденските празници започнаха на 19 април, времето през което започна да се усеща живителната сила на пролетта. Това всякаш влива сили и бодрост и в сърцата на хората. На този светъл празник пожелание към всички вярващи отправи именничката и майка на две деца Величка Лазарова от Велинград.

Желая на всички православни християни весели празници! Обичайте се и се радвайте и не позволявайте любовта и щастието да ви бъдат отнети! Това е един от най- светлите християнски празници, когато всичко ликува, защото радостта и любовта се срещат и събират с възкресението на Спасителя! Специално на всички именници пожелавам много щастие, здраве, любов и късмет! Името ми е Величка и е свързано с празника великден, наричан още Възкресение Христово! Гордея се с името си, защото то е чисто българско. С нетърпение очаквам настъпването на този ден, защото самата подготовка е вълнуваща, а настроението е празнично и приповдигнато. По стар български обичай, в сряда, преди празника, рано сутрин децата берат здравец и когато отиват на църква на Разпети петък, го раздават за здраве. На Велики четвъртък, рано сутрин, попът извършва литургия и се боядисват великденски яйца. Прието е, първото яйце да е задължително червено.

velikden velingrad   Когато Мария Магдалена била под кръста на Христос, тя носила кошница, пълна с яйца. Капка алена кръв паднала върху едно от яйцата и го обагрила. Отивайки при император Тиберий в Рим, тя му дала именно това яйце, казвайки „Христос Возкресе!” Оттогава за Великден се боядисват яйца и се раздават. Червеният цвят ни напомня за пролятата Христова кръв. На разпети петък при влизане в църквата, богомолците минават под плащеницата. Навсякъде, не само в нашия град, огромни тълпи вярващи се събират и с нетърпение чакат да минат под масата за здраве и късмет. В събота вечерта, преди полунощ, отиваме в църквата със запалени свещи в ръка и чакаме Възкресение Христово. Камбаните тържествено бият, а лицата на хората ликуват от радост. Сърцата им се преизпълват от вълнение, обикаляйки божия храм със свещ в ръка и тази радост те отнасят в домовете си, пазейки пламъкът да не угасне. След 40 дни строг пост, ние, вярващите, вече можем да посрещнем празника с богата трапеза, на която присъстват великденски яйца, козунак и каквото бог дал. През останалите 40 дни, след празника, хората се поздравяват с "Христос возкресе" и "Во истина возкресе".

   Весели празници и нека вярата никога не угасва, а любовта и щастието да преизпълват домовете ви! Гордейте се с имената си, защото няма нищо по-хубаво от това да носиш чисто българско име, свързано с голям християнски празник!

   Вижте снимки на това как велинградчани посрещнаха Великден вечерта срещу неделя: Великден във Велинград 2009, а тук можете да видите и клипче от празничната нощ в църквата:

 

Коментари

Поздравявам Величка Лазарова! Винаги с радост да посреща не само своя празник , но и всички други.

#3 Стефка в Вторник, 21 април 2009 18:54

Много здраве и щасите на Величка Лазарова.

#2 Spas в Вторник, 21 април 2009 12:31

Дано такива празници ни накарат да се размислим и да бъдем поне малко по- добри!

#1 Стефка! в Понеделник, 20 април 2009 18:50

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени