Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

22-ри април - Международен ден на Земята

22 април 2009, Сряда | 16:17

Започва двугодишна кампания „Зелена генерация”

земя   Денят на Земята се чества от 1990 година, а е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада. В България се отбелязва от 1993 г. с основна цел обединението на хората в защита на околната среда. Тазгодишното честване на Деня на Земята , организирано от Международната мрежа за Деня на Земята , ще даде начало на двугодишна кампания „Зелена генерация”. Инициативата е посветена на 40-тата годишнина от началото на отбелязване на Деня на Земята , която ще бъде празнувана през 2010 г.

   Международната мрежа тази година фокусира вниманието и призовава международните и държавни институции, бизнеса и неправителствените организации, милионите хора по света за конкретни действия за решаване на въпросите , свързани с изменението на климата. Изменението на климата вече е реалност и оказва своето влияние върху цялата планета. Прогнозите показват, че то ще продължи и ще изправя човечеството пред предизвикателства, с които то не се е сблъсквало досега.

   Преди провеждането на преговорите за подписване на международно споразумение за изменение на климата през декември 2009 г. в Копенхаген, Денят на Земята 2009 г. трябва да бъде ден за действия и обществено участиеза защита на ключовите принципи на кампанията „Зелена генерация”:

   - Бъдеще без въглероден диоксид, базирано върху възобновяеми източници на енергия, което ще премахне нашата зависимост от изкопаеми горива.

   - Индивидуални ангажименти за отговорно устойчиво потребление.

   - Създаване на нова „зелена” икономика, която да съдейства за намаляване на бедността, чрез създаване на „зелени” работни места.

   - Трансформиране на глобалната образователна система в „зелена”.

   Под мотото”Зелена генерация” са предвидени многобройни събития в целия свят- в училища, общини, градове, села.Например в САЩ на 19 април Мрежата на Деня на Земята ще празнува Деня на Земята в щата Вашингтон, като се предвиждат и разнообразни събития в 10 големи американски града, в партньорство с фестивала „Зелена ябълка”. Партньори от Токио, Буенос Айрес, Пекин , Манила и много други са предвидили големи тържества,в които всеки съпричастен към решаването на въпросите, свързани с изменението на климата,може да участва.

   Планира се отпечатване на плакати, флаери, брошури, образователни материали и множество публикации в средствата за масово осведомяване за спасяване на планетата Земя.Младите хора могат да се информират за алтернативните източници на енергия и от интернет страниците за честването Деня на Земята. Всеки, който желае може да се регистрира на страницата на кампанията и да сподели резултатите от честването. на организаторите може да се изпращат снимки, видеоклипове, есета и всякакви литературни произведения.

   Изменението на климата засяга не само природата, но и нашето здраве, ежедневие, икономика, култура. Учените са единодушни, че тенденцията към затопляне на климата не може да бъде спряна, но нашите общи усилия за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, могат да забавят този негативен процес, което да предостави на биологичните системи и на човешкото общество повече време за адаптация.

Станимир Живков   Тази статия е любезно предоставена от еколога на Община Велинград - Станимир Живков. А ето какво ни посъветва той във връзка с кампания "Зелена генерация":

   Изменението на климата е световен проблем и всеки един от нас може да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките измененияв ежедневните ни навици косвено допринасят за намаляване на емисиите на парникови гзове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот. Ето някои основни стъпки, които всеки един от нас може да предприеме:

    Намалете силата на отоплението- снижавайки температурата само с един градус, можем да намалим сметката за ток средно с 10 %, като това ще спести 300 кг емисии на въглероден двуокис годишно за всяко домакинство.

    Настройвайте правилно термостата-за да може, когато не сте вкъщи или по време на нощния сън температурата в помещението да спадне.

    Заменете еднопластовите прозорци с двупластови-това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия, поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти два тона въглероден двуокис от всяко домакинство.

    Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома- най- ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на въглероден двуокис в дългосрочен план.

    Гасете осветлението, когато нямате нужда от него- тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на въглероден двуокис от всеки дом.

    Не оставяйте електрическите апарати в режим „STAND-BY”

    Практикувайте разделно събиране на отпадъците- рециклирането на 1 кг алуминий спестява 9 кг емисии на парникови газове, 1кг рециклирана пластмаса спестява 2кг емисии на парникови газове, както и 1кг преработена хартия спестява 1кг емисии на въглероден двуокис.

    Не шофирайте с висока скорост-движейки се с над 120 км/ч повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 км/ч.

    Потърсете алтернатива на използването на кола- използване на превозното средство от няколко души едновременно,прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво, изгорен от моторно превозно средство, води до изпускане на 3 кг въглероден двуокис в атмосферата.

    Пестете водата, като затваряте кранчето на чешмата, взимате бърз душ и не ползвате пералня прекалено често.

Коментари

Hubavi suveti ste dali= Zemqta ako ne si e opazim samo nqma koi= Dano pove4e hora zemat i se pozamislqt malko.

#2 Rdlk в Понеделник, 27 април 2009 14:44

Интересна статия. Благодаря и за съветите!

#1 Spas в Неделя, 26 април 2009 11:48

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени