Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Гергьовден във Велинград

07 май 2009, Четвъртък | 20:38

Празник с традиции

Гергьовден Чепино   Хората във Велинград за пореден път показаха, че обичат и почитат хубавите български празници. Вчера, 6 май - Гергьовден го отбелязаха с много веселие, песни, хора, литургии в църквите, курбани в местността "Гергевана" - Каменица и "Стара Гергевана" в Чепино. Още от ранни зори в семействата с именници кипеше оживление и приготовления за големия български празник.

   В 12:30 часа вчера, площад "Македония" в Чепино, се изпълни с пъстри хора, песни и танци. Честването бе открито с поднасяне на венци и цветя пред паметника, след което бе пресъздаден обичаят „Изваждане на цветята от кюпа“ от чепинските пенсионери. Вижте част от тържеството тук:

   А как хубавото младо момиче Мария изважда китки от кюповете, а баба Мария Гагова ги зарича вижте тук:

   А за всички, които не са успели да усетят атмосферата в празничния ден в местността "Гергевана", разгледайте снимките тук: Гергьовден на Гергевана.

Коментари

Ииху! Хаха! Добре е, че се пазят традициите. Аз съм учуден да видя пресъздаден ритуал за Гергьовден! Поздравления.

#3 Spas в Понеделник, 11 май 2009 15:47

Интересно е как празнуват хората и обичайте им

#2 Ceco в Неделя, 10 май 2009 12:56

Много колоритно е, Браво !

#1 Rdlk в Петък, 08 май 2009 22:41

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени