Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ден на библиотекаря във Велинград

11 май 2009, Понеделник | 17:48

Четенето е разковниче за доброто образование

biblioteka   През 2006 година Правителството на България обяви 11-ти май за професионален празник на библиотекаря. За този празник министърът на културата Стефан Данаилов казва: „Горд съм, че българските библиотечни работници вече имат свой професионален празник. Днес славянската азбука е една от азбуките, на които Европейският съюз ще пише своята съвременна и бъдеща история. Ролята на библиотекаря ще бъде да запази това наследство за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност.”

   Дни преди празника се срещнахме с изключително милите, интелигентни и млади библиотекарки от библиотеката към ОНЧ „Васил Левски” - Нина Захова и Йонка Банева. Ето част от техния разказ:

   "Библиотеката ни е най-голямата по площ читалищна библиотека в района. Разположена е на 220 кв.м и се състои от пет помещения: приемна-читалня, заемна за възрастни, заемна за деца, две книгохранилища. До края на 2007 година Библиотечният фонд възлиза на 44 206 библиотечни регистрационни единици. За последните 4 години трайно се запази и утвърди тенденцията той да бъде попълван по метода на дарителството и нашата библиотека с радост може да се похвали с дарители като:

- Издателство "Български бестселър";

- "Национален музей на българската книга и полиграфия" ЕООД;

- Издателство „Захари Стоянов”;

- Издателска къща „Бард”;

- ОУ”Христо Ботев”- Велинград;

- Църковен храм „Света Троица” - Велинград;

- н.с. Борис Кадинов, Георги и Ганка Златинови, Цвета Петрова – дарили личните си библиотеки; сем. Илинови; проф. Георги Пухалев, Георги Стоянов – Бигор, чл. коресп. проф. Стоян Михайлов и много други.

Nina Zahova Нина Захова
Нина Захова
   Нашата библиотека обслужва разнороден по състав и предпочитание на търсената литература читатели - над 600 годишно, като работи и с читатели от съседните квартали и околните села, потърсили справка по дадена тема, реферат и т.н.

   Наред с отделните каталози, литературоведската, краеведската и тематичната картотеки, библиотеката започна и попълването и на електронен каталог. Това бе осъществено благодарение на дарените от Министерството на икономиката компютър и принтер.

   Библиотеката участва в организирането на срещи – разговори с творци и обсъждането на техните творби. Редовно се отбелязват бележити дати и събития чрез изготвянето от библиотекаря на изложби и витрини от книги."

Обърнахме се към двете библиотекарки с няколко въпроса:

Gradvelin: На каква възраст са най-често вашите читатели?

Нина Захова и Йонка Банева: Активните ни читатели са до 14 години и пенсионери.

Gradvelin: Вашите читатели имат ли предпочитания към даден вид литература?

Нина Захова и Йонка Банева: Повече са читателите на художествената литература.Това, което се учи от учениците, се чете. Търси се и фантастика, а в последно време се забелязва тенденция към нарастване интереса към окултната литература.

Gradvelin: Вие какво обичате да четете?

Нина Захова: Обичам да чета автобиографии на известни композитори , детски приказки, езотерика.

Yonka Baneva Йонка Банева
Йонка Банева
Йонка Банева: Обичам да чета произведения на български автори, също и окултна литература.

Gradvelin: Какво си пожелавате в деня на вашия празник?

Нина Захова:-Повече интелигентни читатели!

Йонка Банева:-Повече читатели, повече спечелени проекти за нови книги!

Gradvelin поздравява библиотекарите, работещи в трите библиотеки на града ни и им пожелава да бъдат здрави и тяхната творческа работа да им доставя истинско удоволствие!

Коментари

Поздрави за празника. Библиотекарките изглеждат симпатични! И поздрави на всички дарители!

#2 Spas в Вторник, 12 май 2009 18:35

Двете момичета- библиотекарки са много любезни, отзивчиви и интелигентни! Честит им празник!

#1 Елена в Понеделник, 11 май 2009 22:00

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Пролетно хоро 2019
21 март 2019 | 07:38
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени