Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велинградчанка сътвори знаме светиня

15 май 2009, Петък | 17:09

СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с ново знаме

zname sou kiril i metodi   В чест на 120 годишнината на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” - Велинград, художничката Мария Мандова уши невероятно красиво знаме с иконописните образи на двамата братя светци. Знамето е толкова красиво, толкова фино, че докосването до него сякаш е докосване до светиня. На тъмнозелен плат с размери приблизително 1.00/ 1.20 м Мария е избродирала на ръка с копринени конци толкова майсторски образите на двамата братя просветители, че човек недоумява как може да бъде сътворено всичко това. Близо месец, с помощта на гергеф, се е трудила Мария. А сенките и полусенките, обяснява тя, се получават в зависимост от сечението на коприната.

   За нея директорът на училището Пламен Алеков казва с уважение: "Въпреки, че работим отскоро заедно, аз високо ценя таланта й и мога да разчитам винаги на отговорност и професионализъм от нейна страна. Както досега, така и за вбъдеще, тя ще продължи да проявява таланта си в полза на училището."

maria mandova plakat   Дафинка Гончева, завеждащ административна служба, когато за първи път видяла знамето, дълго не могла да откъсне поглед от него: "Дарба, дарба, дарба! Бог я е дарил повече, отколкото трябва. Не на електронна машина , не компютърна бродерия, а на ръка тя е сътворила тази красота."

   Паралелно с шиенето на знамето Мария Мандова е реставрирала с акрилни бои за стена голямото пано във фоайето на училището, а с темперни бои е нарисувала плакат с образите на Кирил и Методий, с размери 1.80 на 2.00 метра.

   Вижте още снимки на знамето и реставриранато пано: Знаме и пано.

Коментари

Личи си колко много труд и старание е положила Мария Мандова! Искрено почитание пред труда й!

#2 kalispera в Вторник, 19 май 2009 22:14

Дори и на снимка знамето изглежда изящно, представям си какво е в действителност.

#1 Стефка в Понеделник, 18 май 2009 20:40

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени