Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ден на музеите

19 май 2009, Вторник | 13:58

18-ти май- Международен ден на музеите

Ден на музеите   През 1878 г. в Москва, на Единадесетата генерална конференция на Международния съвет на музеите, 18-ти май се обявява за Международен ден на музеите. Велинград се слави с един, но ценен музей, който от десетилетия влиза в "100-те национални исторически обекта".

   Снежана Велева, директор на Исторически музей - Велинград, сподели: „Исторически музей- Велинград участва тази година много успешно в международната туристическа борса в Националния дворец на културата в София, а във Велико Търново - в Международния туристически базар ”Културен туризъм”, където ни връчиха грамота. Тази грамота се ни се даде за най-атрактивно представяне на музейна експедиция и опазване на традицията на писаните яйца. Това е нашето първо участие в тази международна туристическа борса.

    Много работа ще имаме тази година. Очакваме международна археологическа бригада от Полша, ще издаваме сборник с научни статии - трети том от поредицата ”Цепина”, след ремонта на къщата на Стойо Калпазанов по проекта „Красива България” ще правим една експозиция вътре… Работата е много, колективът е малък-6 уредника, така че всичко ще падне върху плещите им. Аз искам да им благодаря за всичко, което сме свършили до сега и всичко, което ще свършим в бъдеще, а то не е малко. Благодаря на проф. Кендерова, която днес дойде и ни подари една малка, но много хубава книжка „Македонски песни”. Благодарности към фирма „Акварекс”. От тях получихме диспенсър за топла и студена минерална вода. Получихме поздравления от Директора на Дирекция „Музеи и художествени галерии” - Руско Русев. Взаимно се поздравихме с колегите от Батак, Кърджали, Враца, Димитровград, от Пазарджик ни поздрави г-н Митрев - директор на Регионалния исторически музей.

 muzei projekciq film   Тази вечер я посвещаваме на Деня на музеите и трябва да ви кажа, че че за нас е голямо морално удоволетворение, че празникът си го честваме в Художествената галерия, сред картините от дарението на ген. Семерджиев, които бяха откраднати през 1994 г. и сега, след 15 г. са върнати. Благодарение на г-н и г-жа Детеви, които ни предоставят шест филма от Втория национален преглед на Археологическата история в Пловдив от 11-ти до 14-ти май, ние ще можем да изгледаме някой от тях.”

    Всички присъстващи имаха удоволствието да проследят „Сътворено през вековете” за една ранна християнска базилика от пети-шести век в гр. Сандански, която е възстановена по Европейски проект с гръцки колеги.

Коментари

Честито на всички работници от музея!

#2 Spas в Петък, 22 май 2009 15:56

Нашият музей е много известен, доста посещаем и изключително интересен.

#1 Rdlk в Петък, 22 май 2009 15:53

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени