Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Семинар на БЧК

23 май 2009, Събота | 18:40

Как да се справяме при бедствено положение?

Семинар БЧК Велинград   От 20 май, в 8 сутринта, в почивната станция на Народното събрание - Велинград, се проведе тридневен семинар на тема "Извличане и пренасяне на пострадали от мястото на поражението". В него се обучаваха учители на училища и детски градини и медицински работници, които да знаят как да се справят при възникнало бедствено положение.

Тази година семинарът се отличава от миналогодишните. Участниците си припомниха знанията за клинична смърт и разгледаха мястото на поражение и извличане на пострадалия от там. Лектори на семинара бяха д-р Елена Петрова - интернист, председател на БЧК-Пазарджик и д-р Николай Николов.

Г-жа Елена Петрова разказа за дейността на БЧК и настоящия семинар под формата на интервю:

- Г-жо Петрова, колко пъти се провеждат тези семинари и как определяте членовете на групата?

- Ежегодно, по три дни, през месец май и октомври, при които се обучават медицински работници, учители и др. как да се справят при възникване на бедствено положение в страната. Медико-санитарните формулирования се определят от Общините и по решение на областния съвет на БЧК се отпускат средствата.

- Какви са разглежданите теми?

- Това са единствените и първи в страната от този род семинари. На първо място се поставя населението и обучението му да се справя в бедствено положение. Започваме от анатомията и физиологията на човешкото тяло и стигаме до остри заразни болести, вследствие на атомно поражение.

- Какъв е замисълът?

- Единственият замисъл на тези семинари е просто да се обучи населението как да се справя при бедствено положение.

- Каква е процедурата и как се разпределят субсидиите за семинарите?

- Лично съм притеснена, че антуражът намалява ежегодно. Изпратихме писма до кметовете, апелирайки за помощ за вбъдеще да се намерят средства за шест дни и да се изпратят онези, които подлежат на това обучение и са избрани от комисията по места. Процедурата е по-сложна. Писмата се изпращат до областния представител, а от там до общински съветник, който издава заповеди до кметовете по места. В повечето случаи се омаловажават тези писма и замисъла, вследствие на което намалява и броя на самата група.

- Освен учители и медицински работници обучавате ли още някой?

- През изминалата година бяха обучени над 3900 шофьора, които посетиха осемчасов курс на обучение. Извърши се подготовка на първа долекарска помощ при бедствени положения. Имах честта да бъда лектор на този курс в гр. Пазарджик.

Елена Петрова БЧК- Провеждат ли се състезания?

- Да. На 22 април беше проведено общинско състезание в училищата, където санитарните постове имаха приоритет. На 24 април спечели наградата областен първенец, който от 28 човека взе трето място. Г-н Георги Найденов е общински съветник в гр. Пазарджик, който също бе запознат с курса на обучение. Обучени бяха председатели и зам. председатели и общински инструктури по места. Обучението включва приемане, разпределяне и раздаване на осем продукта по места тази година. Раздаване на помощи, разглеждане на проблеми и нормативни доклади. С гордост мога да кажа, че най-активна е групата от гр. Панагюрище, която е и с най-голяма численост. На 8 март беше международният ден на Червения кръст и Червения полумесец, а отличени със сребърни медали бяха 57 души.

- С каква численост е сегашната ви група?

- Вече отбелязах, че броят на посещаващите тези семинари ежегодно намалява. В момента по списък сме 42 човека. Това са представители от цялата пазарджишка област, градове и села.

- Разкажете ни за членовете на групата?

- Лектори са д-р Николай Николов, д-р Димитров и аз. В групата на ръководителите е г-н Хари Генов, който е от областното ръководство в гр. Пазарджик и инж. Красимир Георгиев от областното ръководство на БЧК.

- Има ли представители от Велинград?

- Разбира се - Мария Папаркова (Денизова) - медицинско лице от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", Юлиана Фъртунова от училище "Неофит Рилски", Диана Кунчева от училище "Васил Левски", инж. Ели Алексиева.

- Вече няколко години провеждате семинари в нашия град. Как стимулирате участниците?

- До сега сме били настанявани в хотел "Олимп", "Кисловодск", станцията на Тотошанс. Най-често посещавана до сега е бившата почивната станция на Министерски съвет, където сме отседнали и сега. Организираме гала-вечер на втория ден от семинара, където се отпускаме след продължително писане. Командировката се плаща и тридневния престой е изцяло безплатен за нас.

   Вижте снимки от семинара: Семинар БЧК във Велинград.

Величка Лазарова

Коментари

Хубаво е, че са направили такъв семинар във Велинград. Всеки задължително трябва да знае какво и как да прави при бедствие. Поздрави!

#4 Rdlk в Понеделник, 25 май 2009 14:04

Първо искам да благодаря на екипа на този сайт ! С голям интерес следя вашите рубрики и се радвам ,че има такива хора ,като вас ,които да отразяват новините в нашия малък град !Имах въэможността да се запоэная с доктор Петрова и искам да отбележа ,че тя е страхотен и всеотдаен човек !!!

#3 орхидея в Неделя, 24 май 2009 13:30

До Ирена: Здравейте, коментарите трябва да се отнасят до новината.

#2 Gradvelin в Неделя, 24 май 2009 08:04

-

#1 ирена в Неделя, 24 май 2009 06:22

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени