Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Фестивал на класическата китара

26 май 2009, Вторник | 14:08

Балкански фестивал и конкурс на класическата китара Велинград 2009

Фестивал на класическата китара участници   От 21 до 23 май Велинград бе домакин на осмия балкански фестивал и конкурс на класическата китара. Той се проведе във Художествена Галерия Велинград в дома на Баба Цвета. Имаше участници от различни страни - Македония, Гърция, Израел, Германия и Сърбия. Жируто бе съставено от проф. Димитър Дойчинов, Валентин и Милена Вълчеви - преподаватели в МТИ-Пловдив, Шири Конех от Израел, Стела Митева Динкова - доцент по китара в АМТИИ-Пловдив, Александър Кюстановски и доц. Таня Янкова.

    При изключително приятна и задушевна атмосфера преминаха трите дни. Всички присъстващи можеха да се насладят на различни изпълнения на български и чужди композитори. Не само звукът на китарата зарадва посетителите, в програмата бяха включени и два мандолинни състава. И както следва при всеки конкурс имаше много дипломи, награди, подаръци и поощрения.

    Дипломи за участие, подкрепа, организация, присъствие и т.н. получиха:

- Мандолинния квартет "Сезони" от София;

- Мартина Димитрова и Луиджи Стеливато (за поддръжка на уеб страницата на фестивала);

- Община Велинград за помощта и финансирането;

- Нов Български Университет като инициатор на провеждане на фестивала;

- доц. Таня Янкова от Македония, член на журито;

- Мандалинен оркестър от гр. Пазарджик "Маестро Георги Атанасов" с диригент Таня Белухова;

- Министерство на културата за подкрепата;

- Шири Конех като член от журито;

- Френската фирма Savarez;

    Дипломи още получиха Валентин и Милена Вълчеви, Александър Кюстановски, Стела Митева, Иван Мандилов. Класирането за изпълнения е в следния ред - 3 награди за първи места: Любомир Накевски, Вивиан Петкова, Кирил Бошикьов; 3 награди за втори места: Виктория Цветкова, Рихард Помпьоз, Филип Величковски; 3 награди за трети места: Пламен Първанов, Манол Църволанов, Димитър Балев. Награди получиха и Александър Бадаревски, Теодор Налбантов, а специални награди имаше за Васил Игнатов и Наско Джорлев.

    Награди за най-добър изпълнител на творби от български композитори получиха Кирил Бошикьов, Рихард Помпьоз, Пламен Първанов. Поощтрителни награди имаше за Антон Спасов, Неделина Желева, Илин Илиев, Панайот Панайотов, Камен Панков, Емануил Чопев, Велко Сумов, Жан Богосян.

Малко снимки от фестивала открийте тук: Фестивал на класическата китара Велинград 2009.

    Вижте малка част от фестивала тук:

    Доц. Стела Митева Динкова и сем. Валентин и Милена Вълчеви споделиха впечатленията си. Вижте тук:

 

Коментари

:o

#3 в Вторник, 07 декември 2010 12:25

Съгласен съм със sel ! Не бях на фестивала но уважавам и харесвам такива неща и обичам музика свирена на китара! А за чалгата няма какво да говоря - нямам думи просто !

#2 Rdlk в Сряда, 27 май 2009 11:30

Присъствах на две от вечерите на фестивала и останах изумена , колко хора са пропуснали да присъстват. но ако на площада беше дошла Ивана или някоя друга чалгаджийка, сигурно щеше да е пълно с народ.

#1 sel в Сряда, 27 май 2009 07:52

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени