Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Гостуваща изложба във Велинград

11 юни 2009, Четвъртък | 22:45

Изложба на творбите на Крум Джаков и руски лубоци

RИзложба на творчеството на Крум Джоков и руски лубоци   Вчера, 10 юни, Художествена галерия - Велинград отвори врати за една уникална гостуваща изложба, събрала на едно изкуството на Крум Джаков и Руски Лубок. Изложбата бе открита от Анастасия Толева, представител на фонд "13 века България" - Пловдив. Всички посетители можеха да видят колоритните пейзажи на Крум Джаков, които са негово дарение на фонд "13 века България".

   Дарението от 40 картини на художника е дошло в ГХГ-Пловдив, според завещанието му, което е направил в Ленинград (Санкт Петербург) през есента на 1988 год. Малко хора в България познават художествените творби на българина Крум Джаков поради факта, че още през 1925 год. той се установява и живее постоянно в Русия. Роден в София през 1909 г., 26 годишен той напуска страната и целият му живот по-нататък преминава в Руската страна. Завършва живопис в Ленинградската художествена академия, бил е член на Ленинградската художествена галерия и умира в Санкт Петербург. В периода 1946-1975 год. Крум Джаков обикаля забележителни природни и исторически местности в България и рисува всички тези картини, които по-късно дарява. "Всичките творби, които се съхраняват в ГХГ-Пловдив са изградени в артистичен импресионистки дух, със смело и виртуозно полагане на цветовете, с експресивно обобщаване и синтезиране на художествените форми - архитектура, природа, индустриални обекти", казва за творбите му Владимир Харбалиев.

   Пред погледа на зрителите в галерията се откриват гледки от Пловдив, Велико Търново, искърското дефиле, морето... Живописните творби на Крум Джоков носят радост, вдъхновение и надежда. Топлият колорит от цветове, светлината в пейзажите му, създават настроението и притегателната сила на изкуството му.

   Не само пейзажните картини привличат вниманието на всеки посетител в Художествената галерия. Тук може да видите и нещо необичайно - руски гравюри, наречение "лубоци". Наименованието на самата гравюра "лубок" идва от думата "луб" - вътрешната влакнеста част на липата, а лубок е липовата дъска, на която се гравират графични изображения за печат. Лубокът е свързан с народното творчество и затова често е наричан "народна картинка". Неговите теми са фолклорни, свързани с градския бит. С песенното творчество на частушките. Има и лобоци с религиозна сюжетност. Пример за това е библията на Василий Корена - твърде попюлярна за Русия през 18 век. Не липсва и патосът на билините - народни песни с исторически сюжети, отразяващи сцени от живота на народните герои - богатири или исторически личности.

   Виктор Пензин, руски художник и изследовател на старинните гравюри в 90-те години на ХХ век, възражда интереса към изкуството на лубока. Той е и един от инициаторите и създателите на ателие за народна графика и "Музей на руския лубок" в Москва. Виктор Пензин и Ателието за народна графика са подарили на ГХГ-Пловдив 15 копия от 18 и 19 век и два съвременни лубока, които са включени във фонд "13 века България". Лубокът носи по своему естествено послание: В картини и надписи прославя и утвърждава истинността, трудолюбието, вековните нравствени традиции на руския народ, осмива пороците.

   Изложбата гостува в Художествена галерия - Велинград до края на месеца. За тези, които няма да могат да успеят да я видят на живо, няколко снимки на творчеството на Крум Джаков и руските лубоци: Изложба Крум Джаков и руски лубоци. А тук може да проследите да научите повече за изложбата от Анастасия Толева:

Коментари

Много красиви картини има

#3 Rdlk в Сряда, 17 юни 2009 21:51

Аз я разгледах,заслужава си!

#2 sel в Понеделник, 15 юни 2009 21:56

Не мога да отида да видя изложбата на живо, но тук видях някои картини на Джаков и много ми харесаха!

#1 Spas в Събота, 13 юни 2009 09:37

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени