Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Днес е Еньовден

24 юни 2009, Сряда | 10:04

Честит празник

Еньовден ливада билки   Днес, 24 юни, е Еньовден - денят на билките и техните магически сили. Много народни поверия са свързани с този ден, но може би един от най-практикуваните ритуали е събирането на билки преди изгрев слънце. За пореден път GradVelin издири именници, които да отправят своите благопожелания за здраве и късмет към останалите празнуващи.

Яна Лазарова Гочева, ученичка в V а клас на ОУ “Христо Ботев”, Велинград:

С нетърпение чакам този празник, защото е моят имен ден. На старославянски език “яна” означава река. В миналото хората са си пожелавали: “Животът ти да бъде дълъг като река.” Честито на всички именници!

Янка Гочева

Янка Кръстева, 55 г., от 20 години работи като хигиенистка в ОУ “Христо Ботев”:

Моето име в миналото се изговаряло “Енка” и затова се чества на Еньовден. Янка е далечно видоизменено от Иванка. Настроението на ден е празнично. Пожелавам на всички именници много смях и веселие. Специално искам да поздравя внучка си Янка Николова Ангелова.

Янка Кръстева

Енчо Велибашев, 47 г., от 28 години е музикант, в момента свири в хотел “Елбрус”:

Еньовден започна да се чества отскоро. Според народния календар това е един от най-важните преломи на годината – лятното слънцестоене. Затова в основата на празника стои култът към слънцето. Малко са хората във Велинград, които празнуват на този ден. Моето име е едно от рядко срещаните имена. Аз съм весела, музикална и слънчева натура и името ми отговаря на нея, защото е свързано със слънцето.
Пожелавам на всички именници много здраве, щастие, слънчеви мигове, успех, топло лято и весел празник!

Енчо Велибашев

 

Коментари

Казвам се Стоян Сталев Сталев, през 1979-81служих в казармата гр Пещера. Търся приятел, който е служил по същото време в Пещера. Свири на китара и се казва Енчо Велибашев. През 80 години се видяхме по време на почивка във ресторанта на центъра във Велинград. Търся координати: е-майл адрес, скайп адрес и т.н.

#5 Stoyan в Вторник, 25 октомври 2011 21:34

Честит имен ден на именниците. Много здраве и късмет. Да сте живи и здрави !

#4 Rdlk в Сряда, 24 юни 2009 15:27

Много здраве и успехи на всички именници и по-специално на трибата именници от статията!

#3 Spas в Сряда, 24 юни 2009 15:19

Badete givi i zdravi i ti En4o!

#2 Abrikort в Сряда, 24 юни 2009 15:07

CHESTIT IMEN DEN NA VSI4KI!

#1 elia в Сряда, 24 юни 2009 14:51

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени