Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Честване на 350 години от написването на Летописа на поп Методий Драгинов

20 юни 2016, Понеделник | 21:20 | прессъобщение

Честване на 350 години от написването на Летописа на поп Методий Драгинов

Отбелязани бяха две важни за Чепинския край годишнини- 350 години от написването на Летописа на поп Методий Драгинов и 200 години от създаването на църквата “Света Троица” в квартал Каменица. Сред инициаторите за тържественото честване на годишнините са Дружеството за защита на Родопите с председател Георги Пашов, Народно читалище “Васил Левски-1904”, с председател Никола Делиев, Историческит музей с директор Снежана Велева, Дружба “Родина” с председател Емил Моллов.

По повод двете чествания беше издаден юбилеен вестник, а Исторически музей Велинград посвети изложба, свързана с двата празника.

По случай 80 години от смъртта на поп Илия поп Атанасов- поп Топорчо в църквата „Света Троица“ в кв. Каменица бе извършена панахида.

350 годишнината от трагедията, сполетяла българите в Чепинско, беше отбелязана в Народно читалище „Васил Левски-1904г.“ в квартал Каменица. Сред гостите бяха кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, директорът на Исторически музей Велинград Снежана Велева, председателят на „Дружба Родина“ Емил Моллов и  деканът на Софийски университет „Свети Климент Охридски“ проф. Христо Матанов. В своя поздрав към всички, кметът д-р Костадин Коев подчерта, че летописът е един интересен литературен паметник и забележителен исторически документ на епохата- напомнящ ни, че тогава са живели високо просветени хора.

В тържествения концерт участие взеха ансамбъл „Драгиново, ДЮАНПТ „Здравче-Венче“, група за стари градски песни „Вела“, детски ансамбъл „Чепинче“ и Фолклорен ансамбъл за народни песни и  танци „Чепино“.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени